Lóg és megereszkedett a hasad? Azonnal menj orvoshoz, ha nyomás után ezt tapasztalod
A kiálló hasfal egy alig ismert, de veszélyes oka.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lógó, kiálló has hátterében nemcsak a deréktájon megülő zsírréteg lehet a felelős, hanem akár a szétnyílt hasizom is, azaz a diastasis recti, mely a teljes hasi rész megereszkedéséhez vezet, és amellett, hogy csúnya, veszélyes is lehet.

A szétnyílt hasizom több okra is visszavezethető, ám a legjellemzőbb olyan nők körében, akik már szültek. Ha már túl vagy egy várandósságon, és nem tudsz megszabadulni a megereszkedett anyukapocaktól, érdemes megvizsgálnod, nem nyíltak-e szét az izmaid.

Mi az a szétnyílt hasfal?

Ahogy az alsó képen is látható, a probléma főként a középen futó egyenes hasizmot érinti, mely a bordáktól egészen a szeméremcsontig tart. A négy részből álló izomcsoport között rugalmas kötőszövet található, melyet a képen fehérrel jelölve látsz.

A várandósság ideje alatt felszedett súly ezt a területet teszi próbára, ugyanis a kötőszövet függőleges irányban nagy nyúlásnak van kitéve, míg vízszintesen is tágulni kényszerül, így a szülés előtt nem elég erős hasizom könnyen szétnyílhat a végletekig fokozott terheléstől.

Ez az esetek 90%-ában be is következik, így rés jön létre az izmok között. A kötőszöveten létrejött néhány centiméteres szakadás még nem okoz különösebb problémát, hiszen így is képes az izom tartó, támasztó funkcióját ellátni, ám ha ennél nagyobb a nyílás, az speciális tornát és terápiát igényel, hogy helyreálljon.

Ideálisak erre a törzs és a has izmait erősítő gyakorlatok, azonban a felülések nem, míg a probléma súlyosabb eseteiben érdemes orvos tanácsát kikérni. A szétnyílt hasfal sérvet, inkontinenciát és derékfájást is okozhat, ám megfelelő edzéssel a probléma nagyjából egy hónap alatt visszaszorítható.

Ellenőrizd, hogy szétnyíltak-e az izmaid!

Feküdj hanyatt, és kissé húzd fel a térdeidet, majd helyezd az egyik kezedet a tarkód alá, és kissé emelkedj meg, de ne ülj fel. A másik kezedet ebben a tartásban helyezd a köldököd környékére, és nyomd meg a hasadat. Ha itt az izmok falába ütközik a kezed, akkor minden rendben van, ám ha besüllyed, akkor valószínűleg ezzel a problémával van dolgod.

Ha bizonytalan vagy, kérd meg egy olyan barátnődet, aki még nem szült, hogy hadd hasonlítsd össze a kettőtök hasát, így könnyebben megállapíthatod, hogy van-e rés az izmok közt.

Ezt is szeretjük