3 élelem, ami hiperaktivitást okoz

Ne add a gyereknek!

A legegészségesebbnek hitt és legvonzóbb csomagolású ételek is okozhatnak hiperaktivitást.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hiperaktivitás napjainkban divatos betegség a gyermekek körében. Számtalanszor használják ezt a diagnózist a laikusok az eleven, szófogadatlan, rohangáló kisgyerekekre, ily módon elkerülve a probléma okának valódi felkutatását.

A hiperaktivitás azonban több, mint rosszalkodás vagy hiszti, több az olykor kezelhetetlen rendetlenkedésnél, a be nem fejezett feladatoknál. Valódi probléma, mely amellett, hogy kihívás elé állítja a szülőket és a pedagógusokat, a gyereknek is sok negatív élményt okoz. Viselkedését nem megátalkodottság, tudatos rossz szándék vezérli, a következmények pedig - az óvónéni vagy a tanító szidalmai, a szülők türelmetlensége, társai távolságtartása - megsebzik őt.

Mi okozza?

A gond lehet neurológiai eredetű, okozhatja a magzati korban elszenvedett káros behatás, úgymint a dohányzás, alkoholfogyasztás, oxigénhiány vagy koraszülés.

Lehet hirtelen lelki megrázkódtatás eredménye, amikor a túlzott impulzivitás az érzelmek levezetését segíti a gyermeknél. Az otthonról vagy az iskolából hozott stressz is kiválthat ilyesféle viselkedést.

Viszonylag új felfedezés azonban, hogy a táplálkozás is szerepet játszhat e kóros viselkedés kialakulásában, felerősödésében. Tudd meg, mely ételféleségek hajlamosíthatják csemetédet hiperaktivitásra.

Telített zsírsavak

Egy, a közelmúltban végzett kutatás során a tudósok kimutatták az úgynevezett nyugati típusú étrend és a hiperaktív zavar közötti összefüggést.

Megfigyeléseik szerint azok a gyerekek, akik a vegyi úton tartósított vagy kezelt, illetve fagyasztott élelmiszerek, valamint az üres kalóriákban bővelkedő édességek mellett rendszeresen fogyasztanak telített zsírokban gazdag, állati eredetű zsiradékokat és felvágottakat, kétszer nagyobb valószínűséggel válnak hiperaktívvá, mint egészségesen táplálkozó társaik.

A fentiek fényében a szakemberek erősen ajánlják a telített zsírsavak kiváltását omega-3-ban gazdag, telítetlen zsírsavakkal, melyek nemcsak a hiperaktivitás megelőzésében játszanak szerepet, hanem az általános mentális egészségi állapot szempontjából is kedvezőek. Az omega-3 zsírsavak fő forrásai a hidegen sajtolt növényi olajak és a halak - azokon belül is a hering, a makréla, a lazac és a tonhal..

Tej

Egy norvég tudós feltételezése szerint a köztudatban egészséges táplálékként élő tej rendszeres fogyasztása is hajlamosíthat a hiperaktivitásra, legalábbis közvetetten. A benne lévő kazein - a fehérjék egyik fajtája - ugyanis kisebb-nagyobb mértékű emésztési rendellenességeket okozhat, melyek más problémák leküzdését is megnehezítik - a szomorú végkifejlet pedig számos más mentális zavar mellett a hiperaktivitás is lehet.

A tudós elmélete alapján norvég szakemberek egy speciális étrendet dolgoztak ki hiperaktív gyerekek számára, melyből egy az egyben kiiktatták a tejet. A szülők állítása szerint nemritkán már néhány napon belül jól érzékelhető javulás volt megfigyelhető az ily módon táplálkozó csemetéknél. Bár Norvégiában jelenleg is sikeresen alkalmazzák ezt a fajta kezelési módot, a nemzetközi orvostársadalom egyelőre fenntartással viseltetik iránta. Biztos, ami biztos, érdemes csökkenteni a gyerek étrendjében a tejet - jó alternatívája lehet a szójatej, feltéve, hogy csemetéd nem érzékeny rá.

A gyerek kedvenc csemegéi

Talán nincsen olyan ága az orvoslásnak, mely meg ne vádolta volna valamivel a művi tartósító- és édesítőszereket, színezékeket, a tudomány pedig jórészt alátámasztja ezeket a megállapításokat. Egy új kutatás a következő anyagok hatását vette górcső alá a hiperaktivitás vizsgálata során: E110, 122, 127, 150, 210-19, 220-27, 249-52, E 621 - utóbbit angol neve, a monosodium glutamát után gyakran rövidítik MSG-nek is.

Ezeket a szereket csemetéd kedvenc finomságai rejtik: a chipsek, kekszek és üdítők, rágcsálnivalók és édességek gyakran tartalmazzák e színezékeket és tartósítószereket. Valószínűsíthető, hogy a fenti anyagok is felelősek egyebek között a hiperaktív viselkedésért. Dopamin- és noradrenalin-gátlóként ugyanis akadályozzák a központi idegrendszer ingerülettovábbító képességét, ami zavarokat idézhet elő a koncentrációs képességben.

Nem játék

A szintetikus anyagok elvetése legalább akkora divat, mint a hiperaktivitás felelőssé tétele a gyerekek minden csínytevése miatt. Az azonban, hogy uniós szintű szabályozások, tiltások próbálják visszaszorítani és szigorúbban ellenőrizni ezeket a kemikáliákat, jól mutatja, hogy ez nem puszta okoskodás, hanem létező veszélyforrás.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így, ha olyan készítménnyel találkozol, melyen feltüntették a fent leírt anyagokat, csemetéd és az egész család érdekében okosabb, ha a polcon hagyod azokat. Számos bio- és természetes összetevőkből készült finomság kapható, egyre elérhetőbb árakon. De a legbiztonságosabb és legkedveltebb nyalánkság az, amit magad készítesz!

Ezt is szeretjük