2 egyszerű kommunikációs módszer, amivel bármit elérhetsz a gyereknél

A jól eltalált hangnem hatásosabb lehet minden büntetésnél.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amilyen magától értetődőnek tűnik a kommunikáció, olyan sok csapdát is rejt magában, így pedig az apróság nevelése könnyen kicsúszik a kezeid közül. Fontos tehát, hogy e téren is minél tudatosabb és következetes légy - ám ez nem is olyan egyszerű.

Hiszen, ha jobban belegondolsz, a kommunikáció egész napos elfoglaltság - teljesen normális, hogy szülőként nem mindig vagy képes kilépni magadból, és kívülről szemlélni, miként beszélsz, figyelsz a gyerkőcre. Az alábbi módszerek megkönnyítik a dolgodat.

A hangnem jelentősége

A gyerekek rettenetesen érzékenyek a hangra. Figyelj oda arra, miként szólsz a kicsihez. Ha nem vagy elégedett, változtass a hangnemeden az alábbiak szerint.

Ne alkalmazkodj a gyerek hangneméhez!

A gyerekek utolérhetetlen képességgel tudnak szüleik idegeire menni - és belevonni őket a dühkitöréseikbe. Talán veled is megesett már, hogy csemetéd siránkozott valami miatt, neked pedig egyszerűbb volt ugyanabban a hangnemben visszavágni. Sajnos ilyenkor voltaképpen te idomulsz az ő hangneméhez, a hangerőd és az érzelmeid elszabadulnak, és végül egy totális háború kellős közepén találod magad.
Az elfogadhatatlan hangnem megváltoztatásának kulcsa, hogy nem idomulsz hozzá - nem alkalmazkodsz, nem mész bele a játékba.

Próbálj meg a hisztire, nyivákolásra, üvöltésre valamilyen kellemes és értelmes mondottal válaszolni, például: Ne beszéljünk így egymással! Egy ilyen egyszerű kijelentés csírájában fojthatja el a kialakulni készülő jelenetet.

Dicsérd meg a gyerkőcöt, ha sikerül a megfelelő hangnemre váltania. A pozitív megerősítés önbecsülést és jó szándékot eredményez, és csemetéd is felismeri, hogy nem kell hisztiznie vagy kiabálnia, hogy odafigyelj rá.

Változtass a hangnemeden!

Az eredményes kommunikáció érdekében nem árt a saját hangnemedet is felülvizsgálni. Ezt az alábbi módokon teheted meg.

Vedd észre, amikor a gyermeked nem elfogadható módon beszél veled, és próbálj meg másképpen válaszolni! Vegyél egy pár mély lélegzetet, amikor olyan szót, kifejezést hallasz, illetve olyan hangnemet tapasztalsz, amitől felmegy benned a pumpa. Nyomd meg a belső Szünet gombot, hogy lenyugtasd magad, és gondolkodj, mielőtt válaszolsz.

Használj kedves hangnemet! Habár úgy érezheted magad, mint valami Mary Poppins, aki túlzásba viszi a dolgot, egy halkabb és kedvesebb beszédmód eredményre vezet a gyerekeknél.

Keress példákat a megfelelő hangnemre! Nézz tévét, hallgass meg embereket a boltban vagy szülőket a parkban, akik megfelelő hangnemet használnak. Ismerd fel, hogyan kellene hangoznia annak, amit mondasz, és gyakorold is ezeket a hangsúlybeli jellegzetességeket. A gyakorlással hangnemed idővel természetessé is válik.

Megéri a befektetés

A hangnem kiigazítása gyakorlást igényel - mint minden valamirevaló dolog az életben -, de az erőfeszítés hosszú távon kifizetődik, és nem csak azért, mert a kicsi jobban hallgat majd rád.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azok a gyerekek, akikkel szüleik a megfelelő hangnemben kommunikálnak:

  • kevésbé frusztráltak otthon és az iskolában,
  • nagyobb empátiával viseltetnek mások iránt,
  • képesek rövid, felületes párbeszédet folytatni bármilyen korú és hátterű emberrel, a felületes beszélgetést elmélyíteni, illetve értelmezni és használni a nem verbális kommunikáció eszközeit.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő című könyvének segítségével készült, amely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük