A 3 leggyakoribb fóbia lelki háttere
Mitől retteg a gyereked?
A bezártság, a tű vagy akár az ovi is komoly félelmet kelthet csemetédben. Tudd meg, mitől alakul ki a szorongás!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fóbia tulajdonképpen erős félelem, de nem a szokásos, gyerekekre jellemző rettegés, mint az ugató kutyáktól, az orvosi vizsgálatoktól, a villámlástól vagy a mennydörgéstől való ijedtség. A fóbia szélsőségesen erős félelmet jelent egy helyzettől vagy egy dologtól, és nem múlik el.

Ez az erőteljes érzés látszólag minden ok nélkül alakul ki gyerekkorban, de állhatnak hirtelen jött megrázó események vagy lelki sérelmek is a háttérben. Néha a fóbia egy rossz élményből ered: ekkor pedig a kicsi tudat alatti szándéka az, hogy értelmessé tegye a hirtelen jött szorongást vagy pánikot.

A pókoktól, a tűtől vagy az emberektől való megmagyarázhatatlan rettegést nem űzheted el egyetlen anyai legyintéssel: a legtöbb esetben mélyebbre kell ásnod gyermeked lelkében, hogy megoldást találhass. Tudd meg, mi állhat a legerősebb fóbiák hátterében!

Szociális fóbia

Az egyik leggyakoribb gyerekkori félelem a szociális fóbia, amikor a gyerek attól retteg, hogy megszégyenül mások előtt. Ez nem ugyanaz, mint a félénkség, hiszen a szociális fóbiában szenvedő apróságok nem mernek beszélni a nevelőnővel, de még a termen is félnek végigmenni, ha mosdóba kell menniük.

Ezek a gyerkőcök is szeretnének barátokat szerezni, de nem tudják legyőzni a rettegést, amit a közösség kivált belőlük. Inkább a háttérbe húzódnak, nem szerepelnek, miközben ők maguk is szenvednek tehetetlenségüktől. Ha gyermeked fél a társasági összejövetelektől és a figyelemtől, fontos, hogy ne gondold azt róla, hogy mulya, szerencsétlen vagy nem életrevaló. Ez a tulajdonsága ugyanis nem feltétlenül veleszületett adottság.

Mi áll a háttérben?

A szociális fóbia oka, hogy a gyerek saját magát túlságosan kevésnek tartja, míg másokat sokkal hatalmasabbnak, jobbnak érez önmagánál. Mindez eredhet abból, hogy szülőként hajlamos vagy fukarkodni a dicsérettel, ellenben a hibát mindig éles szemmel észreveszed. Ha emiatt a kicsi önbizalma megrendül, azzal alaptalan félelmeket kelthetsz benne, ennek köszönhetően pedig csak újabb kudarcélményekkel gazdagodik, ha közösségbe kerül.

Először azon kell változtatnod, hogy te milyennek látod a gyereked: ha csinál valamit, ne a hibát, hanem az ígéretes sikereket keresd benne, és biztasd! Amennyiben még kellően fiatal korában változtatsz a hozzáállásodon, a jövőben sikeresebb lehet, ha azonban minden igyekezeted ellenére továbbra is fennáll a szociális szorongás, fordulj szakemberhez.

Klausztrofóbia

A klausztrofóbiás gyerek retteg a kis terektől, nem mer beszállni a szűk liftbe, ha pedig mégis kénytelen egy apró helyiségben tartózkodni, kiveri a víz, kapkodni kezdi a levegőt, és akár el is ájulhat. A szorongás ebben az esetben abból ered, hogy a kicsi úgy érzi, ki van szolgáltatva minden bajnak, hiszen a menekülés útja el van zárva.

Ez később is komoly kellemetlenségekhez vezethet, különösen, mivel többnyire az agorafóbiával együtt jelentkezik, ami a nyílt terektől való félelem. A két betegség együttesen pánikbetegséghez vezethet, hiszen a kis helyiségek és a szabad levegő ugyanolyan veszélyesnek tűnik, tehát a fóbiás gyerek számára az egyetlen biztonságos hely az otthon négy fala.

Mi áll a háttérben?

A klausztrofóbia sem alakul ki ok nélkül. A vizsgálatok során kiderült, hogy a legtöbb szorongó gyereket gyakran hagyták egyedül otthon a szülei, vagy nem mert lámpát kapcsolni, ha este félt a sötétben. Fontos tehát, hogy már a korai időszakban figyelj a kicsire, és ne próbáld túlzottan drasztikus módszerekkel arra szoktatni, hogy végigaludja az éjszakát. Ne szaladj be hozzá minden alkalommal, ha sírni kezd: ha semmi más nem segít, nyugodtan hagyhatod, hogy álomba bömbölje magát.

Mivel azonban a kisgyerek szobája este szörnyekkel népesedhet be, nem árt, ha egy lámpát mindig égve hagysz neki, hogy ne féljen. Ha már kialakult a klausztrofóbia csemetédnél, próbáld a tudtára adni, hogy biztonságban van, és megbízhat benned. Ne tedd nevetségessé félelmei miatt, hiszen ezzel csak elmélyítheted a háttérben álló lelki sebeket!

Félelem a tűtől

Sok kisgyerek mélységesen retteg a tűtől. Ha porontyod közéjük tartozik, valóságos küzdelmet jelenthet egy-egy védőoltás beadása, hiszen számodra is megdöbbentő erővel képes tiltakozni a procedúra ellen. A tűfóbia hátterében állhat egyszerűen az, hogy a kicsi túlérzékeny a fájdalommal szemben, így neki az a szúnyogcsípésnyi szúrás valóban rettenetesen kellemetlen. Nem biztos azonban, hogy fiziológiás okokra vezethető vissza ez a rettegés.

Mi áll a háttérben?

A tűtől való félelem elsődleges lelki oka egy kellemetlen múltbéli tapasztalat lehet, amikor a kicsi megérezte, hogy milyen, amikor lefogják, és semmit sem tehet: a tárgy, amitől retteg, egyre csak közeledik hozzá. Lehet, hogy végtelen türelmet igényel tőled, de a tűfóbiás aprósággal az egyetlen célravezető megoldás az, ha kijelented: neki kell rávennie magát, hogy engedjen a doktor néninek, de addig nem mentek sehová, amíg nem kapja meg a szurit.

Az is előfordulhat, hogy gyermeked nem a fizikai fájdalommal szemben túlérzékeny. Ha a lelke sérülékeny és érzékeny, a fizikai fájdalmat érzelmileg is nehezebben éli meg.

Hasonló helyzetben több segítségre lehet szüksége, és tudnia kell, hogy minden rémisztő helyzetben támogatóként, nem pedig élő bilincsként vagy jelen mellette.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő! című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük