A 3 leggyakoribb tévhit a tejről

Ezért nem issza meg a gyerek

Sok gyerkőc rossznak gondolja, pedig nekik lenne rá a legnagyobb szükségük.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A GfK Piackutató Intézet felmérése szerint mégis már a fiatal gyermekek körében is megjelennek a tejjel, különösen a hőkezelt tejjel kapcsolatos tévhitek - holott éppen ennek a korosztálynak lenne a legnagyobb szüksége erre a táplálékra.

A 10-12 éves korcsoportnál már kialakul az a felnőttek körében is elterjedt tévhit, miszerint a tejben minden esetben tartósítószer van. A tendencia tovább erősödik a 13-14 éveseknél. Sokan közülük hajlamosak egy kalap alá venni az összes terméket, holott akadnak olyanok is, amelyek nem tartalmaznak efféle anyagokat, és a hőkezelésnek és a csomagolásnak köszönhetően őrzik meg sokáig minőségüket.

Öröklik a gyerekek szüleik tévhiteit?

2010-ben és 2011-ben a Tetra Pak Hungária Zrt. felmérése kimutatta, hogy a magyar lakosság körében számos tévhit él a tejjel kapcsolatban. Ezek az alábbiak:

  • Tartósítószert tartalmaz.
  • Tejpor és víz keveréke.
  • Egyéb mesterséges anyagok hozzáadásával őrzi meg minőségét.

Annak érdekében, hogy megvizsgálja, mikor és hogyan jelennek meg e tejhez fűződő tévhiteink, a Tetra Pak Hungária Zrt. felkérésére a GfK Piackutató Intézet felmérést végzett a 8-14 éves gyermekek körében a tejről.

A kutatás alapján már a 10-12 éves korcsoportban megjelenik az a tévhit, miszerint a tej, ezen belül az UHT tej is - amely pedig a hőkezelésnek és a csomagolásnak köszönhetően őrzi meg minőségét - tartósítószert tartalmaz.

- A gyerekek tejjel kapcsolatos spontán reakciója kizárólag pozitív, azonban már a 10-12 éves korcsoportban megjelenik az a tévhit, miszerint a tejben tartósítószer van, ami a 13-14 éves körében tovább erősödik - mondta Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet ügyfélcsoport-vezetője, a kutatás irányítója. - A megjelenő tévhit a fiatalabb, 8-12 éves gyerekek bizalmát a tejben még nem befolyásolja, de az idősebb, 13-14 évesek már más, jelenleg szüleik által tiltott, de a kortársak között népszerű italokat is fogyasztanak.

Ezek nélkül nem fejlődik jól a gyerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tejtől való fokozatos elpártolásuknak okai között szerepel az az ellentmondásos viselkedés is, hogy a szülők ugyan ösztönzik a gyerekek egészséges tejfogyasztását, de ők maguk már gyakran nem isszák azt. Emellett nem magyarázzák el nekik elég alaposan a tej összetevőinek táplálkozás-élettani hatásait. E hiányosságot tetézi az is, hogy az iskolában sem esik szó arról, hogyan jutnak el az élelmiszerek a családi asztalra.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Miért gyermekkorban a legfontosabb a tej?

A családon belül a tejfogyasztás a gyermekek számára a legfontosabb, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, és mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A gyermekek számára a tej ezért a csontok és fogazat egészséges fejlődése szempontjából alapvető fontosságú élelmiszer. Serdülőkorban egy év alatt a gyerekek átlagosan 8-10 cm-t nőnek évente, melynek minden centijéhez 20 g kalcium beépülését lehet számítani.

- Míg kalciumdús növények fogyasztásával az ásványi anyagnak mindössze 5-10%-a tud felszívódni a szervezetben, gyermekkorban a tejből kalciumtartalmának 60%-a hasznosul, ami nagyon fontos az egészséges csontozat kialakulásához - mondta Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának dietetikusa.

- Kettő-tíz éves korig 800 mg, 11-18 évig pedig 1000 mg a javasolt napi kalciummennyiség. Ez már napi három pohár tejből vagy ezzel egyenértékű tejtermékből fedezhető. Az új országos tisztiorvosi ajánlás szerint naponta 0,5 l tej vagy azzal egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt, de hazánkban sajnos alig éri el a 2 dl-t az átlagos tejfogyasztás fejenként.

Magas ásványianyag-tartalma mellett a tej magas koncentrációban tartalmaz jó minőségű fehérjéket is. A tejfehérje a legértékesebb tápanyagfehérjék közé tartozik, mert gyors növekedést és fejlődést biztosít, felszívódása hatékony, valamint esszenciális aminosavak gazdag forrása. Egy gyermek napi esszenciálisaminosav-szükségletét már 3 dl tej fedezi. A fentiek fényében érdemes tehát csemetédet e sokoldalú táplálék fogyasztására bátorítani, és persze megnézni, hogy milyen terméket teszel a kosaradba.

Ezt is szeretjük