A 9 legerősebb természetes gyógymód - Szeszélyes tavaszi időben
A vitaminhiányos állapot miatt könnyebb összeszedni a nyavalyákat.

Dia

 	Gyógytea és inhaláló keverék  	A fehérmályva kifejezetten gyerekeknek ajánlott, köhögéscsillapító gyógynövény. Gyógycukorkát is készítenek belőle, de a teafőzete is alkalmazható a légcső- és emésztőrendszeri hurutos megbetegedésekre, mivel magas a garat- és toroknyugtató nyákanyagtartalma. Ne forrázd le, hanem áztasd langyos vízbe, és hagyd állni egy éjszakán keresztül. A hörghurut tüneteinek enyhítésére az inhalálás is hasznos lehet, amely óvodáskortól már kevésbé veszélyes. Köhögés, légcsőhurut esetén két liter forró vízbe szórj egy-két evőkanálnyi nyákoldó, görcsoldó hatású kakukkfüvet.

Gyógytea és inhaláló keverék

A fehérmályva kifejezetten gyerekeknek ajánlott, köhögéscsillapító gyógynövény. Gyógycukorkát is készítenek belőle, de a teafőzete is alkalmazható a légcső- és emésztőrendszeri hurutos megbetegedésekre, mivel magas a garat- és toroknyugtató nyákanyagtartalma. Ne forrázd le, hanem áztasd langyos vízbe, és hagyd állni egy éjszakán keresztül. A hörghurut tüneteinek enyhítésére az inhalálás is hasznos lehet, amely óvodáskortól már kevésbé veszélyes. Köhögés, légcsőhurut esetén két liter forró vízbe szórj egy-két evőkanálnyi nyákoldó, görcsoldó hatású kakukkfüvet.

Dia

 	Homeopátia makacs köhögés ellen  	Az Ipecacuanha enyhíti a rohamokban feltörő, nehézlégzést és hányingert okozó köhögést. Közepes hígításban alkalmazd. A Belladonna szintén közepes hígításban, főleg az éjszakánként jelentkező, száraz, görcsös köhögésre hatásos. A közepes hígítású Corallium rubrum akkor lehet hasznos, ha a köhögési rohamok szinte visszatarthatatlanok, és fulladásérzettel járnak. Az ijesztő ingert általában a garatfalon lecsorgó váladék okozza, mely hányáshoz is vezethet.

Homeopátia makacs köhögés ellen

Az Ipecacuanha enyhíti a rohamokban feltörő, nehézlégzést és hányingert okozó köhögést. Közepes hígításban alkalmazd. A Belladonna szintén közepes hígításban, főleg az éjszakánként jelentkező, száraz, görcsös köhögésre hatásos. A közepes hígítású Corallium rubrum akkor lehet hasznos, ha a köhögési rohamok szinte visszatarthatatlanok, és fulladásérzettel járnak. Az ijesztő ingert általában a garatfalon lecsorgó váladék okozza, mely hányáshoz is vezethet.

Dia

 	Sóterápia  	Kruppos megbetegedés esetén gyógyszerporlasztóba töltött sós vízzel enyhítheted csemetéd fulladásos köhögését. A 0,9%-os izotóniás sóoldat orrdugításra is kiváló. Oldj fel 9 g konyhasót 1 l vízben, és kétnaponta frissen készítsd el az oldatot. A gyógyszertárakban készen is kapható desztillált vízzel készült sóoldat. Ha a gyereknek nincs láza, vagy csak hőemelkedést tapasztalsz nála, sokat segíthet a meleg tengeri sós fürdő.

Sóterápia

Kruppos megbetegedés esetén gyógyszerporlasztóba töltött sós vízzel enyhítheted csemetéd fulladásos köhögését. A 0,9%-os izotóniás sóoldat orrdugításra is kiváló. Oldj fel 9 g konyhasót 1 l vízben, és kétnaponta frissen készítsd el az oldatot. A gyógyszertárakban készen is kapható desztillált vízzel készült sóoldat. Ha a gyereknek nincs láza, vagy csak hőemelkedést tapasztalsz nála, sokat segíthet a meleg tengeri sós fürdő.

Dia

 	Friss, hideg levegő  	A krupp kórokozói légúti megbetegedéseket kiváltó vírusok, melyek ellen gyógyszerrel nem sokat lehet tenni. A legijesztőbb tünete a fulladásos, levegő után kapkodó köhögés, amiért a légúti szűkület felelős. Súlyosabb esetekben általában szteroidokkal kezelik, de ha nem romlik rohamosan a légzés, akkor nincs rá szükség. A hideg levegő ilyenkor megkönnyíti a gyerek légzését, ezért az orvosok azt javasolják a szülőknek, hogy vigyék ki a szabadba a kicsit, esetleg ültessék egy rövid időre nyitott ablak mellé.

Friss, hideg levegő

A krupp kórokozói légúti megbetegedéseket kiváltó vírusok, melyek ellen gyógyszerrel nem sokat lehet tenni. A legijesztőbb tünete a fulladásos, levegő után kapkodó köhögés, amiért a légúti szűkület felelős. Súlyosabb esetekben általában szteroidokkal kezelik, de ha nem romlik rohamosan a légzés, akkor nincs rá szükség. A hideg levegő ilyenkor megkönnyíti a gyerek légzését, ezért az orvosok azt javasolják a szülőknek, hogy vigyék ki a szabadba a kicsit, esetleg ültessék egy rövid időre nyitott ablak mellé.

