4 aggasztó, gyakori tünet a csecsemőknél

Ami valójában ártalmatlan

Nem csoda, hogy kétségbeesel, ha a pici sír, lázas, és fáj valamije. Ám a jelek nem mindig utalnak bajra.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bőrelváltozások, hajhullás, hüvelyi vérzés - ezek a tünetek cseppet sem rémisztőek, feltéve, hogy a kismamánál jelentkeznek. A babával azonban már más a helyzet. Ha kezdő anyukaként hasonló jeleket tapasztalsz csecsemődnél, természetes, hogy kétségbeesel. Pedig az esetek többségében szerencsére nem rendellenességről, hanem természetes folyamatról van szó.

Tejkiütés

A negyedik hét táján kisebb kiterjedésű, pirosas foltok, illetve pattanásra emlékeztető kiütések jelenhetnek meg az anyatejes baba arcán, esetleg a hajas fejbőrén is. Ha hasonlót tapasztalsz a picin, nem kell kétségbeesned, ugyanis teljesen ártalmatlan jelenségről, az úgynevezett tejkiütésről van szó.

Az általános tévhit szerint az okozza, hogy a csecsemő szervezete nem képes lebontani az anyatejben lévő fehérjéket. Néhányan a nagyobb időközönkénti szoptatást javasolják megoldásként - helytelenül.

A tejkiütés ugyanis önmagában nem utal fehérje-intoleranciára. Azt jelzi, hogy fokozatosan kiürülnek a csecsemő szervezetéből azok az anyai hormonok, melyek részben a tejjel, részben pedig még az anyaméhben, a véráram útján kerültek bele. A szoptatások ritkítása, illetve az anyatej tápszerrel való pótlása tehát semmiképpen sem célravezető.

A tejkiütés jellemzően magától elmúlik a baba három-négy hónapos koráig. Ellenkező esetben viszont elképzelhető, hogy a kicsi érzékeny az anyatejben lévő állati eredetű fehérjékre: ebben az esetben mindenképpen érdemes átmenetileg kiiktatnod étrendedből a tejet és a tejtermékeket, legalábbis mérsékelned azok fogyasztását. A biztonság kedvéért kérd ki az orvos véleményét is!

Melegkiütés

A csecsemő verejtékmirigyei csak hét-nyolc hónapos korra érik el a teljes érettségi szintet. Élete első heteiben-hónapjaiban még az időre született baba sem képes verítékezni, azaz testhőmérsékletét sem tudja ily módon szabályozni. Ez az oka az úgynevezett melegkiütés kialakulásának. Túlöltöztetés, láz, párás vagy meleg környezet hatására a verejtékmirigyek kivezető nyílásában megduzzad a szaru, ami részben vagy teljesen akadályozza a váladék kiválasztását.

Ennek következtében néhány milliméter átmérőjű, vörös udvarú hólyagok jelennek meg a kicsi arcán, hátán, esetleg a popsija környékén is, bőre pedig a test teljes felületén enyhén pirosassá válhat.
Ez a fajta bőrgyógyászati eltérés a szó szoros értelmében nem nevezhető betegségnek. Így különösebb kezelést sem igényel, odafigyelést viszont igen, annál is inkább, mert az elhanyagolt melegkiütés elfertőződhet.

Mikor fázik, mikor van melege?
Ha a baba teste meleg a ruha alatt, még akkor sem fázhat, ha a keze és a lába hidegnek tűnik. A csuklás viszont egyebek között arra is utalhat, hogy a csecsemő számára kellemetlenül alacsony a hőmérséklet. Egyértelműen melege van akkor, ha a tarkója körül izzad.

Sokszor elég levetkőztetned a csecsemőt, és a melegkiütés néhány órán belül magától elmúlik. Egyes hintőporok és gélek is segíthetnek, ezen a téren azonban kérd ki orvos véleményét is, és akkor is fordulj szakemberhez, ha a baba állapotában néhány napon belül nem tapasztalsz érdemi változást.

Megelőzésképpen szellőztess gyakran, hogy a levegő hőmérséklete és páratartalma minél inkább megközelítse a baba számára optimális szintet! Az is jót tesz, ha naponta néhány alkalommal langyos vízben megfürdeted. Öltözéke legyen szellős, és csak természetes anyagból készült ruhát adj rá.

+ 2 ártalmatlan bőrelváltozás
  • Főként a fiúbabák arcán jelenhetnek meg a serdülőkéhez hasonló pattanások. Ezeket a kicsi szervezetébe jutott anyai hormonok idézik elő. Néhány hét vagy hónap alatt elmúlnak, anélkül, hogy a csecsemőnek valódi panaszt okoznának. Az orvos fertőtlenítő-szárító kezelést javasolhat, melynek alkalmazásával a folyamat felgyorsítható.
  • Nemtől függetlenül feltűnhetnek az újszülött arcán apró sárga pontok, melyek a faggyúmirigyek túlműködésére vezethetőek vissza. Néhány hét alatt kezelés nélkül eltűnnek.

Hajhullás

Megesik, hogy a csecsemő haja csomókban kezd hullani. Ennek hátterében - a közhiedelemmel ellentétben - nem gyulladás áll, és az anya étrendjével sincs összefüggésben. A hajcserélődési folyamat normális jelenség, ami néhány hét, esetenként két-három hónap alatt lezajlik. Előfordulhat, hogy a baba foltokban vagy akár teljesen megkopaszodik, ám ezeken a területeken hamarosan felfedezheted az új haj előfutárait, az apró pihéket. Ha a csecsemő szeret a hátán feküdni, a koponya hátulsó részén teljesen kikophat a haja, idővel azonban ez is visszanő.

Menstruáció?

Az újszülött kislány hüvelyéből vöröses-nyálkás vagy véres váladék ürülhet. Elképzelhető, hogy a cicije is megduzzad, esetleg kevés tejszerű folyadék szivárog belőle. Bár kifejezetten aggasztóak lehetnek ezek a tünetek, nem kell kétségbeesned, a jelenség ugyanis teljesen normális, az úgynevezett terhességi hormonális reakciók körébe tartozik.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hasonló esetben a csecsemő valójában nem menstruál, hanem a szervezetébe került anyai hormonok távoznak ily módon. Természetes folyamatról lévén szó, semmiféle kezelésre nincs szükség.

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük