Ehetsz mézet, ha paleózol? Tévhitek és tények a paleo diétáról
Ha fontolgatod, hogy belefogsz a paleolit táplálkozásba, érdemes pár dologgal tisztában lenned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai ember táplálkozása nem áll összhangban genetikai örökségével, a túlságosan feldolgozott ételek fogyasztása pedig különféle krónikus egészségügyi problémák kialakulását eredményezi - vallják a paleolit táplálkozás hívei.

Az étrend az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, mind a fogyni vágyók, mind pedig azok körében, akik egyszerűen szeretnének tudatosabban étkezni. A köztudatban azonban számos tévhit és féligazság él az étrenddel kapcsolatban, melyeket nem árt tisztázni.

Ehetsz mézet a paleo diéta alatt?

A paleolit táplálkozás nem engedi meg a mézfogyasztást. Bár kiindulhatnál abból, hogy a méhek által készített aranyló csemege abszolút természetes, ám ezen elv mentén a gyilkos galóca is az.

Nyilván kis túlzás a kettőt egy lapon említeni, de fontos, hogy megértsd: bár a méz kétségkívül számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonság birtokában van, fruktóztartama igen magas, és glikémiás indexe csaknem megegyezik a cukoréval.

Ehetsz trappista sajtot?

A sajt ugyancsak a paleolit diéta egyik sarkalatos pontja: nem preferált, inkább megtűrt ételnek számít. Vagyis alapvetően nem fér bele a paleo étrendbe, de megengedettnek számít.

A zsíros sajtok - így például a trappista vagy a camembert - nem lehet része az étrendnek, de az olyan keményebb sajtok, mint a parmezán, még határesetnek számítanak.

A rizsliszt nem paleo

A paleolit diéta során használható lisztekkel kapcsolatban is akad még néhány homályos folt. Nyilvánvaló, hogy a búza-, rozs- vagy tönkölyliszt nem fér bele az étrendbe, hiszen gabonafélék. Ugyanúgy, ahogy a rizs és a kukorica is - tehát a belőlük készült lisztek szintén nem javasoltak.

A következő liszteket használhatod a paleolit táplálkozás során: lenmagliszt, gesztenyeliszt, mandulaliszt, kókuszliszt, dióliszt, napraforgóliszt. Alapvetően a különféle magokból készült lisztek javasoltak. Ugyanakkor tartsd észben, hogy a paleolit táplálkozás nem vallás, ha egyszer-egyszer kicsit eltérsz tőle, nem dől össze a világ.

Nem egyenlő az ősember étrendjével

A paleolit étrend abból indul ki, hogy több ezer évvel ezelőtt az ember főleg zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket, magvakat, húst, gyökereket evett, és nem kellett szembesülnie olyan krónikus egészségügyi problémákkal, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

A mai, nagyrészt finomított cukron, gabonákon, kenyéren, krumplin és pasztörizált tejtermékeken alapuló étrendhez az emésztőrendszer egyszerűen nem tudott adaptálódni. Részben ennek köszönhetően alakulnak ki a ma emberének betegségei.

Ez azonban nem jelenti, hogy ha szeretnéd megőrizni az egészségedet, holnaptól gyapjas mamutot kell enned, hiszen nyilvánvalóan nem utánozható le egy az egyben az ősember étrendje. Lényegében minden olyan élelmiszer fogyasztható a paleolit táplálkozás során, amely feldolgozás nélkül ehető, vagyis nem gabona, nem kenyér, nem tejtermék.

Ezt is szeretjük