Az elhízás tényleg kellemetlen testszagot okoz?
A tudományos válasz
A súlyproblémával küzdő embereket tudat alatt elutasítjuk?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egy túlsúlyos vagy elhízott embert képzelsz el az edzőteremben vagy a futópályán, talán te is hozzágondolsz egy óriási izzadságfolttal díszített pólót.

Egy nemrégiben végzett külföldi kutatás arra próbálta megkeresni a választ, hogy súlyprobléma valóban testszagot okoz-e, vagy sokkal inkább előítéletről van szó.

Aki túlsúlyos, jobban izzad

Tény, hogy sport közben, illetve a kánikulában a nagyobb testsúly több izzadást eredményez. Ennek oka igen egyszerű: mivel a nagyobb test nem jár automatikusan nagyobb tüdővel, a szervezet a felesleges hőt a bőrön át adja le. Ezen logika mentén - valamint a testben végbemenő hormonális változások miatt - izzadnak többet a várandós nők is.

Az elhízás kellemetlen testszagot okoz?

Mindez azonban nem magyarázza azt az előítéletet, miszerint a súlyproblémával küzdő embereket sokan alapból kellemetlen testszagúnak gondolják. A Kaliforniai Egyetem fenti témával foglalkozó tanulmányának eredménye nemrégiben jelent meg az International Journal of Obesity című szakfolyóiratban.

Dr. Ayako Tomiyama és csapata arra kérte a kutatásában részt vevőket, hogy szagolják meg a kezükbe adott, ételfestékkel színezett krémeket, miközben a képernyőn emberek fotói jelentek meg. A vizsgálati alanyok rosszabb minősítést adtak a krémekre, amikor a szemük előtt túlsúlyos vagy elhízott emberek fotói villantak fel - annak ellenére, hogy a krémek valójában teljesen illatanyagmentesek voltak.

A túlsúlyos emberek a legkritikusabbak

A legerősebben megnyilvánuló emberek meglepő módon éppen azok a kísérleti alanyok voltak, akik magas BMI-jükkel már a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába tartoznak.

Tudat alatti elutasítás

A kutatók úgy vélik, hogy a jelenség magyarázata egyfajta tudat alatti elutasítás lehet, amit a legtöbb ember az elhízás iránt érez. A súlyproblémák számos betegséggel - többek között a keringési rendszert érintő problémákkal, a diabétesszel, daganatos betegségekkel, ízületi gondokkal - állnak összefüggésben. Ebből kiindulva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az elhízást az agy automatikusan a betegséggel kapcsolja össze. A szervezet pedig emiatt egyfajta távolságtartó mechanizmusként kellemetlen szagot érez.

Ezt is szeretjük