A 15 leghatékonyabb karcsúsító gyógynövény
A gyógynövények erejére akkor is számíthatsz, ha fogyózol.

Dia

ZsurlóA zsurló hajtásainak szára gazdag káliumban, melynek révén helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és a felesleges vizet is eltávolítja. Továbbá érfalerősítő flavonoidokat és szöveterősítő kovasavat tartalmaz.Kapcsolódó cikk:A 10 leghatékonyabb zsírégető gyógynövény »

Zsurló

A zsurló hajtásainak szára gazdag káliumban, melynek révén helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és a felesleges vizet is eltávolítja. Továbbá érfalerősítő flavonoidokat és szöveterősítő kovasavat tartalmaz.

Kapcsolódó cikk:
A 10 leghatékonyabb zsírégető gyógynövény »

Dia

CitromfűAz illatos levelek serkentik az emésztést és az epeműködést, megszüntetik a puffadást, illetve izzasztó és méregtelenítő hatásukról is ismertek. A citromfű segít a gyomorrontás, a gyomorsav-túltengés, a hányinger és a felfúvódás leküzdésében is, ezenkívül rendkívül jó idegerősítő, így fogyasztásával nemcsak jobban fogsz aludni, de a stresszel és a depresszió tüneteivel is sikeresen veheted fel a harcot.

Citromfű

Az illatos levelek serkentik az emésztést és az epeműködést, megszüntetik a puffadást, illetve izzasztó és méregtelenítő hatásukról is ismertek. A citromfű segít a gyomorrontás, a gyomorsav-túltengés, a hányinger és a felfúvódás leküzdésében is, ezenkívül rendkívül jó idegerősítő, így fogyasztásával nemcsak jobban fogsz aludni, de a stresszel és a depresszió tüneteivel is sikeresen veheted fel a harcot.

Dia

EzerjófűAz ezerjófű bizonyítottan jó hatással van az emésztésre: gyorsítja az anyagcserét, és serkenti a zsírok lebontásáért felelős epe működését. Teáját fogyaszthatod a puffadás megszüntetésére, de májbántalmak ellen és méregtelenítő, vértisztító szerként is. A friss növényt leginkább gyomorfájdalmak csillapítására használják.

Ezerjófű

Az ezerjófű bizonyítottan jó hatással van az emésztésre: gyorsítja az anyagcserét, és serkenti a zsírok lebontásáért felelős epe működését. Teáját fogyaszthatod a puffadás megszüntetésére, de májbántalmak ellen és méregtelenítő, vértisztító szerként is. A friss növényt leginkább gyomorfájdalmak csillapítására használják.

Dia

BojtorjánA bojtorján gyökerét ősidők óta használják a népi gyógyászatban, ugyanis az epére és a vesére gyakorolt jótékony hatása miatt kiváló vértisztító és vizelethajtó növény. A bojtorjántea fogyasztása emellett felér egy kiadós szaunázással, ugyanis izzasztó hatása révén méregteleníti szervezetedet, és immunrendszeredet is megerősíti.

Bojtorján

A bojtorján gyökerét ősidők óta használják a népi gyógyászatban, ugyanis az epére és a vesére gyakorolt jótékony hatása miatt kiváló vértisztító és vizelethajtó növény. A bojtorjántea fogyasztása emellett felér egy kiadós szaunázással, ugyanis izzasztó hatása révén méregteleníti szervezetedet, és immunrendszeredet is megerősíti.

Dia

MentaA menta az egyik leghatásosabb gyógynövény, amit emésztési rendellenességek esetén alkalmaznak. Tisztít, gyorsítja az anyagcserét, megszünteti a felfúvódást, a hányingert, a gyomorgörcsöket és a zsíros ételek fogyasztása után érezhető teltségérzetet. Utóbbi annak is köszönhető, hogy nagyon jó hatással van az epére, felgyorsítja működését, így nagymértékben hozzájárul a zsírok lebontásához is.

