Diétásnak tűnik, de valójában tiltólistás: több klórt tartalmaz, mint az ivóvíz
Bár a csomagolása csábító, okosabb a bébirépát a polcon hagyni.

bebi repa
Ez is érdekelhet

7 tipp kényelmes ajándékvásárláshoz - találd meg a legjobb ajánlatot! (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

beauty and style

Másodpercek alatt visszazsugorodik a kinyúlt hajgumi: csak víz kell hozzá »

Virágillatú parfüm házilag: egyszerűen elkészítheted a saját illatod »

Puha és meleg pulcsik karácsonyi mintával – Árakkal és lelőhelyekkel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A bébirépa aranyos, kis zöldség, amit sokan élvezettel majszolnak, elvégre nemcsak finom, de remekül beilleszthetőnek tűnik az egészségtudatos étrendbe is. De vajon tényleg jó nassolnivaló? 

Szó se róla, az élelmiszer-ipari marketing érti a dolgát. Elsőre bűbájosan festenek a bébirépák, ezért az embernek eszébe sem jut, hogy kevés közük van a földből kihúzott, valódi sárgarépához. A valóság cseppet sem olyan üde és harmatos, mint a kis, zacskóba bújtatott zöldségek. 

Hogyan készül a bébirépa?

A bébi sárgarépa nem összekeverendő az apró, gömbölyű répával, mely a még kifejletlen, kicsi, vékony és csúnyácska példányokat jelenti. Ezek kevésbé táplálóak megtermett rokonaikhoz képest. Azért, hogy a végeredmény tökéletesen gömbölyű és édes legyen, a bébi sárgarépa megannyi betakarítási és feldolgozási eljáráson átesik, miközben számos vegyi anyaggal érintkezik.

Maga az eljárás még a nyolcvanas évek Amerikájából indult, amikor is egy Mike Yurosek nevű gazda kitalálta, hogyan adhatna túl még a legsatnyább, göcsörtös sárgarépákon is: a mini zöldségeket előbb zöldbabvágóval, majd burgonyahámozóval megformálta, és voilá! Megszületett a bébirépa.

Nem sokkal később az élelmiszeripar forradalmasította a farmer találmányát, ám ahhoz, hogy a zöldségek tartósan megőrizzék szép, élénk, sárga színüket, a feldolgozás során klóros vízbe áztatják őket. Erre egyébként egy bevizsgálás során derült fény, amikor is kimutatták, hogy a bébi sárgarépák több klórt tartalmaztak, mint az ivóvíz. A gyártók ezt elővigyázatosságként mutatják be, mert szerintük csak így lehet elkerülni a fertőzéseket, illetve elpusztítani a káros baktériumokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Producepedia leleplező videót is készített, melyben jól látszik, hogy a bébirépa "bébisége" nem abban rejlik, hogy még frissiben kihúzzák a földből, amíg kicsi. Helyette a felnőtt répákat meghámozzák, felvágják, majd jöhet a klóros fürdő, amitől igazán ínycsiklandóvá válnak. 

A következtetést felesleges túlragozni: ennek hosszútávon az egészséged és a környezet látja a kárát. Amennyiben a helyi termelőktől szerzed be az idénygyümölcsöket és -zöldségeket, nem támogatod sem a töménytelen mennyiségű vegyszer- és energiahasználatot, sem a szállítással járó környezeti terhelést. Arról nem beszélve, hogy a helyileg termesztett élelmiszerek jóval több vitamint és tápanyagot tartalmaznak, hiszen sokkal frissebbek és finomabbak mesterségesen előállított társaiknál. 

Alattomosan hizlaló ételek

A legtöbben nem számolnak velük, mert fogyasztásuk nem tűnik az étkezés jelentős részének, mégis komoly befolyással lehetnek a fogyókúrádra. Te megfelelően bánsz ezekkel a táplálékokkal?

Ezt is szeretjük