3 lelki ok a meddőség hátterében

Ha az orvos tanácstalanul csóválja a fejét, lehet, hogy más területen kell keresned a problémát. Tudd meg, miért nem esel teherbe!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A termékenységi problémával orvoshoz forduló nők 5-10%-ánál a szakemberek a rendkívül alapos kivizsgálások ellenére sem találják a meddőség okát. Ilyenkor feltehetően nem szervi, hanem pszichés problémák állnak a hátterében. A túlzott vágyakozásnak, a felfokozott lelkiállapotnak, de akár a megváltozó körülményektől való elfojtott félelemnek is szerepe lehet abban, ha egy pár hosszú ideje hiába próbálkozik.

Hogyan befolyásolják a lelki tényezők a meddőséget?

A lelki problémák általában elhúzódó görcsös, stresszes állapothoz vezetnek. Hasonló helyzetben az izmok megfeszülnek, ami olykor csak alig érezhető, ám a belső szervek esetében is komoly változásokat okoz. A folytonos stresszben élő nőknek a méhe is rendszeresen megfeszül, összehúzódik, ezért a megtermékenyült petét nem tudja befogadni, mivel a görcsös állapot miatt a preembrió nem képes beágyazódni.

A férfiak esetében is termékenységi problémákhoz vezethet a lelki feszültség, ugyanis a prosztatán áthaladó húgycsőszakasz a stressz hatására összehúzódik, elmerevedik, ami prosztatagyulladáshoz vezethet. Ez a nagyon makacs betegség akár merevedési gondokat is okozhat, és kórokozó híján a gyógyszeres kezelés sem elégséges. Éppen ezért fontos, hogy szembenézz az esetleges lelki problémákkal, és adott esetben pároddal közösen forduljatok szakemberhez. Tudd meg, mi állhat a meddőség hátterében, ha minden vizsgálat negatív!

Elfojtott félelmek

Idővel minden nő életében elérkezik az a pillanat, amikor gyereket szeretne, ám az, hogy felkészültnek érzi magát, korántsem jelenti azt, hogy lelkileg is teljes mértékben készen áll az anyaságra.

Rengeteg feszültséget okozhat egy nőben az, ha ő maga nem biztos abban, hogy képes lesz-e a jövőben megfelelni az anyai szerep elvárásainak. Emögött többnyire valamilyen kellemetlen múltbéli esemény áll, netán a saját szülőben való csalódás. Nem biztos azonban, hogy azért nem esel teherbe, mert édesanyád rossz példát állított eléd, és félsz attól, hogy te is elkövetnéd pontosan ugyanazokat a hibákat. Elképzelhető, hogy az általános bizonytalanságérzet tölt el aggodalommal, és nem hiszel abban, hogy képes leszel akár te magad, akár pároddal közösen megteremteni a picinek a szükséges hátteret.

Ahhoz, hogy belső félelmeiddel megbirkózz, és le tudd küzdeni a tudat alatti gátat, ami útját állhatja a teherbeesésnek, először is szembe kell nézned az okokkal. Ha saját családi élményeid állnak a háttérben, elsősorban addig kell eljutnod, hogy a múltat lezártnak tekintsd, és tisztában legyél vele, hogy a saját sorsodat akaratod szerint alakíthatod.

A bizonytalanság ellen pedig a leghatékonyabban úgy harcolhatsz, ha a környezetedben élőkben kapaszkodót találsz, és megtalálod a módját, hogy visszanyerd az önbizalmad, ám ennek is nélkülözhetetlen részét képezik a rokoni kapcsolatok. Ha a probléma túlságosan összetett, és úgy érzed, a családdal kapcsolatos tudat alatti élményeid nagyobb akadályt jelentenek, mint amivel egymagad meg tudsz megbirkózni, a családállítás módszere segítséget nyújthat.

