Zsírégető, vízhajtó, anyagcsere-pörgető

Mi az?

Létezik egy ízletes szer, mely nem csak a fogyásban, de a jojó-hatás elkerülésében is segít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Távol-Keleten már régóta tradícióvá vált a zöld tea fogyasztása, mely az egészségre kifejtett pozitív hatásai miatt a nyugati világban, így hazánkban is egyre inkább elterjedt, napjainkban pedig kedvelt, sokak számára rendszeresen fogyasztott frissítővé vált.

Szeretnéd megtudni, mért érdemes mindennapjaid szerves részévé tenned? Számos okot tudunk mondani - íme, a legfontosabbak!

Új fegyver a magas koleszterinszint ellen

Köztudott, hogy a zöld tea enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, felpörgeti az anyagcserét, emellett a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepet játszik, sok tulajdonsága azonban még nem volt ismert, ezért orosz kutatók patkányokon vizsgálták a zöld teában található antioxidáns anyagok, az úgynevezett katekinek hatását a zsíranyagcserére, valamint a nagymértékű elhízásra. Két részre osztották a kiválasztott patkányokat: az egyik csoport hét héten keresztül magas energiatartalmú étrendet kapott, míg a másikaknak négy hétig a magas energiájú diéta mellett az antioxidáns katekint is adták.

A kutatás megállapította, hogy a zöld teában található anyagok jótékonyan befolyásolták a vér össz-, valamint rossz, LDL-koleszterinszintjét. Ezenkívül pozitív hatással voltak a vérben előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére is. A patkányok testében található zsírszövet mennyiségét is csökkentették az antioxidáns katekinek.

Csaknem a teljes túlsúlyt eltávolítja

A manapság nagymértékű elhízás kezelésében a táplálkozás mellett már eddig is kulcsfontosságúnak bizonyult a rendszeres fizikai aktivitás.

Azonban egyre több természetes anyagról derül ki, hogy az elhízás megelőzésében, illetve kezelésében kiemelt szerepet játszik, melyek közül az egyik legtöbb bizonyítékkal bíró táplálék a zöld tea.

Japánban egereken végeztek vizsgálatot, kutatva a zöld tea és a rendszeres fizikai aktivitás hatását az elhízás kialakulására.

Az azonos testtömegű és életkorú egereket öt csoportra osztották: az első csoport alacsony zsírtartalmú étrendet kapott fizikai aktivitás nélkül, a második magas zsírtartalmú diétán élt fizikai aktivitás nélkül, a harmadik csoport zöldtea-kivonattal dúsított magas zsírtartalmú étrendet kapott fizikai aktivitás nélkül, míg a negyedik magas zsírtartalmú ételeket fogyasztott, és rendszeres fizikai aktivitást végzett. Az ötödik csoportba tartozó egerek pedig zöldtea-kivonattal gazdagított magas zsírtartalmú táplálékokat fogyasztottak rendszeres fizikai aktivitás mellett.

15 hét után a zöldtea-kivonat 47%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24%-kal csökkentette a testtömeg növekedését magas zsírtartalmú étrend esetén, míg a kettő kombinációja 89%-os redukciót eredményezett. A hasi zsír mennyisége a zöld tea hatására 58%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás következtében 37%-kal mutatott kisebb értéket, a két összetevő együttesen pedig 87%-kal csökkentette a hasi zsír mennyiségét.

Tudományos kísérlettel kimutatták továbbá, hogy az ötös csoportnak volt a legmagasabb az energiafelhasználása, és ezen egerek égették el a legtöbb zsírt négy hét alatt. A zöld tea kivonata tehát meggyorsította a zsírégetést mind rendszeres fizikai aktivitással, mind anélkül.

A jojó-effektus legyőzésében is segít

Az elmúlt években több vizsgálat is megerősítette azokat a korábbi feltételezéseket, melyek szerint a zöld tea felgyorsítja a zsírok lebontását, ezáltal az elhízás kezelésében is fontos szerepet játszik. Más anyaggal kombinált hatását viszont kevés kutató elemezte mindeddig.
Hollandiában azonban 76 túlsúlyos személy fogyókúra utáni testtömeg-megtartásának mértékét vizsgálták, akiknek zöld teát koffeinnel együtt adtak.

A vizsgálati személyek négy hétig nagyon alacsony energiatartalmú étrendet kaptak, majd három hónapig az elért testtömeget megtartó diétás étrendet fogyasztották kiegészítve a zöld tea és koffein keverékével. A kontrollcsoportnál nem alkalmazták a mixtúrát, csak a testsúlymegtartásra szolgáló étrendet. A kutatók vizsgálták a testtömeg-, a testtömeg-index- és a testzsírváltozást, valamint a rendszeres koffeinfogyasztást.

A magasabb koffeintartalmú italokat fogyasztók esetében a testtömeg, a testzsír és a csípő mértékének csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a kevesebb koffeint fogyasztók körében.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Azoknál, akik kevesebb koffeint fogyasztottak, a három hónapos testtömeg-megtartó periódus alatt a zöld tea hatására tovább csökkent a testsúly, a csípő mérete és a testzsír mennyisége, valamint gyorsabb volt az energiafelhasználás, mint azoknál, akik nem kaptak zöldtea-koffein keveréket. A koffein kapcsán azonban érdemes megemlíteni, hogy élénkítő hatása miatt csak mértékletes fogyasztása javasolt.


Cikkünk a Fitt Élet magazin segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

sparga
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

5 kiló mínusz éhezés nélkül - Tartható, zsírbontó diéta

Ezt is szeretjük