3 tipp, hogy a gyerek szívesen menjen táborba

Ha nem tudod másra bízni nyáron

A legjobb táborozást is elronthatja, ha a gyerek nem jókedvvel megy.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek által várva-várt nyári szünet az édesapának és az édesanyának valóságos rémálom lehet. Annyi szabadsága senkinek sincs, hogy az június közepétől szeptember elejéig elegendő legyen, és megesik, hogy a rokoni-baráti körben sem akad hadra fogható segítség, akire rá lehetne bízni a kis vakációzót.

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet a nyári tábor - amihez viszont sokszor éppen az érintettnek nem fűlik a foga. Tippjeink segítségével azonban meghozhatod a kedvét - sőt, lehet, hogy a következő nyáron már ő maga fogja kérni, hogy újra mehessen.

Kedvcsináló tippek

A nyári tábor jóval több gyerekfelületnél: a résztvevőket valódi közösséggé kovácsolja, miközben önállóságra is neveli őket, ráadásul a megszokottól eltérő körülmények között életre szóló élményeket szerezhetnek. Nemritkán a családi nyaralást is pótolja valamilyen szinten, még ha egy az egyben nem is válthatja ki azt. Ám balul is elsülhet, ha a gyerek eleve szorongásokkal vagy pláne félelmekkel viseltetik iránta. Hogy ez ne történhessen meg, érdemes megszívlelned az alábbiakat.

Ne vetítsd ki rá a saját félelmedet!

Szülőként bizonyára te magad is rosszul éled meg, hogy a körülményekből adódóan el kell szakadnod csemetédről néhány napra, esetleg egy-két hétre is. Fontos azonban, hogy ne halld már előre a kétségbeesett telefonhívást: Haza akarok menni!

A kicsik roppant fogékonyak a külvilágból érkező verbális és nonverbális ingerekre. Ha te magad optimistán állsz a táborhoz, azzal a lurkó kedvét is könnyen meghozhatod. Mesélhetsz a te egykori tábori élményeidről is, úgymint a viszonylag késői elalvás, a szobatársakkal való hülyéskedés és viháncolás, no meg azok az apróbb lazaságok, amikre éppen a szigorú kontroll hiánya nyílt lehetőséged.

Minden idők legszebb mesefilmjei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mindezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy szándékos rosszaságra kellene buzdítanod a gyereket - sőt, tudatosítanod kell benne, hogy távollétedben a pedagógus veszi át a szerepedet, és minden, amit mond, olyan, mintha te mondanád. A cél sokkal inkább az, hogy a gyerek ne valamiféle kényszermegoldásnak tekintse a tábort, hanem a nyaralás jópofa és vagány formájának, ahol bizonyos határokon belül az önállóságot is megtapasztalhatja.

Add meg neki a választás lehetőségét!

Manapság rengetegféle tábort szerveznek: akad, ahol kézműveskednek a gyerekek, máshol lovagolnak vagy bicikliznek, megint máshol kevésbé tematikusak és kötetlenebbek a programok - ide kattinva számos alternatívát találhatsz. A lehetőségeknek leginkább csak a szülő pénztárcája szabhat határt, ám az anyagiakon túl célszerű gyermeked szempontjait is figyelembe venned.

Számodra talán rokonszenvesebb az a tábor, ahol valamilyen fejlesztő tevékenység vagy oktatás folyik, hiszen ebből a későbbiek során is profitálhat a lurkó - ám lehet, hogy ő maga a sztenderd strandolást részesítené előnyben, amiből látszólag semmiféle haszna nem származik a későbbiekre nézve. Mégis jobb, ha engedsz neki, hiszen ez esetben életre szóló élményekkel gazdagodhat, míg a rákényszerített foglalkozás vagy oktatás örökre elveheti a kedvét attól a bizonyos tevékenységtől vagy tárgytól.

A legjobbak gyerekeknek
Könyvet, CD-t, filmet, programot keresel? Itt mindent megtalálsz, ami a gyerkőcöt is érdekelni fogja, miközben te is sok hasznos információt tudhatsz meg.

Legyenek haverjai a táborban!

A gyerek biztonságérzetét nagymértékben növeli, ha társai közül legalább egyet-kettőt már ismer, és valamennyire jóban is van velük. Érdeklődj a környezetetekben lévő - és a csemetéd számára is kedves - gyerkőcök szüleinél, hogy az ő porontyuk menne-e táborba, és ha igen, mikor és milyenbe. Aztán pedig, amennyire lehet, hangoljátok össze a lurkók igényeit, hogy minél többen utazhassanak ugyanakkor ugyanoda.

Így a táborban egyfajta lelki támaszként is szolgálnak majd egymás számára, no és persze elindulni is könnyebb úgy a kicsinek, ha tudja, hogy nem csupa idegen veszi majd körül.

Mérgező növények a szabadban

Néhány növény tetszetős ugyan, ám valamelyik része mérgező. Videónk segítségével tanítsd meg a gyereknek, hogy melyek ezek, mielőtt elindítod őt a táborba.

Áthidaló megoldás: nem ottalvós tábor

Ha minden igyekezeted ellenére sem sikerült meghoznod csemetéd kedvét, a fenti kritériumok alapján válasszatok az  napközis táborok közül - számos ilyet találhattok, a tanulósabbtól a bulizósabbig.

Így kicsinek nem kényszerül napokig-hetekig távol lenni tőled, miközben a napközbeni felügyelete - és ezzel együtt az étkezése - biztosított, ráadásul fizetned is kevesebbet kell. A lehetőségekről érdeklődj a gyerek iskolájában vagy a helyi önkormányzatnál.

Ezt is szeretjük