Személyi edzőt keresel? 5 dolog, amit választás előtt vegyél figyelembe
A bőség zavarában nem könnyű választani, kiváltképp, ha magadra vagy utalva.

szemelyi edzo 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár megfordultál már egy edzőteremben, akár mostanában kezdted el érlelni magadban a gondolatát, jogos a kérdés: honnan kellene tudnod, hogy mi alapján válassz személyi edzőt? 

Teljesen rendben van, ha úgy érzed, az életmódváltáshoz szükséged van segítségre, hiszen nem könnyű megtalálni a saját utad, vagyis a neked való mozgásformát. Egyebek mellett ebben is segíthet egy személyi edző. Roboz Péter, az RP FitLife Stúdió személyi edzője elárulja, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelned, ha egyedül kell trénert választanod.

Szakmai profil

Mindenekelőtt fontos megemlíteni, hogy a személyi edző egyfajta végzettséget jelent, amit OKJ tanfolyamon lehet megszerezni. Amennyiben viszont komolyabb sérülésed van, például sérved, netán gerincbántalmakkal küzdesz, akkor nem valószínű, hogy lesz olyan oktató, aki elvállal. Ilyen esetben orvosi segítségre van szükség, ezért érdemes erre specializálódott szakemberrel konzultálnod. 

Az internet világában viszonylag könnyű utánajárni a szakmai felkészültségnek, hiszen a konditermek oldalain többnyire nemcsak feltüntetik, de részletesen be is mutatják az ott dolgozó személyi edzőket. Első körben mérd fel a végzettségét: milyen referenciái vannak, és főleg, melyik sportág a specialitása? Ezen kívül van pár kérdés, amit érdemes megválaszolni magadnak: összhangban van az edző tudása a céloddal? Azt a szolgáltatást nyújtja, amit keresel? Rendelkezik bármilyen egyéb kiegészítő képzettséggel vagy szaktudással? 

Mi a célod?

Ha megkérdezel egy tapasztalt oktatót arról, hogy mit tenne meg azért, hogy elégedetten távozz, valószínűleg visszakézből kapod a választ: mi a célod? Bár kezdőként nehézséget okozhat reális célt kijelölni, ajánlott ezen is elgondolkodnod, hiszen egy jó felkészítő a te elképzeléseid szerint - egyénre szabott edzéstervvel - kísér végig az úton ahelyett, hogy az éppen divatos módszereket próbálná rád erőltetni.

Olcsó húsnak híg a leve

Csábítóan hangzik, ha valaki kedvezményesen kínálja az edzést, de óvakodj attól, hogy bedőlj az első akciós ajánlatnak! Elvégre, ha egy tréner komoly energiát és pénzt fektet a munkájába, miért kínálná fillérekért a nehezen megszerzett tudását? Persze mindenkinek van egy erre fordítható maximum kerete, de azért nem árt ezekre a jelekre is figyelni választás előtt.

Illetve érdemes felvetni a próba alkalom lehetőségét, hogy mégse kelljen keserű szájízzel távoznod azért, mert kifizettél egy busásabb összeget egy szolgáltatásért, ami végül hasztalannak bizonyult. Amennyiben pedig nincsenek ellenedre a csoportos edzések, célszerű érdeklődni az igénybe vehető kedvezményekről is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azokat is érdemes messziről elkerülni, akik étrendre vonatkozó külön képzettség nélkül étrend+edzésterv akciót tartanak, ahogy azt is, aki előre elkészített kis edzésterv-táblázatokat osztogat mindenkinek, mert az semmit nem foglalkozott a célok, képességek felmérésével. Ugyanígy nem érdemes fizetni annak sem, aki bemondás alapon elfogadja, hogy kezdő vagy, ahelyett, hogy valamilyen tesztet csináltatna.

Elvárásai vannak veled szemben

Egy felkészült edző folyamatosan fejleszti magát, emellett pontos és megbízható. Ugyanakkor pontosan ezt várja el tőled is, hiszen a közös munka csak akkor lehet eredményes, ha egyik fél sem veszi félvállról a kötelességeit.

Ahogy az sem hátrány, ha felismeri a saját határait, magyarán alaposan utánanéz a dolgoknak, és felvállalja, hogy valamire nem lehet csípőből választ adni. Gondolj bele, mennyivel felkészültebb benyomást kelt egy olyan személy, aki felvállalja, hogy nem tévedhetetlen, emellett igyekszik rövid, világos magyarázatot adni ahelyett, hogy felesleges szakzsargonokkal próbálná bizonygatni a tudását.

 Ahol tud, ott segít

Evidensnek tűnik, ehhez képest valakit mégis jobban leköt a telefonja, mint a kliensei. A jó edző ellenben támogat, végig melletted áll, na és persze kijavít, ha kell. Ahelyett pedig, hogy hosszú percekre eltűnik a teremből, folyamatosan figyeli, kinek és hol tudna segíteni, ezáltal eléri, hogy te is kényelmesebben érezd magad az edzés alatt. Érdemes továbbá szemfülesen kémlelned a termet, hátha már az alapján szimpatikusnak tűnik a tréner, ahogy másokkal foglalkozik. Ha így van, ne habozz nyugodtan odamenni hozzá, és a segítségét kérni.

Plusz tippek a választáshoz

Az oktató szerint mindennek az alapja a kölcsönös szimpátia, mert, ha ez nincs meg, hiába a nagy szaktudás, nem tudtok majd sikeresen együtt dolgozni. A másik szempont, amit érdemes figyelembe venni, a külső megjelenés. Bár Péter hozzátette, hogy sajnos akadnak kivételek, azért többnyire egy jó edzőnek a külső megjelenése tükrözi a szakmáját. Nem arról van szó, hogy mindenkinek kockahasúnak kell lennie, de azért legyen sportos, ne legyen elhízott, mozogjon szépen, ilyesmi. Ezeket sem árt mérlegelned a döntés előtt.

10 szuperétel, ami kisöpri a bélrendszert

Az egészségtudatos étrend kialakításához elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Bár önámítás lenne azt gondolni, hogy a szuperételek végigjárhatják helyetted a fogyókúra ösvényeit, léteznek olyan tápanyagok, melyek egy jó étrend részeként hű társaid lehetnek céljaid elérésében. Összeállításunkból megtudhatod, melyek ezek!

Ezt is szeretjük