A boldog házasság hizlal: a kutatók szerint az első év a legkritikusabb
Ha nem mondja elégszer, hogy szeret, majd a mérleg árulkodik.

csoki-pár
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az ember megtalálja a párját, hirtelen minden megváltozik az életében, ezzel együtt az étkezési szokásai is. Sajnos a bizonyítékok afelé mutatnak, hogy nem feltétlenül pozitív irányba, a boldog párkapcsolat ugyanis nem tesz jót a súlynak.

A friss párok többet járnak szórakozni, többször ülnek be éttermekbe, gyakrabban esznek egészségtelen ételeket, és többször isznak alkoholt. Ezek az új szokások sokszor vezetnek súlygyarapodáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz, a helyzet pedig csak tovább romlik a házassággal.

esküvői-torta

A boldog házasság hizlal

Az esküvőn persze még mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni, és általában hetek megfeszített munkája előzi meg a nagy pillanatot, de, hogy mi következik azután, arról nem szól a fáma. 

Egy 2012-ben publikált tanulmány, ami nyolcezer ember súlyváltozását követte majdnem egy évtizeden keresztül, arra jutott, hogy a férjezett nők átlagosan több mint tíz kilót híznak az esküvő utáni első öt évben. Ezzel szemben azokra a nőkre, akik csak együtt élnek a partnerükkel, nyolc, míg azokra, akik külön élnek, mindössze hét kilót szalad fel.

A férfiak is felszedtek magukra néhány extra kilót, de nem volt jelentős különbség a házasok és a kapcsolatban élők eredményei között. A kutatók arra jutottak, hogy az együttélés mind a férfiak, mind a nők tekintetében növeli az elhízás kockázatát.

Egy másik kutatás, ami kifejezetten a fiatal házasokat vizsgálta, azt állapította meg, hogy a boldog kapcsolatban élők többet híztak, mint azok, akik nem voltak igazán elégedettek a házasságukkal. A kutatók emögött azt az okot feltételezik, hogy a boldog kapcsolatban élőknek már nem kell vonzónak tűnniük az ellenkező nem szemében, míg a boldogtalanok képletesen nyitva hagyják maguknak a kiskaput.

Ha tehát a partnered felszedett pár kilót, amióta együtt vagytok, azt nyugodtan tekintheted vallomásnak, hogy jól érzi magát a kapcsolatban.

túlsúlyos-pár-tv
Fotó: moodboard / Getty Images Hungary

Tíz szabály, ami elengedhetetlen a tartós fogyásnál

Akármilyen boldog a párkapcsolat, a hosszú, egészséges közös élet érdekében érdemes odafigyelni a testsúlyra. Ráadásul közösen könnyebb is belevágni egy fogyókúrába. Ennek a tíz szabálynak a segítségével tartós lesz a fogyás.

Ezt is szeretjük