Menta

A menta az egyik leghatásosabb gyógynövény, amit emésztési rendellenességek esetén alkalmaznak. Tisztít, gyorsítja az anyagcserét, megszünteti a felfúvódást, a hányingert, a gyomorgörcsöket és a zsíros ételek fogyasztása után érezhető teltségérzetet. Utóbbi annak is köszönhető, hogy nagyon jó hatással van az epére, felgyorsítja működését, így nagymértékben hozzájárul a zsírok lebontásához is.

Dia

TárnicsA tárnics gyökere a gyermekláncfűhöz hasonlóan keserűanyagokat tartalmaz, melyek serkentik az emésztést és az anyagcserét. A tárnics megszünteti a teltségérzetet, tisztítja a bélrendszert, és fokozza a gyomornedv-elválasztást. A gyökérzetből készített gyógytea mindemellett májvédő hatásáról is ismert.Kapcsolódó cikk:A 7 legjobb emésztésserkentő gyógynövény »

Tárnics

A tárnics gyökere a gyermekláncfűhöz hasonlóan keserűanyagokat tartalmaz, melyek serkentik az emésztést és az anyagcserét. A tárnics megszünteti a teltségérzetet, tisztítja a bélrendszert, és fokozza a gyomornedv-elválasztást. A gyökérzetből készített gyógytea mindemellett májvédő hatásáról is ismert.

Kapcsolódó cikk:
A 7 legjobb emésztésserkentő gyógynövény »

Dia

GyermekláncfűA gyermekláncfű szárában található nedv keserűanyagai gyulladáscsökkentő hatásúak, serkentik az emésztést, illetve enyhítik az epe- és a májbántalmak tüneteit is. A gyermekláncfűtea emellett fokozza a máj és a vesék működését, így vizelethajtó és vértisztító hatása is van.

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű szárában található nedv keserűanyagai gyulladáscsökkentő hatásúak, serkentik az emésztést, illetve enyhítik az epe- és a májbántalmak tüneteit is. A gyermekláncfűtea emellett fokozza a máj és a vesék működését, így vizelethajtó és vértisztító hatása is van.

Dia

MáriatövisA máriatövis magjait mindenekelőtt az epeelválasztás fokozására és a máj méregtelenítésére vagy erősítésére használhatod fel. De akkor is bevetheted, ha szükséged van egy hatékony, de természetes lázcsillapító szerre.

Máriatövis

A máriatövis magjait mindenekelőtt az epeelválasztás fokozására és a máj méregtelenítésére vagy erősítésére használhatod fel. De akkor is bevetheted, ha szükséged van egy hatékony, de természetes lázcsillapító szerre.

Dia

BodzaA bodza kiváló szer a szervezet méregtelenítésére, többek között vizelethajtó, hashajtó és izzasztó hatással rendelkezik, továbbá antireumatikus és antineuralgikus gyógyszerként is alkalmazható. Bogyóit legjobb frissen felhasználni, virágait, leveleit és gyökerét azonban ki lehet szárítani, így hosszabb ideig is eltartható.

Bodza

A bodza kiváló szer a szervezet méregtelenítésére, többek között vizelethajtó, hashajtó és izzasztó hatással rendelkezik, továbbá antireumatikus és antineuralgikus gyógyszerként is alkalmazható. Bogyóit legjobb frissen felhasználni, virágait, leveleit és gyökerét azonban ki lehet szárítani, így hosszabb ideig is eltartható.

Dia

KökényA természetes gyógyászatban nagyra becsülik a kökényt, ugyanis részt vesz a szervezet méregtelenítésében, többek között segíti az emésztést, illetve enyhe hashajtóként is funkcionál. Fontos azonban, hogy a kökényt csak orvosi felügyelet mellett szabad használni.

Kökény

A természetes gyógyászatban nagyra becsülik a kökényt, ugyanis részt vesz a szervezet méregtelenítésében, többek között segíti az emésztést, illetve enyhe hashajtóként is funkcionál. Fontos azonban, hogy a kökényt csak orvosi felügyelet mellett szabad használni.

Dia

AranyvesszőAz aranyvessző hatékony méregtelenítő, salaktalanító szer, többek között segíti a veseműködést, vízhajtó hatású, valamint az emésztőrendszer egészségét is segít helyreállítani. Virágzó hajtásvégeit használják.

Aranyvessző

Az aranyvessző hatékony méregtelenítő, salaktalanító szer, többek között segíti a veseműködést, vízhajtó hatású, valamint az emésztőrendszer egészségét is segít helyreállítani. Virágzó hajtásvégeit használják.

Dia

NyírfalevélA főleg flavonoidokat, szaponinszerű anyagokat, aszkorbinsavat, nyomokban pedig illóolajat tartalmazó apró zöld levélke szinte elengedhetetlen kiegészítője a salaktalanító, vértisztító kúráknak. Teaként más vizelethajtó növényekkel együtt, de önmagában is igen hatékony.Kapcsolódó cikk:Az 5 legjobb zsírégető gyógynövény »

Nyírfalevél

A főleg flavonoidokat, szaponinszerű anyagokat, aszkorbinsavat, nyomokban pedig illóolajat tartalmazó apró zöld levélke szinte elengedhetetlen kiegészítője a salaktalanító, vértisztító kúráknak. Teaként más vizelethajtó növényekkel együtt, de önmagában is igen hatékony.

Kapcsolódó cikk:
Az 5 legjobb zsírégető gyógynövény »

Dia

KamillaLeguniverzálisabb gyógynövényünk szinte mindenre jó. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatása mellett nagyon jó hatással van az emésztésre is: tisztítja az emésztőrendszert, enyhíti a nehéz ételek utáni rosszullétet, gyorsítja az anyagcserét, és csökkenti a tápcsatorna gyulladásait is.

Kamilla

Leguniverzálisabb gyógynövényünk szinte mindenre jó. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatása mellett nagyon jó hatással van az emésztésre is: tisztítja az emésztőrendszert, enyhíti a nehéz ételek utáni rosszullétet, gyorsítja az anyagcserét, és csökkenti a tápcsatorna gyulladásait is.

Dia

CsalánA csalánt főleg tisztító és méregtelenítő hatása miatt becsülik, de vizelethajtó is, és a legkülönfélébb bőrpanaszokra, valamint erősen zsírosodó hajra és korpa ellen is hatásos. Ezenkívül akkor is bátran alkalmazhatod, ha vérzéscsillapító és antiallergén hatását szeretnéd kihasználni.Kapcsolódó cikk:A 10 leghatásosabb zsírégető tea »

Csalán

A csalánt főleg tisztító és méregtelenítő hatása miatt becsülik, de vizelethajtó is, és a legkülönfélébb bőrpanaszokra, valamint erősen zsírosodó hajra és korpa ellen is hatásos. Ezenkívül akkor is bátran alkalmazhatod, ha vérzéscsillapító és antiallergén hatását szeretnéd kihasználni.

Kapcsolódó cikk:
A 10 leghatásosabb zsírégető tea »

Dia

CsipkebogyóA friss csipkebogyó az egyik legjelentősebb C-vitamin-forrásunk - még a citromlénél is többet tartalmaz az amúgy zsírégetőként is emlegetett vitaminból. Az értékes bogyó mindemellett felélénkít, gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatású, a benne található pektin pedig megakadályozza a zsírok és a koleszterin felszívódását.

Csipkebogyó

A friss csipkebogyó az egyik legjelentősebb C-vitamin-forrásunk - még a citromlénél is többet tartalmaz az amúgy zsírégetőként is emlegetett vitaminból. Az értékes bogyó mindemellett felélénkít, gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatású, a benne található pektin pedig megakadályozza a zsírok és a koleszterin felszívódását.
Ezt is szeretjük
Fotó: