7 jel, hogy a gyerekjáték veszélyes
Mit ne adj a kezébe?
Nemcsak az számít, hogy egy játék mennyire szórakoztató, de csemetéd biztonságára is gondolnod kell.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki belép egy játékboltba, úgy érzi magát, mint a vidámparkban. Minden zsebkendőnyi hely magára akarja vonni a figyelmet valamilyen feltűnő dologgal, az érzékszerveket és az idegeket bombázó tarkabarka kirakatok, polcok vég nélküli sorával, nem csoda hát, ha hasonló körülmények között azt sem tudod, merre indulj.

Bár a legtöbbször egy hasonló kirándulás a felnőttből is képes előhozni a gyereket, szülőként nem adhatod át magad felelőtlenül a játékvásárlás örömeinek. Ne dőlj be a legszebb csomagolásoknak és a csábító trükköknek, melyekkel a játékipar szolgálni tud: mindenekelőtt gondolj porontyod épségére, és a választás során vedd figyelembe, hogy vajon az adott mütyür mennyire veszélyes.

A játékvásárlás során amellett, hogy a kacat szép és hasznos legyen, ez a legfontosabb kérdés, hiszen a játékok évente rengeteg sérülést okoznak. Tudd meg, mire figyelj, hogy ne a te gyereked legyen a következő!

Törékeny holmik

A könnyen törő vagy széteső játék sérülést okozhat, ezért lehetőleg már a boltban figyeld meg, hogy a tárgy, melyet szeretnél megvenni, mennyire tűnik stabilnak és jól összerakottnak. A gyerkőcök esetében ugyanis egy dologra nem szabad számítanod: arra, hogy kesztyűs kézzel bánnak majd legújabb kedvencükkel.

A gyakori dobálózások mellett különösen három év alatti poronty esetében arra is fel kell készülnöd, hogy a játékok rágcsálás áldozatai lesznek, ha tehát a műanyag tárgyak túl puhák vagy törékenyek, egyaránt bajt okozhatnak. Fontos, hogy a játék éles széleket se tartalmazzon, hiszen ezekkel csemetéd megsértheti magát. Sajnos a legtöbb tárgyat nem veheted ki a bolti csomagolásból, hogy ellenőrizd, ha azonban lehetőséged van rá, nézd át, hogy pontosan le van-e sorjázva, nem tartalmaz-e könnyen letörhető darabokat vagy hegyes, éles részeket.

Mérgező alapanyagok

Az utóbbi időben a legtöbb botrány a mérgező alapanyagok felhasználásával készült játékok miatt robbant ki. Ezt nehéz minden egyes tárgy esetében ellenőrizned, hiszen az élelmiszerekkel ellentétben a játékokon a legritkább esetben tüntetik fel az összetevők listáját, és gyakran csak a színezésükhöz használt festék egyik összetevője mérgező. A legjobb, ha minden tárgyon figyeled az ellenőrzött termék címkét, melyet a csomagoláson találhatsz.

A legtöbb játékot az ólomtartalmú festékek és a ftaláttartalmú alapanyag miatt hívták vissza a cégek, emellett azonban számos egyéb veszély is leselkedhet gyermekedre egy édes, nagy szemű állatfigura képében. Kerüld azokat a kacatokat, melyeken azt a feliratot találod, hogy genuine fur vagy real skin, ez esetben ugyanis arról van szó, hogy élő állatok szőrével borították a miniatűr változatot is. A cserzés során felhasznált anyagok pedig veszélyt jelenthetnek a gyerekre.

Nem mosható felület

Az a játék, mely nem mosható, baktériumtenyészetté válhat, ami különösen káros lehet a három év alatti gyerekekre nézve, akik mindent a szájukba vesznek. Ügyelj tehát arra, hogy a tárgyak jól tisztíthatóak legyenek, lehetőleg minél kevesebb rücskös résszel, melyben megtapadhat a kosz. A túlzott tisztítással is vigyázz azonban. A plüssállatok ugyanis nem egyszerű tárgyak a gyerek szemében, hiszen, ha egyedül alszik, vagy oviba küldöd, szőrös kedvence lesz az, akire ezekben a nehéz pillanatokban is számíthat. A kötődéshez azonban hozzátartozik az adott plüssfigura illata is, ha tehát túl sűrűn mosod, az a gyereket akár lelkileg is kellemetlenül érintheti.

Túl kicsi méret

Az a tárgy, ami átfér az apró játékokhoz készült szűrőn, egyértelműen veszélyes. Arra is figyelj azonban, hogy ne legyenek a választott holmin apró, levehető alkatrészek, illetve olyan darabok, melyeket a kibújó fogacskákkal le lehet rágni. Összességében a játék minden egyes eleme nagyobb kell, hogy legyen annál, mint ami átfér egy vécépapírhengeren, de némi támpontot jelenthet az is, ha egy tárgyon megtalálod a lefelé görbülő szájú kisfiú pirossal áthúzott képét, ami azt jelzi, hogy három év alatti gyerkőcök számára az adott termék nem ajánlott.

Fontos!
A legtöbb rokon alig várja azokat az alkalmakat, amikor a család szeme fényének ajándékokkal kedveskedhet. Sajnos azonban ezeket a tárgyakat is szigorú vizsgálat alá kell vetned. A legjobb tehát, ha a barátoknak és a rokonoknak is elmondod, mi az, amit vehetnek a gyereknek, és mi az, amit nem szeretnél látni a gyerekszobában, akármennyire jó szívvel adják.

Nagy súly

Ha játékot vásárolsz, sose a gyerek magasságából indulj ki. Feltétlenül olyan tárgyat válassz, ami akkor se tehet kárt porontyodban, ha netán ráesik, hiszen arra is gondolnod kell, hogy, ha útban van egy kacat, lehet, hogy éppen te leszel az, aki felhelyezi egy polcra. A gyereket azonban nem biztos, hogy a magasság megakadályozza abban, hogy elszánt kísérleteket tegyen a holmi becserkészésére. Ha pedig felkapaszkodik érte a polcra, és véletlenül magára rántja a holmit, fontos, hogy ne legyen tőle semmi baja.

Zsinór a kacat végén

Ne hagyj a kisgyerek vagy a totyogós baba közelében olyan tárgyat, melynek 15 centinél hosszabb zsinórja, pántja, szalagja van. Játékok terén pedig jobb, ha be sem engedsz a gyerekszobába hasonló kacatokat, hiszen a játék hevében a madzag a nyakára tekeredhet, és a kicsi megfojthatja magát. A kiságyba, járókába való játékok rögzítéséhez is biztonságosabb a nagy darab, műanyagból készült csipesz, ami maga is olyan, mint egy vidám színű játék.

Éles, erőteljes hanghatás

Bár nincs szó életveszélyről, a túl erős hangot kibocsátó játék, mint a vijjogó-villogó műanyag pisztoly, egy repülő vagy egyes  kisautók halláskárosodást okozhatnak. Porontyodnak csak zenélő vagy kellemes hangú játékot adj, és kerüld az éles, sivító hangú kacatokat.

Amellett, hogy a gyermeked keze ügyébe kerülő holmik biztonságosak legyenek, arra is érdemes ügyelned, hogy megfeleljenek a korának, és élvezettel játsszon velük.

Ha csemetéd gyorsabban fejlődik, mint társai, akkor sem feltétlenül tanácsos meglepned egy idősebbeknek ajánlott holmival, hiszen lehet, hogy ez még veszélyes lenne a számára, vagy hamarabb megunná.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük