3 óriási tévhit a balkezesekről
Régen furcsa szerzetnek tartották a balkezeseket, de még nagyanyáink korában is átszoktatták őket a jobb kéz használatára. Vajon tényleg hátrány?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyanyáink korában még a jobb volt az ember szebbik keze, azt a gyerkőcöt pedig, aki a betűk gyakorlásához bal kézzel ragadott volna ceruzát, sürgősen átszoktatták a másikra. Úgy tartották, hogy az ördög is balkezes, és amellett, hogy semmi jót nem jelent, ha valakinek ez az oldala aktívabb, még ügyetlenebb is lesz az átlagnál.

Mára azonban már köztudott, hogy a balkezesek jobb kézre való átszoktatása többet árt a gyerkőcöknek, mint amennyit használ, hiszen legtöbbjükben az élmény mély lelki sebeket hagyhat. Mégis, még mindig sokan gondolják, hogy a balkezesek mások, mint a többiek. Íme, a leggyakoribb tévhitek velük kapcsolatban!

A balkezesség rossz ómen

A néphit és az etimológia szerint a bal szóhoz semmi jó nem kapcsolódik. A baljóslatú események, a balsors, a ballépés és hasonló szavaink mind negatív töltettel bírnak, nem csoda hát, ha régen az anyák nem örültek, amennyiben szemük fénye a bal kezével kezdett firkálgatni a lapon. Úgy tartották, hogy a balkezes emberek jók nem lehetnek - ennek köszönhetően sokan a boszorkányégetések áldozataivá is váltak. Furcsa szerzetnek gondolták őket, de mindenekelőtt olyannak, aki kilóg a sorból. Mára már egyértelmű, hogy a balkezességnek semmi köze nincs a boszorkánysághoz, az ördöghöz és a baljóslatú dolgokhoz.

Tudományos körökben is vizsgálták az okát annak, hogy vajon mi alapján dől el, hogy ki melyik kezével kezd írni: bár a hajlam öröklődik, az is kiderült, hogy nem a génekbe van kódolva a dolog, hiszen az egypetéjű ikrek között is akadt olyan páros, akik közül az egyik a jobb, míg a másik testvér a bal kezét használta. Bár maguk a tudósok sem találták meg a pontos okát annak, miért alakul ki a balkezesség, annyi bizonyos, hogy, ha ritka is, teljesen természetes jelenség, melynek a magatartásra és a jellemre nincsen különösebb hatása.

A balkezesek ügyetlenebbek

Sokan úgy gondolják, hogy nem azt a kérdést kellene feltenni, hogy miért születnek balkezes emberek, hanem arra kell választ keresni, hogy miért jobbkezesek a legtöbben. Az állatvilágban is megfigyelhető ugyanis ennek a jelenségnek a mancsra értelmezett változata, azonban a jobb és a bal preferencia ebben az esetben egyenlő arányban oszlik el.

Az emberiség azonban szokásait és tárgyait a jobbkezesekhez alakította, így az arány lassan eltolódott. Egyesek szerint mindez a harcoknak köszönhető, melyek során a férfiak bal kezükben tartott pajzzsal igyekeztek óvni a szívüket, így a jobb kezük maradt szabadon a kardforgatásra. A balkezes gyerekek ugyanakkor semmivel nem ügyetlenebbek, mint az, aki a jobb kezével ragadja meg a ceruzát. A gond csak az, hogy a mindennapi élet berendezései és használati tárgyaink a jobbkezesekre vannak kitalálva, így a gyakorlatban valóban nehezebb lehet egy balkezesnek boldogulnia.

Régen éppen emiatt szoktatták át őket még kisgyerekként jobb kezük használatára, ma azonban már a legtöbb tárgy balkezeseknek kedvező kialakításban is kapható, és nem kerül csillagászati összegekbe. Az azonban kiderült, hogy akiket átszoktattak a másik kézre, azoknál a két agyfélteke közötti kommunikációban sok esetben zavar alakult ki.

Ennek következtében gyakoribbak voltak náluk a beszédzavarok, a finommotorikus mozgás zavarai, a figyelemzavarok és a térérzékelési zavarok. Az a gyerkőc tehát, aki a bal kezével kezdene írni, de átszoktatják a jobbra, valóban ügyetlenebb, bizonytalanabb lehet, mint társai, és sokszor összekeverheti a jobb és bal oldalt. Éppen ezért a legjobb, ha porontyod esetében nem avatkozol be a természetes folyamatba, és rábízod, melyik kezével kezd írni. Azt majd később megtanulja, hogy, ha a ceruzát a ballal is emeli meg, vannak dolgok, melyeket praktikusabb a jobbal megfogni.

A balkezesek intelligensebbek

Végül, a negatív tévhitek után következik egy pozitív, amit sajnos az előző kettővel együtt meg kell cáfolnunk. A balkezeseket régebben intelligensebbnek tartották az átlagnál, mivel esetükben a jobb agyfélteke az aktívabb. Míg a bal agyfélteke a racionális, logikus gondolatokért felel, addig a jobb a kreativitás központja.

Ennek ellenére a logikai tesztek tanúsága szerint a jobb- és balkezesek közel hasonlóan teljesítenek, tehát, aki a néphit szerint a csúnyábbik kezével ír, az sem intelligensebb vagy kreatívabb, mint a többiek. Ugyanakkor a művészi érzék tekintetében valamivel jobban szerepelnek a balkezesek, általában ugyanis ők tehetségesebbek az ábrázolásban, mint jobbkezes kortársaik.

Ha gyermeked balkezes, mindenekelőtt azt tartsd szem előtt, hogy nem csodabogár, és nem is furcsa szerzet. Nem rosszabb vagy jobb, mint kortársai, csak éppen a másik kezével használja a ceruzát.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ha pedig te magad nem úgy fogod fel a helyzetet, hogy ebből a jövőben csak hátránya származhat, ő ezt fogja természetesnek találni, és ugyanolyan könnyen boldogul majd, mint a többiek a másik kezükkel.

Ezt is szeretjük