Hízás: mennyi, ami még belefér?

Kismamáknak

Ha babát vársz, bizony számolnod kell a plusz kilókkal. De pontosan mennyit kell híznod, hogy egészséges legyen a kicsi?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A terhesség óhatatlanul együtt jár a súlygyarapodással. Van, aki retteg ettől a változástól, más nők azonban örülnek, hogy a babavárás alatt végre nem kell visszafogniuk magukat, és kedvükre falatozhatnak. Nem mindegy azonban, hány kilót szedsz magadra a kicsi születéséig, hiszen, ha túl sokat hízol, az ugyanolyan káros lehet az apróságra nézve, mint az, ha a szükségesnél kevesebbet.

Amennyiben egészséges mértékben gyarapszik a súlyod, a baba garantáltan megkap mindent, amire szüksége van, és így nem jelent majd számodra sem nagy terhet, amikor a szülés után szeretnél megszabadulni a plusz kilóktól. Tudd meg, hány kilót szedj magadra a kilenc hónap alatt, hogy mindkettőtöknek a legjobb legyen!

Az egészséges hízás

A súlygyarapodás szempontjából az az ideális, ha egészséges testsúllyal esel teherbe, és csak mértékkel hízol, hiszen így könnyebben maradhatsz egészséges. Az azonban, hogy számra pontosan hány kilót érdemes felszedned a szülés időpontjáig, függ többek között az alkatodtól, illetve attól is, hogy hány babát vársz. A hízás mértéke ugyanakkor hétről hétre is változhat. Egyes kutatások szerint kevésbé befolyásolja a magzati fejlődést, ha szinte alig hízol a korai szakaszban, amikor a reggeli rosszullétek gyötörnek, ugyanakkor a második-harmadik trimeszter alatt már bajt jelezhet, ha nem gyarapszik a súlyod kellő ütemben.

Ma már azonban nem a tömeged jelenti az orvosok számára az egyetlen kiindulópontot a baba méretére nézve: az ultrahangos vizsgálattal és a méh magasságának mérésével sokkal pontosabb értéket kaphatnak a piciről. Előfordulhat tehát, hogy az átlagostól eltérő mértékben hízol, ám orvosod mégsem int óvatosságra, vagy nem javasolja, hogy többet egyél, mivel a baba teljesen rendben fejlődik.

Hány kilót szedj fel?

Azt, hogy számodra mi az ideális súlygyarapodás mennyisége, a testtömegindexed alapján számolhatod ki. Itt található BMI-kalkulátorunkba csak a magasságodat és a testsúlyodat kell beírnod, és megkaphatod a testtömegindexed, illetve azt, hogy az adott érték egészséges-e, vagy valamilyen irányban eltér a normálistól.

Ha testtömegindexed 19 alatt marad, vagyis alultápláltnak számítasz, a terhesség során 12,5-18 kilót kellene híznod, hogy a baba egészséges legyen. Normál testsúllyal, vagyis 19-26-os testtömegindex esetén 11,5-16 kg között szedhetsz magadra, hogy minden rendben legyen.

Amennyiben 27 és 30 között van a testtömegindexed, túlsúlyosnak számítasz, így nem árt a terhesség alatt is figyelned a mérleg nyelvét. Ebben az esetben 7-11,5 kilónál jó, ha nem hízol többet, ám 30 fölötti testtömegindex esetében még ennyit sem kell magadra szedned a terhesség alatt.

Mennyi idő alatt?

Ezek az értékek a kilenc hónapra értendőek, nem kell tehát kétségbeesned, ha a harmadik trimeszter elején még kissé messze vagy a céltól. Gyakran ugyanis az utolsó két hónapban gyarapszik a leggyorsabban a kicsi, így ekkor előfordulhat, hogy gyorsabban szaladnak fel rád a kilók, mint a várandósság korábbi periódusában. Amennyiben több gyermeket is vársz, természetesen több plusz kilóra is kell számítanod: ikrek esetében átlagosan 15,5-20,5 kg az ideális súlygyarapodás, hármas ikreknél pedig 20,5-23 kilóval is nehezebb lehetsz a szülés napján, mint előtte.

Hogyan oszlik el a súly?

Ha korábban minden egyes plusz kilót árgus szemekkel figyeltél magadon, és rendszeres testmozgással, illetve diétával ügyeltél arra, hogy a mérleg nyelve ne kússzon fölfelé, ijesztőnek hathat az egészséges súlygyarapodással járó kilók száma. Ugyanakkor ez korántsem egyezik meg a szülés utáni plusszal, amivel fel kell majd venned a harcot, hogy alakod újra a régi lehessen.

A súlygyarapodás 39%-át maga a baba teszi ki, 22%-át pedig a vértöbblet, amire azért van szükség, hogy a kicsihez is eljuthassanak a tápanyagok. 11%-ban a magzatvíz jelenti a felszedett kilókat, de ugyanilyen mértékű plusz terhet jelent maga a méh is, illetve további 9%-ot a méhlepény. A súlytöbblet 8%-a pedig egyenesen a melleidre megy. Mindezek alapján láthatod, hogy a súlytöbbletnek csupán elenyésző hányada marad meg a szülés után is, de, ha fokozatosan visszatérsz a terhesség előtti étrendedhez, illetve valamilyen kardióedzést is beütemezel napjaidba, ettől is könnyen megszabadulhatsz.

Táplálkozás a terhesség alatt

Kismamaként ne csak a kilók számára, de arra is figyelj, hogy mit eszel. Alapvetően a kiegyensúlyozott, különféle tápanyagokban gazdag étrend az, amire a babának és neked is szükséged van. Annak érdekében, hogy a vitaminok és ásványi anyagok nagy részéhez természetes forrásból juthass hozzá, fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonaféléket. Nem kell tartózkodnod a csokitól sem, ha éppen a kívánósság miatt egy egész táblával meg tudnál enni, de ne ess túlzásba csak azért, mert a fenti értékek alapján a terhesség alatt bátran hízhatsz.

Ha babát vársz, semmiképpen ne kezdj fogyókúrába: amennyiben a kelleténél több kilót szedtél fel, orvosod utasításait betartva inkább csak a szénhidrátban gazdag ételeket kerüld.

A várandósság a méregtelenítésre sem megfelelő időpont: ezt vagy a tervezett terhesség előtt ejtsd meg, vagy várj vele egészen a szoptatás végéig.

A tisztítókúra során ugyanis a szervezetedben felhalmozódott méreganyagok először a véredbe ürülnek, így a méhlepényeden keresztül vagy az anyatejjel az aprósághoz is eljuthatnak.

Cikkünk Dr. Anne Deans A terhesség ABC-je című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük