A 3 legfájdalmasabb szoptatási probléma és megoldásaik
Nem kell megijedni, ha kezdő anyaként szoptatás közben problémáid adódnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kezdő anyukaként a legkisebb gond esetén is fejvesztve rohansz a dokihoz, hogy vajon mi a baja a te kisbabádnak. Hidd el, nem te vagy az egyedüli, akinek nem megy a szoptatás, csak erről sajnos igen kevés szó esik. Sok kismama érez bűntudatot, ha nem tudja táplálni a babát, és ez csak ront a helyzeten.

A csecsemők táplálásának megvannak a maga szabályai, amelyek betartásával könnyedén megoldhatod a szoptatás során felmerülő problémákat.

Ha elutasítja az emlőt a baba

Sajnos elég gyakori, hogy a baba elutasítja az anya mellét, ezt a kismamák tragédiaként élhetik meg. Ráadásul ahány nővérke, anyós és védőnő megjelenik, mind tanáccsal látják el a kismamát, ki kedvesebb, ki nyersebb formában, ami csak káoszt szül. A babának meg kell tanulnia az evést, ezért türelemre van szükség, és nem jelenti, hogy rossz anya lennél, mert a babád nem cuppan rögtön a cicire. Van, hogy egy-két hónap vagy még több idő eltelik, míg a kicsi belejön az evésbe. Ha a szoptatás hiánya miatt nincs elég tejed, igyál tejszaporító teát. Szoptatási tanácsadótól segítséget kérni nem szégyen, sőt.

A cumi használata káros lehet ebben az időszakban, mert másképp áll a baba nyelve cumizáskor, illetve szopizáskor. A babát rászoktathatod a helyes nyelvtartásra, ha egy fecskendőből adagolsz neki némi cukrozatlan teát úgy, hogy közben a kisujjadat a szájába dugod. A hasonló élmény miatt könnyebben használja majd a cicit is.

Tanulj meg helyesen szoptatni!

Talán kilátástalannak tűnik a küzdelem, de ne add fel az első néhány kísérlet után - lehet, hogy a kicsi hamarosan ráérez a dolog ízére, és még hosszú hónapokig szoptathatod. Videónkból számos hasznos tanácsot ismerhetsz meg.

Ha nincs tejed

A szülés utáni óriási tömeg lassan odébbáll, a férjed dolgozni indul, a nagyszülők visszautaznak vidékre, így egyedül kell helytállnod a kicsi mellett, ami miatt fáradt vagy. Frusztrál, hogy a baba még alig hízott, ráadásul még a tejed is apadóban lehet. Ez általános probléma, általában a szülést követő második héttől kezdve csökken a tejelválasztás - nem kell aggódnod, hogy valami probléma van veled, mert ettől csak még kevesebb lesz a tejed.

Próbáld ki, hogy szoptatás előtt kényelmesen, hátradőlve lepihensz, és csak a babára koncentrálsz, kizárva minden mást a gondolataidból. Ez a pozitív gondolkodás, vagyis a pszichés ráhatás segít abban, hogy a tejcsatornák falán futó izmok összehúzódjanak, ettől pedig beindul a tejelválasztás.

Ha görcsölsz, hogy nem sikerül megetetned a kicsit, azt a csecsemő is megérzi, ő is ingerültté válik, és emiatt még inkább megnehezítitek egymás dolgát. A tejszaporító teák és kapszulák is jó szolgálatot tehetnek, ahogyan a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezned. A tej akkor is elapadhat, ha a baba nem szopik eleget - ekkor érdemes lefejni és lefagyasztani a felesleget. Az anyatej melletti kiegészítő tápszerezés, bár egyesek az ördög művének tartják, nem szégyen. Elképzelhető, hogy csak kezdetben lesz rá szükség, és ha a baba megtanulta a helyes szopási technikát, már elhagyható.

Ha fáj a hasa evés után

Azért, mert anya lettél, nem muszáj egyik pillanatról a másikra megváltoztatni az étrendedet. Persze az alkohol, a cigaretta továbbra is tabu, azonban nyugodtan fogyaszthatod azt, amit csak megkívánsz, természetesen megfelelő mennyiségben és arányban.

Előfordulhat, hogy időnként azt tapasztalod, a kicsi nyugtalanabb, hasmenése van, esetleg kiütések alakulnak ki a bőrén. Ilyenkor a saját táplálkozási szokásaidat kell megvizsgálni, mert a legtöbb esetben valamilyen élelmiszer váltja ki a tüneteket, általában erősebb fűszer áll a háttérben.

Fontos tudnod, hogy a kizárólagos növényi eredetű étrend miatt a baba visszamaradhat a fejlődésben. Amíg szoptatsz, változtass a táplálkozásodon, de ehhez mindenképpen kérd orvos segítségét!

Elég-e önmagában az anyatej?

Az anyatej nemcsak hogy teljesen kielégíti a csecsemők igényeit - egészen hat hónapos korig -, de a babának is az a legjobb, ha csak ezzel eteted. Amennyiben te magad kiegyensúlyozottan, vitamindúsan étkezel, az bőven elég, hiszen az anyatejjel ezeket a vitaminokat, ásványi és tápanyagokat eljuttatod a kicsi szervezetébe is. Ezzel pedig garantálod, hogy ő is egészséges legyen.

Nincs szükség sem zöldségekre, sem gyümölcsökre, ugyanis ebben az életkorban a pici emésztőrendszere még másképp működik. Ha gyümölcsöt adsz neki, akkor megváltoztatod a bélflóra vegyhatását, így a tápanyagok felszívódásának egyensúlyát könnyedén felboríthatod. Amennyiben viszont nincs elég tejed, a tápszer jó kiegészítő, és segíti a baba fejlődését. Ha van tejed, akkor szükségtelen még tápszerezni is a gyereket, de ne szégyelld, ha a babát azzal is eteted.

Ezt is szeretjük