Újabb ok a hasi hízás mögött: ez is felelhet érte kutatók szerint
Ha te is így táplálkozol, az szoros összefüggésben állhat a hasi hízás kialakulásával.

hasi zsir
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hasi hízás egyrészt hajlam kérdése, hiszen míg egyesek alma típusúak, másokat körte alakkal áldott meg a teremtő.

Ugyanakkor a táplálkozási szokásoknak is komoly szerepük van abban, hogy mekkorára nő a derékkörfogatod - derült ki az Ohiói Állami Egyetem kutatásából.

Ha így eszel, ne csodálkozz a hasi hízáson

Még mindig sokak fejében él az a tévképzet, miszerint az egész napos nassolás rossz. Pedig ha odafigyelsz arra, hogy milyen ételeket rágcsálsz napközben - nem cukorban, illetve fehér lisztben gazdag táplálékokat fogyasztasz -, az segíthet az alakod megőrzésében.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatásában egereken vizsgálták, milyen hatással van a cukoranyagcserére a napi egyszeri táplálkozás - a kontrollcsoportban szereplő egerek szabadon rágcsálhattak egész nap.

Az eredmények azt mutatták, hogy a napi egyszeri táplálkozás eredményeképpen a kísérleti állatok több hasi zsírt halmoztak fel, mint a kontrollcsoport.

Így hat a napi egyszeri étkezés az anyagcserére

A táplálkozás során a vérbe cukor kerül, ami inzulintermelésre ösztönzi a hasnyálmirigyet. A sejtek az inzulin segítségével tudják felvenni a vérben keringő cukrot. Ha azonban a szervezet nem reagál elég érzékenyen a hormonra, inzulinrezisztencia alakul ki. Az inzulinrezisztenciát a szakértők a cukorbetegség előszobájának is szokták nevezni. Az állapot egyik jellemző tünete a hasi hízás. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz az egészségügyi problémáról.

Ennek rizikóját fokozza a napi egyszeri táplálkozás, hiszen ilyenkor egy alkalommal jelentősebb mennyiségű kalória, illetve cukor kerül a szervezetbe, amelynek feldolgozása komolyabb feladat, több inzulin szükséges hozzá. Ám ha a szervezet nem képes elég inzulint termelni, vagy a sejtek nem elég érzékenyek rá, a vérben keringő cukor zsírrá alakul. Ez a zsír pedig elsősorban a has tájékán rakódik le.

A szakértő szavaival

- Annak ellenére, hogy a kísérlet végére a naponta egyszer evő és a szabadon nassoló egerek első ránézésre nem mutattak jelentős különbséget, előbbiek zsírraktárai nagyobbak voltak - mondta Martha Belury, a kutatás vezetője.
Ha tehát szeretnél megszabadulni a hasi zsírtól, formás alakra vágysz, egyél naponta ötször kis adagokban - lehetőleg finomított szénhidrátban szegény, rostban gazdag ételeket -, és sportolj hetente legalább három-négy alkalommal.

Ezt is szeretjük