Dia

 	Méz és alma - nagyszerű gyógyítók  	Az almának rendkívüli gyógyítóereje van, ami főleg a pektinben gazdag húsának köszönhető. A betegségek megelőzésére is nagyon jó, de ha már bekövetkezett a baj, akkor sem mellőzendő. A mézből rengeteg energiát nyer a szervezet, emellett fertőtleníti és nyugtatja a gyulladt torkot. Egyéves kor alatti gyerekeknek azonban nem javasolt, mert allergiás tüneteket válthat ki.

Méz és alma - nagyszerű gyógyítók

Az almának rendkívüli gyógyítóereje van, ami főleg a pektinben gazdag húsának köszönhető. A betegségek megelőzésére is nagyon jó, de ha már bekövetkezett a baj, akkor sem mellőzendő. A mézből rengeteg energiát nyer a szervezet, emellett fertőtleníti és nyugtatja a gyulladt torkot. Egyéves kor alatti gyerekeknek azonban nem javasolt, mert allergiás tüneteket válthat ki.

Dia

 	Vöröshagyma  	A vöröshagymát a népi gyógyászat hurutos és légúti megbetegedések, valamint emésztőrendszeri bántalmak kezelésére használta. Kiválóan enyhíti az orrdugulást, és nagyon jó nyákoldó, köhögéscsillapító hatása van.

Vöröshagyma

A vöröshagymát a népi gyógyászat hurutos és légúti megbetegedések, valamint emésztőrendszeri bántalmak kezelésére használta. Kiválóan enyhíti az orrdugulást, és nagyon jó nyákoldó, köhögéscsillapító hatása van.

Dia

 	Lándzsás útifű  	A lándzsás útifű hatékony segítséget nyújt a torokfájás megszüntetésében. Leginkább nyákoldó, köptető és erős gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A szárított növényből  szirupot vagy teát készíthetsz. Két marék szárított útifűlevelet önts nyakon annyi vízzel, hogy ellepje. Turmixold péppé, majd adj hozzá 30 dkg nádcukrot és 25 dkg mézet. Egy kevés vízzel felöntve, gyenge tűzön össze kell főzni, folyamatos kevergetés mellett. A szirupot hűtőben tárold.

Lándzsás útifű

A lándzsás útifű hatékony segítséget nyújt a torokfájás megszüntetésében. Leginkább nyákoldó, köptető és erős gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. A szárított növényből  szirupot vagy teát készíthetsz. Két marék szárított útifűlevelet önts nyakon annyi vízzel, hogy ellepje. Turmixold péppé, majd adj hozzá 30 dkg nádcukrot és 25 dkg mézet. Egy kevés vízzel felöntve, gyenge tűzön össze kell főzni, folyamatos kevergetés mellett. A szirupot hűtőben tárold.

Dia

 	Hűtőfürdő  	A kicsi lázát kúppal és lázcsillapító gyógyszerekkel is lehúzhatod, de fizikai hőcsökkentést ugyanúgy alkalmazhatsz. A hűtőfürdő és a borogatás abban segít, hogy a test minél nagyobb felületen tudjon hőt leadni. Azonban nem az a cél, hogy teljesen lehűtsd a gyereket. A láznak ugyanis nagy szerepe van a szervezet öngyógyításában, hiszen magas hőmérsékleten elpusztulnak a kórokozók, így nem tudnak tovább szaporodni. Csupán kordában kell tartani a testhőmérsékletet. A kézmeleg fürdővizet fokozatosan hűtsd le langyosra.

Hűtőfürdő

A kicsi lázát kúppal és lázcsillapító gyógyszerekkel is lehúzhatod, de fizikai hőcsökkentést ugyanúgy alkalmazhatsz. A hűtőfürdő és a borogatás abban segít, hogy a test minél nagyobb felületen tudjon hőt leadni. Azonban nem az a cél, hogy teljesen lehűtsd a gyereket. A láznak ugyanis nagy szerepe van a szervezet öngyógyításában, hiszen magas hőmérsékleten elpusztulnak a kórokozók, így nem tudnak tovább szaporodni. Csupán kordában kell tartani a testhőmérsékletet. A kézmeleg fürdővizet fokozatosan hűtsd le langyosra.

Dia

 	Vitaminok  	Az immunrendszer ellenálló képességét nagymértékben fokozzák a vitaminok. Különféle multivitamin-készítményeket is bevethetsz, hogy elkerülje a betegség a csemetédet, vagy könnyebben meggyógyuljon. Ám az a legideálisabb, ha a vitaminkapszulák szedése mellett sok zöldséget és gyümölcsöt is fogyaszt a kicsi, hiszen a természetes vitaminforrásokra mindenképp szükség van az egészség megőrzéséhez.

Vitaminok

Az immunrendszer ellenálló képességét nagymértékben fokozzák a vitaminok. Különféle multivitamin-készítményeket is bevethetsz, hogy elkerülje a betegség a csemetédet, vagy könnyebben meggyógyuljon. Ám az a legideálisabb, ha a vitaminkapszulák szedése mellett sok zöldséget és gyümölcsöt is fogyaszt a kicsi, hiszen a természetes vitaminforrásokra mindenképp szükség van az egészség megőrzéséhez.

Ezt is szeretjük
Fotó: