3 tipikus probléma szülés után, amire rámehet a kapcsolatod

Így oldd meg őket

Számos párkapcsolat éppen a kicsi érkezése után bomlik fel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Abban a néhány napban, amíg a kórház valóságon kívüli világában és viszonylagos biztonságában élsz, úgy érezheted, mintha ti hárman elhagytátok volna ezt a földet, és elköltöztetek volna a saját bolygótokra. De mire hazamész a kórházból, és ráébredsz, hogy fel kell nevelned ezt az apróságot, ebben pedig csak a párod segítségére számíthatsz, a félelem és a pánik megtöri a varázst.

Mindez a közted és a párod között lévő köteléket is meggyengítheti - nem véletlen, hogy számos párkapcsolat éppen a baba születése után bomlik fel. Tudd meg, mit tehetsz azért, hogy veletek ez ne történhessen meg.

Kölcsönös bizalmatlanság

Nem sokkal azután, hogy hazavitted a kisbabádat, derengeni kezd benned az a halvány sejtelem, hogy a párod nem alkalmas a gyereknevelésre. Hiszen egy igazi apuka vajon még mindig eljár focimeccsre a haverokkal, és képes tovább aludni, amikor a gyerek már 15 perce bömböl?

Ne gondold, hogy a párodnak nem támadtak kétségei. Talán azon tűnődik, hogy az a nő, aki időről időre elveszíti a táskáját, hogyan tudna vigyázni egy ilyen aprócska lényre. Vagy azon rágódik, hogy az a nő, aki utál főzni, hogy fog ellátni egy csecsemőt - főleg a szülés utáni labilis lelkiállapotában. Mindez konfliktusokhoz, később pedig végleges eltávolodáshoz vezethet.

Két fontos dolgot kell észben tartanod, amikor meginog a bizalmad. Először is azt, hogy ezek a gondolatok szinte mindig a saját önbizalomhiányodból fakadnak. Erre azonban semmi okod - annyi mindent megoldottál már, miért éppen ezt a feladatod ne tudnád ellátni?

Máris nagy és erős vagy, csak még talán nem látod be, amit pedig még nem tudsz, menet közben meg fogod tanulni. Ugyanez a helyzet a kicsi apukájával is - egyszerűen csak engedd meg, hogy saját maga lehessen.

Másodszor pedig hidd el: ezeknek a kételyeknek a nagy része az idő előrehaladtával szinte teljesen elmúlik. Részben azért, mert a következő hónapok során mindketten egyre nyugodtabbak lesztek, részben pedig azért, mert be fogjátok bizonyítani egymásnak, hogy tényleg értetek a gyerekneveléshez.

Miután két-három hónapon keresztül - még ha kisebb döccenőkkel is, de - elláttad a babát, a párod lassan legyűri majd magában a félelmét. És miután éjszakáról éjszakára ott állt a hasfájós csecsemő mellett, megérdemli, hogy igazi apukának ismerd el.

Mindent a gyerekért

Az újdonsült anyukák köztudottan nem tudnak ellenállni gyermeküknek, gyakran ki is rekesztik az életükből a körülöttük lévőket. Ennek az érzésnek a két leggyakoribb megnyilvánulása a nemi élet elhanyagolása, valamint az, hogy a világot kizárólag szülői szemmel szemlélik - aminek az lesz a következménye, hogy a másik szülő kívülállónak kezdi érezni magát.

Nem csoda, hiszen elég csak visszagondolnia a szülés előtti időkre, amikor a szeretet közvetlenül áradt közted és közte. Most már hárman vagytok, és a baba olyannyira leköt, hogy esetenként csak rajta keresztül vagy képes kifejezni a párod iránti érzéseidet. Mintha csak azt mondanád: - Tudod, hogy szeretlek, drágám, hiszen olyan odaadóan gondozom a gyerekünket.

Ez egy darabig szép és jó, de ne feledd: kapcsolatotok nem merül ki abban, hogy a közös csemetétek szülei vagytok.

Időnként tegyél a párod kedvére is - például főzd meg a kedvenc ételét -, szervezzetek kettesben is programokat, és ha lehet, ne szólítsátok egymást apának és anyának - ez ugyanis egészen biztosan a határvonalak elmosódásához vezet.

Félsz attól, hogy el fog hagyni

Meglepően sok anyuka számol be arról, hogy a szülés után attól rettegett, magára marad a kisbabával, mert a párja lelép egy csinosabb és szórakoztatóbb nővel. Azt gondolják, ők sem lennének szívesen egy olyan nő férje, mint amilyenek ők maguk. Minél tovább kondicionálják magukat a gyermekét egyedül nevelő anyuka szerepkörére, annál kevésbé törődnek magukkal - mondván, minek mennének fodrászhoz vagy sminkelnék ki magukat, hiszen a fenekük ettől még nem lesz feszesebb.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A jó szex, mint annyi mindenre, a fenti problémára is orvosságot jelent - ám a szülést követően nem olyan könnyű visszatalálni a korábbi intimitáshoz, sőt. Ha kíváncsi vagy, hogyan érezheted magad továbbra is nőnek, illetve tarthatod ébren a gyengédséget és a szenvedélyt, kattints ide!

Cikkünk Vicki Iovine Barátnőim az anyaság első évéről című könyve alapján készült.

Ha a terhességet túlélted velünk, kalandra fel! Most jön a java! Lehet, hogy egész évben az lesz az egyetlen önzésed, hogy elolvasod ezt a könyvet – másra nem lesz időd!

A csecsemővel kapcsolatban mindenki számtalan tanáccsal látja el a kismamákat. Abban azonban senki sem nyújt segítséget, hogyan foglalkozzunk saját magunkkal.

Minden helyzetben alkalmazható csodaszerek természetesen nem léteznek, de a szülőszoba négyszeres veteránja, Vicki Iovine válaszol a kérdéseinkre, körüljárja félelmeinket és megnevettet minket – úgy, ahogy csak a legjobb barátnőnk képes.

"Könnyed hangvételű, őszinte, humoros alapmű kezdő anyák számára." People Magazine

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2550 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük