Ezért ne hámozd meg az almát, ha fogyni akarsz: friss orvosi kutatás
Az almahéjban található urzolsav segíti a zsírégetést és támogatja a fogyókúra sikerét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízás, illetve az azzal kapcsolatos egészségügyi problémák, mint például a cukorbetegség vagy a belső szervekre lerakódó zsír egyre gyakoribb gondot okoz a világ népességének. Épp ezért természetes, hogy a kutatások is mind nagyobb számban foglalkoznak a túlsúly orvoslásával.

Nemrégiben az Iowai Egyetem kutatói álltak elő egy új eredménnyel, amely a kísérletek során pozitív változást hozott a zsírégetés és az anyagcsere tempóját illetően. A fogyást segítő anyagot pedig egy mindenki számára elérhető ételben találták meg.

Nem szemét - csodaszer az almahéj

Az almát sokan meghámozzák, és a héjat a szemétbe dobják, pedig a kutatók szerint kiváló forrása egy olyan savnak, ami a legújabb eredmények szerint megszüntetheti a túlsúlyt, illetve megakadályozhatja az elhízás újbóli kialakulását.

A fogyás sikere az urzolsavban rejlik

Az úgynevezett urzolsav nem volt ismeretlen a kutatók előtt, korábbi egérkísérletek során már alkalmazták. Ez a sav ugyanis képes arra, hogy megnövelje az izmok mennyiségét, így fontos lehet az izomvesztéssel járó betegségek gyógyításában.

A savat sikerrel használták egészséges egereknél, és mivel az izmok működtetéséhez energiát kell elégetni, a több izom pedig több energiát is igényel, a kutatók elhízott egerek esetében is kipróbálták a szert - hátha a túlsúly kezelésében is hasznos lehet az anyag. Az eredmények jobbak lettek, mint amire maguk a tudósok számítottak.

Nemcsak az izmot, a barna zsírt is növeli

A tudósok megdöbbenve, de örömmel tapasztalták, hogy az urzolsav az izmok mellett a barnazsír-sejtek tömegét is megnövelte - ez viszont korántsem hízást, hanem nagyobb fokú kalóriaégetést jelent.

A barna zsír ugyanis a szervezet egyik leghatékonyabb zsírégető motorja, melynek segítségével könnyen és gyorsan juthatsz energiához, ellentétben az egészségtelen fehér zsírral, ami a belső szerveidre letelepedve egészségügyi problémákhoz vezet, és energiává alakítása is sokkal nehezebb.

Nem csupán az újszülötteknek van barnazsír-szövetük

A kutatók korábban azt gondolták, hogy ilyen barna zsírral csak az újszülöttek rendelkeznek - ezt nevezi a köznyelv bébihájnak -, és hogy ezt gyermekkorukban fel is élik, vagyis a későbbiekben kizárólag fehérzsír-sejtek rakódnak ránk. Nemrég azonban kiderült, hogy felnőttkorban is rendelkezünk bizonyos mennyiségű barna zsírral, ami elsősorban a nyak és a vállak környékére rakódik le.

A túlsúllyal küzdők életében áttörést hozhat, hogy bizonyos tápanyagok képesek a fehér zsírokat barna zsírrá alakítani, amit aztán a test könnyedén energiává alakít, megszabadulva a pluszkilóktól.

Egereknél már bizonyított az urzolsav

Az elhízott egerek, amelyeket urzolsavval kezeltek, egészséges társaikhoz hasonlóan izomnövekedést mutattak, további mellékhatásként azonban a barnazsír-sejtjeik száma is megemelkedett, ami azt jelenti, hogy lényegesen több kalóriát égettek el, mint a kontrollcsoportba tartozó, szintén túlsúlyos egerek, amelyek nem kaptak urzolsavat. A kutatás eredményeit összegző tanulmányt a PLoS ONE-ban közölte a vizsgálatokat vezető dr. Christopher Adams:

- Az eredményeink azt mutatják, hogy az urzolsav képes az izom és a barnazsír-sejtek tömegének növelésére, ezáltal pedig fokozza a kalóriaégetést. Ez azt jelenti, hogy a segítségével megszüntethető, illetve megelőzhető lehet az elhízás, és az ezzel kapcsolatos egészségügyi problémák kialakulása. A fehér zsírral ellentétben a barna zsír a bőr alá, nem pedig a belső szervekre rakódik le, így nem terheli meg a májat és a szívet, ami orvosi szempontból rendkívül fontos különbség.

Az uzorsavval kezelt állatok esetében nem alakult ki zsírmáj, vércukorszintjük normális maradt, és jóval több kalóriát égettek, noha nem mutattak nagyobb aktivitást, mint a kezeletlen egerek.

Ha a további eredmények is kedvezőek lesznek, akkor az urzorsavas kezelés az emberi elhízást is képes lehet megszüntetni, illetve megelőzni, addig pedig, ha szeretnéd megkönnyíteni a diétádat, eszedbe se jusson meghámozni az almádat! Úgyis a héjában van a vitamin.

Te meg szoktad hámozni az almát?

Ezt is szeretjük