Meleg tea hőségben: ezért működik az arab módszer!
Felejtsd el a hideg limonádét!
Több fokkal alacsonyabbnak érezheted a kinti hőmérsékletet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan hallottad már, hogy a nyári hőségben nem a jeges üdítő vagy a hideg sör a lehető legjobb megoldás arra, hogy jobb legyen a hőérzeted.

Az arabok tudják, hogy forró - vagy legalábbis langyos - tea fogyasztása sokkal szerencsésebb, még akkor is, ha jólesik egy pohár hideg limonádé a 30 fokos hőségben.

A test hőszabályozása

Az emberi test hőmérséklete optimálisan 36°C körül van, amennyiben néhány fokkal magasabbra emelkedik, az jelentősen károsítja a szervezet sejtjeit - ezért is szükséges a magas láz csillapítása. Annak érdekében, hogy a szervezet kivédhesse a hőkárosodást, érzékeny jelző-, illetve hűtőrendszerre van szükség.

Az úgynevezett TRPV-1 receptorok nagy számban találhatóak meg a nyelvben, valamint az emésztőrendszer felső részében. Ha ezek magas belső hőmérsékletet érzékelnek, üzenetet küldenek az agynak, hogy az aktiválja az izzadságmirigyeket, kezdődjön meg a hő leadása, a verejtékezés.

Meleg tea hőségben

Ezt a finom mérőrendszert csapod be a meleg ital kortyolásával. Akár pár korty teával beindíthatod a receptorok működését, amire a válaszreakció izzadás lesz. Amennyiben kevés, illetve laza szövésű, természetes anyagból készült ruha van rajtad, az izzadság párolgása hőt vont el a szervezettől, és kevésbé lesz meleged.

Légkondi helyett

Lapozd át az alábbi galériát, és tudd meg, milyen egyszerű hűsítő trükköket vethetsz be kánikula idején.

Ezt is szeretjük