Melyik fogamzásgátló nem okoz hízást? A nőgyógyász elmondta, melyikkel nem lesz gond
Rengeteget fejlődött a fogamzásgátlás ötven év alatt.

fogamzásgátló
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első generációs tabletták ösztrogén- és progeszterontartalma nagyon magas volt. Ma már a készítmények jelentősen kevesebb hormont tartalmaznak. A fogamzásgátlók és a hízás összefüggéseiről szakértőnket, dr. Oláh Orsolyát kérdeztük. 

Régi mítosz az, hogy a hormonális fogamzásgátlás hizlal. Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki a fogamzásgátló tablettát okolja testsúlygyarapodásáért. Az eddigi és a közelmúltban történt átfogó klinikai vizsgálatok eredményei alapján azonban ezt meg lehet cáfolni. 

Hizlal a fogamzásgátló tabletta?

A fogamzásgátló tabletták jelenleg alacsony hormontartalmúak mind az ösztrogén, mind a progeszteron komponenst tekintve. Korábban a magasabb ösztrogéntartalmú tablettáknál előfordult fokozott étvágy, vízvisszatartás, de az elmúlt évek készítményeinél ezekkel már nem kell számolni. Inkább arról van szó, hogy nagyon sok fiatal lány abban az életkorban kezdi el a hormonális fogamzásgátlást, amikor a teste egyébként is változásokon megy keresztül, például egy csontos tinédzserből egy kerek, formás nővé alakul át.  Ez a fogamzásgátló tabletta nélkül is megtörténne.

fogamzásgátlás

Melyik fogamzásgátló módszer hizlal?

Az alacsony hormontartalmú hüvelygyűrű olyan fogamzásgátló módszer, mellyel az ösztrogén és a progeszteron a hüvelyfalon keresztül szívódik fel, elkerülve a tápcsatornát. A hormontartalmú spirál jórészt helyben hat, tehát nem terheli meg az egész szervezetet hormonokkal. A bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum még nem elterjedt itthon. Egyáltalán nem tartalmaz ösztrogént, így ennél sem áll fenn a hízás veszélye.

Csak a hosszú hatású progeszteroninjekciónál volt megfigyelhető közel 25%-ban a szignifikáns súlygyarapodás, de ezt a fajta módszert napjainkban nagyon ritkán javasolják a nőgyógyászok.

Fogyás gyógynövényekkel 

Ha szeretnéd leadni a felesleges kilókat, segíts rá a diétádra vagy a fogyókúrádra a bioaktív hatóanyagokat tartalmazó gyógynövényekkel!

A hormonmentes fogamzásgátlóknál fel sem merül a hízás veszélye. A fizikális gátat képező óvszerek közé tartoznak a pesszáriumok, a méhen belüli, fémtartalmú fogamzásgátlók, ismertebb nevükön spirálok. A spermicid hüvelykúpok és hüvelytabletták a hímivarsejtekre hatnak, azokat pusztítják el, tehát nincsenek hatással a női szervezetre. 

Ha az új generációs fogamzásgátlók mellett súlygyarapodás észlelhető, az általában minimális szintű, és a gyógyszerhez való hozzászokás első pár hónapjában fordul elő. Ezt támasztják alá a Cochrane Groups globális független egészségügyi kutatói hálózat vizsgálatai is. Ha továbbra is fennáll a jelenség, az valószínűleg egyéb fiziológiai okra vagy háttérbetegségre vezethető vissza. A fokozott étvágy okát is másban kell keresni, nem a tablettákban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebben az esetben is igaz, hogy a rendszeres testmozgással a bevitt kalóriatöbblet többnyire ellensúlyozható. A fogamzásgátló tabletta tehát továbbra is a leghatékonyabb módszer a nem kívánt terhesség megelőzésére. Ha előírásszerűen alkalmazod, és az optimális étrendeden és életmódodon sem változtatsz, súlygyarapodás nélkül megúszod a szedését. 

Ezt is szeretjük