Párkapcsolati problémák

A párkapcsolatod minősége óhatatlanul hatással van a termékenységedre. Végtére is a gyerekvállaláshoz két emberre van szükség, ha pedig nem vagy biztos a kapcsolatodban, vagy érzelmileg instabil lábakon áll a viszonyotok, könnyen lehet, hogy tested azzal próbálja a tudtodra adni, hogy van egy-két tisztázandó ügy, hogy nem esel teherbe. A szakemberek tapasztalatai szerint akadnak nők, akik egyes férfiak mellett képtelenek teherbe esni, míg mások mellett rövid idő alatt várandósak lesznek. Ennek hátterében a tudat alatti bizalmatlanság állhat. Ha mélyen legbelül kétségeid vannak afelől, hogy párod jó apja lenne gyermekednek, előfordulhat, hogy gondjaitok lesznek a gyerekvállalással.

Természetesen erre a férfi viselkedése is hatással lehet: ha ő nem adja jelét annak, hogy valóban szeretne gyereket, netán az utcán megfordul minden csinosabb nő után, könnyen lehet, hogy valóban ez a probléma oka. A sikeres gyerekvállaláshoz tehát nem elég a te elhatározásod, de az is kell, hogy partnered szintén készen álljon a baba érkezésére. Ha ez az összhang nincs meg közöttetek, lehet, hogy még időre van szükségetek, vagy néhány őszinte beszélgetésre, melynek során mindketten megosztjátok egymással aggodalmaitokat.

Fontos!
A pszichés problémák önállóan és szervi bajokkal együtt is jelentkezhetnek. A szakemberek tapasztalati szerint legtöbbször az egészségügyi problémák miatt is keletkezhetnek lelki görcsök, hiszen az orvosok által feltárt betegségek a páciensben rossz érzést okozhatnak, és tudat alatt magát hibáztatja. Sokan még a gyógyulás után is küzdenek a gondolattal, hogy ők a felelősek azért, hogy eddig nem sikerült a baba, ez pedig további gondokhoz vezethet. Éppen ezért többnyire az egészségügyi kezelés mellett is ajánlott pszichológushoz fordulni.

Görcsös kétségbeesés a sikertelenség miatt

A hosszú ideje tartó sikertelen próbálkozásokat, az esetleges vetéléseket egyetlen nő számára sem könnyű elviselni. Ha minden egyes kudarcot újabb kísérlet követ, mert minél hamarabb szeretnétek egy babát, könnyen lehet, hogy éppen ez lesz az oka annak, hogy a várva várt boldogság elmarad.

A görcsös igyekezet közben ugyanis nem jut időd feldolgozni az érzéseidet, illetve megbarátkozni a helyzettel, hogy a gyerek egyelőre még várat magára. Ennek hatására pedig kialakulhat benned és párodban is egy aggodalommal vegyes görcsös állapot. Ha bizonytalanok vagytok magatokban, és minden egyes alkalommal aggódtok, hogy nem sikerül, a stresszhelyzet hatására könnyen lehet, hogy szervezeted valóban megakadályozza a terhességet.

A szélsőségesen görcsös helyzetekben ugyanis a stressz a hipotalamuszban gátolja a gonadotropinok, azaz az FSH- és az LH-hormonok kibocsátását. Ezáltal az alacsonyabb hormonszint az ivarsejtek érését is csökkenti, így rontja a megtermékenyülés esélyeit.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy, ha babát szeretnétek, egymásra is figyeljetek, és arra is, amin a nehézségek miatt a másik éppen keresztülmegy. Ha komoly problémáitok vannak, és hosszú ideje nem kaptok reménykeltő választ az orvosoktól sem, lehet, hogy nem elég az a támogatás, amit a párkapcsolat keretein belül nyújtani tudtok egymásnak. Ez esetben feltétlenül kérjétek szakember segítségét.

Cikkünk Simó Tímea Ha nem jön a baba című könyvének segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

termekenyseg
  • meddőség
  • termékenység

Mikor vagy a legtermékenyebb?

meddo no
  • meddőség
  • nemi betegség

Miért nem esel teherbe?

Ezt is szeretjük