4 rákkeltő anyag a gyerek környezetében

Amiről nem is gondolnád

Babaápolási termékekben és játékokban is fellelhetők olyan vegyületek, melyek rákot okozhatnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedések kialakulásában genetikai és lelki tényezők is szerepet játszanak, ám számos szakember szerint a külvilágból érkező hatások nyomják a legtöbbet a latban. A fentiek tükrében nem is meglepő, hogy a környezet szennyezettségével párhuzamosan egyre nő a rákos betegek száma - és a szomorú tendencia sajnos a gyerekeket is érinti.

Védekezni persze lehet, sőt, kell is, ám nem könnyű kiigazodni a veszélyes anyagok között, annál is inkább, mert némelyikük a kifejezetten kicsik számára készült termékekben is jelen van. Tudd meg, melyek ezek, és iktasd ki őket.

Műanyag játékok

A ftalátok gyűjtőnéven ismert vegyületeket alapvetően a PVC-lágyítószereként alkalmazzák, így számos műanyagból készült termékben fellelhetők - a kábelek, autóalkatrészek és flakonok mellett sajnos sok játékban is.

Bár a ftalát jelenlétét hivatalosan még csak a mellrák kialakulásával hozták összefüggésbe, jobb félni, mint megijedni, hiszen nem zárható ki, hogy a fenti vegyületek nagyobb koncentrációban más típusú rákos megbetegedést is okozhatnak.

Az pedig bizonyított tény, hogy károsítják a májat és a vesét, illetve asztmára és allergiára hajlamosítanak. Természetesen leginkább a gyermekek veszélyeztetettek, hiszen immunrendszerük nem elég erős a külvilágból érkező támadások visszaveréséhez.

Nem véletlen, hogy mostanra az Európai Unióban három ftalát - a DEHP, a DBP és a BBP - játékokban való alkalmazását betiltották, további hármat -a DINP-t, a DIDP-t és a DNOP-t - pedig csak három éven felüli csemeték számára készült termékek készítése során használhatnak a gyártók.

Minazonáltal korántsem lehetsz biztos abban, hogy a porontyodnak kiszemelt csilivili játék csomagolásán feltüntetik, hogy tartalmaz-e ftalátot, és ha igen, milyen mennyiségben.

A gyártó ugyan megkeresésedre köteles erről felvilágosítást adni - feltéve persze, ha az adott terméket nem egy leinformálhatatlan világvégi manufaktúrában állították elő. Ha biztosra akarsz menni, kerüld a bizonytalan eredetű árukat, még akkor is, ha a megszólalásig hasonlítanak az eredetire, hiszen nem tudhatod, mi van bennük. Inkább fizess többet egy-egy ismert márkáért, különösen akkor, ha csemetéd még nincs hároméves, hiszen ez esetben - mivel egyebek közt az ízlelés révén ismerkedik a világgal - könnyen szájába veheti, szopogathatja, rágcsálhatja a játékszereket.

Diszperziós festékek

Manapság népszerűek a könnyen kezelhető és sokoldalúan felhasználható diszperziós festékek, ám érdemes alaposan átböngészni a címkéjüket vásárlás előtt, különös tekintettel a VOC - volatile organic compound - gyűjtőnév alatt feltüntetett összetevőkre. Ezek a szerves anyagok ugyanis festés után a levegőbe, majd belélegezve a szervezetbe kerülnek, és nagyobb mennyiségben a légzőszervi megbetegedések mellett a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják, emellett asztma és allergia kialakulásához vezethetnek.

A VOC kategóriába sorolt anyagok közül különösen veszélyesek a tartósítószerek, melyek révén formaldehid keletkezik - ez a színtelen gáz pedig számos egészségkárosító hatása mellett az Egészségügyi Világszervezet - WHO - kutatása szerint egyértelműen rákkeltő. A festékek VOC-határértéke az EU-ban literenként 30 gramm - ha a csomagoláson ennél magasabb érték szerepel, inkább hagyd az adott terméket a polcon.

Babaápolási termékek

Az ember jóhiszeműen azt feltételezné, hogy a babaápolási szereket előállító cégek különös gonddal válogatják meg termékeik összetevőit. A helyzet ezzel szemben az, hogy számos lanolintartalmú termékben találhatók peszticid elnevezésű vegyületek, melyeket egyebek közt a növényvédő, rovarölő, gombaölő és gyomirtó készítményekben is használnak.

A szakirodalom több száz peszticidet tart számon, melyek hatása rendkívül eltérő, ám akadnak köztük olyanok is, amelyek a baba bőrébe szívódva károsítják az idegrendszert, némelyikük pedig egyenesen rákkeltő. Érdemes tehát olyan babaápolási termékeket választanod, amelyek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak.

Elektromágneses hullámok

Az utóbbi időkig a szakemberek sem voltak tökéletesen tisztában az elektromágneses hullámok káros hatásaival. Mostanra azonban bizonyítottá vált, hogy az enyhébb tünetek mellett idegrendszeri károsodást, rosszabb esetben pedig akár rákot is okozhatnak.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt megelőzendő jól teszed, ha a lakásban lévő elektromos készülékeket csak indokolt esetben használod, és a stand by üzemmódtól is eltekintesz. A nagyfeszültségű vezetékek hatása ellen persze nehéz védekezni - ha ilyenek húzódnak otthonod közelében, és nem áll módodban elköltözni, sok mozgással és helyes étrenddel erősítsd gyermeked immunrendszerét.

Ezt is szeretjük