Néhány évtized alatt 5 millióan lettek

1978-ban született az első lombikbaba

Ötmillió baba nem született volna meg lombikprogram nélkül.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elérte az ötmilliót a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek száma 1978 júliusa óta, amikor világra jött Louise Brown, az első lombikbébi - derül ki az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság - ESHRE - közleményéből, melyet a szervezet július 1-től 4-ig Isztambulban megrendezett éves találkozója alkalmából adtak ki.

A számításokhoz 2008-ig álltak rendelkezésre az adatok, az azóta eltelt évekre pedig becsléseket adtak meg az Asszisztált Reprodukciós Eljárásokat Monitorozó Nemzetközi Bizottság - ICMART - szakemberei - írja az MTI.

A lombikkezelés rengeteget fejlődött

- Ez azt jelenti, hogy ez az eljárás kiemelkedően sikeres volt a terméketlen páciensek kezelésében. Gyermekes családok millióit hozta létre, így csökkentve a terméketlenség terhét - emelte ki David Adamson, az ICMART elnöke.

Az eltelt 34 év alatt az eljárás rengeteget fejlődött, folyamatosan javult a terhességi arány.

- A babák ugyanolyan egészségesek, mint azok, akik más terméketlen páciensektől spontán megtermékenyülés után születnek. A hozzáférés fő akadálya gazdasági és egyes esetekben társadalmi - hangsúlyozta Adamson.

Az ICMART adatai szerint jelenleg évente 1,5 millió megtermékenyítési ciklust végeznek világszerte, melyekből mintegy 350 ezer újszülött jön a világra. A legaktívabban az Egyesült Államok és Japán alkalmazza az eljárást, a régiókat tekintve pedig Európa a módszer legaktívabb felhasználója.

Nő a végrehajtott ciklusok száma

Európát tekintve 2009-re vonatkoznak a legfrissebb rendelkezésre álló adatok. Ezek azt mutatják, hogy egyre nagyobb az igény a kezelésre, a 2008-as 532 260-ról egy év alatt 537 287-re emelkedett a végrehajtott megtermékenyítési ciklusok száma.
Egymillió európaira átlagosan közel ezer ciklus jut, ám ez a szám jelentős szórást mutat az egyes országok között, és nagymértékben függ a helyi támogatási politikától. A módszer elérhetősége így Európában nagyobb, mint az Egyesült Államokban, ám kisebb, mit Ausztráliában.

10 dolog az otthonodban, ami meddőséget okozhat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az ESHRE szakértőinek becslése szerint egymillió lakosonként világszerte legalább 1500 elvégzett ciklusra lenne igény évente. Ezt az arányt csak Dánia - 2726 ciklus -, Belgium - 2562 -, Csehország - 1851 -, Szlovénia - 1840 -, Svédország - 1800 -, Finnország - 1701 - és Norvégia - 1780 - éri el. Jóval kisebb az elérhetőség az európai országok közül Ausztriában - 747 ciklus -, Németországban - 830 -, Olaszországban - 863 - és Nagy-Britanniában - 879.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kevesebb beültetett embrió, nagyobb esély

Az egy megtermékenyítési ciklussal elérhető terhességi arány 32% körül állt meg egy beültetett embrióra vonatkoztatva. Jelentősen csökkent az évek során a beültetett embriók száma, hogy elkerüljék a többszörös terhességeket. Ennek köszönhetően a lombikbébi-eljárással született hármas ikrek aránya 2009-ben először esett 1% alá, míg a kettős ikrek aránya 20% alá - 19,6%.

Ezt is szeretjük