3 létfontosságú tápanyag, ami árthat is a gyereknek
A-vitamin, C-vitamin, vas
Nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, bizonyos esetekben azokban nagy bajt okozhatnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megeshet, hogy még ideális táplálás mellett sem tudod biztosítani csemetéd számára a megfelelő mennyiségű tápanyagot. A hiba oka természetesen nem benned, sokkal inkább megváltozott körülményekben keresendő, aminek következtében a zöldségek és gyümölcsök egyre kevesebb tápanyagot tartalmaznak.

Egy amerikai biokémikus kimutatta, hogy a manapság előnyben részesített nagy hozamú fajták tápértéke jóval alacsonyabb, mint a néhány évtizede szüretelt terméseké - a terméshozam és a tápanyagtartalom ugyanis fordítottan arányos. Mindemellett a különféle kemikáliák alkalmazásának köszönhetően a termést előbb tudják betakarítani, így azonban nincs elég idő arra, hogy a növény a talajból felszívja, illetve szintetizálja a tápanyagokat.

A fentiek miatt szükség lehet arra, hogy étrend-kiegészítő formájában gondoskodj gyermeked megfelelő tápanyagbeviteléről. Légy azonban körültekintő, ezek ugyanis koncentráltan tartalmaznak bizonyos vitaminokat és nyomelemeket, melyek, bár nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, nagyobb mennyiségben akár bajt is okozhatnak. Tudd meg, melyek ezek!

A-vitamin

Az A-vitaminnak főleg a látás folyamataiban van szerepe, de nagy jelentőséggel bír a bőr, a csontok és a fogak egészsége szempontjából is. Mindemellett az immunrendszert erősítve véd a különböző fertőzések ellen. Ha azonban huzamosabb ideig a kelleténél nagyobb mennyiségben jut be a kicsi szervezetébe, a máj tárolókapacitásának kimerülése után a sejtek anyagcserezavarát okozhatja.

A túladagolás jellegzetes tünetei közé tartozik a fejfájás, a bőr hámlása, súlyosabb esetben pedig a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak. A fentieket megelőzendő egyszerre mindig csak egyféle A-vitamin-tartalmú készítményt - például halolajkapszulát - szedjen a gyerek, lehetőleg az orvos tudtával és beleegyezésével, önmagában pedig soha ne adj neki A-vitamint.

C-vitamin

A C-vitamin a legközismertebb vitamin, és külön öröm, hogy felfedezése és szerepének tisztázása egy magyar tudós, Szent-Györgyi Albert nevéhez és egy magyar növényhez, a paprikához fűződik. Fontos szerepe van a szervezet működésében, a sejtek épségének fenntartásában. A citrusfélék, egyéb gyümölcsök, zöldségek, paradicsom tartalmazzák, de csak nyersen. A főzés, sőt, már a 60°C fölötti hőmérséklet is tönkreteszi, hosszú állás után elbomlik - a téli almában januártól már nagyon kevés van.

A C-vitamin nem raktározódik, ezért folyamatos bevitele javasolt, különösen a szervezet azon állapotaiban, amelyet nem elégít ki a normál táplálkozás - például betegség alatt vagy után -, és télen is javasolt a pótlása.

Sokáig úgy gondoltuk, hogy a vízben oldódó vitaminok, így a C-vitamin is túladagolhatatlan. Nemrégiben azonban kiderült, hogy a tartósan szedett nagy dózisú C-vitamin megterheli a vesét. Idővel akár vesekő kialakulásához is vezethet, de a szövetekben is lerakódhat apró kristályok formájában. A biztonság érdekében tehát ez esetben is kérd ki szakember véleményét.

Vas

Ez a nyomelem nélkülözhetetlen a vérképzéshez, emellett közrejátszik az agy enzimjeinek működésében, melyek a kognitív funkciókért és a hangulati életért felelősek.

Fontos szerepet tölt be továbbá a normális alvásban, a szorongás megelőzésében, a stressztűrő képesség kialakításában, miközben fizikai-szellemki aktivitást is biztosít. A vashiányos gyerekek teljesítőképessége csökken, lassul a pszichomotoros fejlődés, de magatartászavar és gyenge iskolai teljesítmény is jelentkezhet tünetként.

A fertőzések erősen csökkentik a vaskészletet, mert a kórokozók sok vasat használnak fel, ezért a gyerek felépülése után megfelelő táplálás esetén is szükség lehet pótlásra gyógyszeres formában. A baktériumok vasfüggése azonban egyben azt jelenti, hogy a fertőzések idején szedett vaskészítmények a kórokozókat is táplálják.

A hosszabb távon fennálló túladagolás pedig csökkenti másik két nélkülözhetetlen nyomelem, a cink és a réz hasznosulását is, sőt, egyes feltételezések szerint tumoros betegség kialakulásához is hozzájárulhat. Feltétlenül beszélj tehát az orvossal, mielőtt vastartalmú étrend-kiegészítőt vásárolsz a kicsinek.

Cikkünk dr. Kovács Ágnes A doktor néni könyve kisbabakortól serdülőkorig című művének segítségével íródott, amely az Officina Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük