Ki a legvalószínűbb, hogy szellemet láthat? Ha a szakértőknek igaza van, bármelyikünkkel megeshet
Érdekes a megközelítés, melyből az következik, hogy láthatunk, de láthattunk is már kísértetet.

szellem-foto
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi lesz a lélekkel, miután a test meghal? Erre a különböző vallások és hiedelmek más-más válaszokat adnak. Bármi is a válasz, a szellemek létezésének vagy nem létezésének gondolata ebben a kérdésben gyökerezhet.

Létezésükre sem cáfoló, sem megerősítő bizonyíték nem született ez idáig, ám arra most szolgáltatunk egyet, hogy szellemet látni egyáltalán nem lehetetlen dolog, sőt: nemhogy sokaknak van esélye, hogy lásson szellemet, de sokan már túl is lehetünk rajta, mint azt szakértők mondják.

Ki és miért láthat szellemeket?

A szellemlátásnak tudományos magyarázata van. Mint azt Kirsten Barnes és Nicholas J. S. Gibson angliai kutatók mondják, szellemet látni tulajdonképpen egy természetes stresszválasz, azaz az idegrendszer stresszre adott természetes reakciója.

Magyarázatuk szerint ha például este az utcán sétálva nincs körülöttünk senki, mégis úgy érezzük, nem vagyunk egyedül, érzékeink felerősödnek, és minden hangra, mozdulatra különös mértékben figyelmessé válunk. Ilyenkor egy egyszerű neszt képesek vagyunk egy hátunk mögött settenkedő valaki lépte hangjaként azonosítani, és ugyanígy előfordulhat, hogy egy fénycsóvát, vagy a gomolygó ködöt szellemalaknak véljük. Ezek szerint az ember, ha felfokozott idegállapotba kerül, valószínűbb, hogy szellemet lát, illetve annak hisz különféle dolgokat.

Vizsgálatuk alátámasztotta, ki láthat szellemet

A kutatópáros vizsgálattal is alátámasztotta, hogy fenti elméletük helytálló. Felmérést végeztek, melyben olyanok részvételét várták, akik saját elgondolásuk szerint láttak már szellemet. A kérdőívben felmérték, mennyire élnek stresszes életet, és volt-e az ominózus szellemlátás idején komoly problémájuk. A válaszok alapján megállapították, hogy a szellemészlelés és a stressz összefügghet. Azaz ha az ember feszült, nagyobb valószínűséggel lát vagy hall szellemet, mert minden körülményre, zajra, fényre, mozgásra, egyebekre többszörös figyelmet fordít, azokba pedig, mivel agya magyarázatot keres rájuk, paranormális jelenséget képzelhet bele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Védekező mechanizmus is lehet a szellemérzékelés, szellemlátás, mint azt Jennifer Whitson, a téma egy másik szakértője tartja. Ha valaki elvesztette szerettét, de olykor úgy érzi, mintha jelen lenne, az elméjének a saját megnyugtatására adott reakciója és a gyász feldolgozásának egy természetes része lehet.

A megmagyarázhatatlan hangok, a szellemlátás, jó tudni, hogy valamilyen idegrendszeri probléma tünetei is lehetnek, ezért érdemes orvoshoz fordulni, ha valaki úgy véli, kísérteteket érzékel.

Bárkivel, bárhol, bármikor előfordulhat, hogy szellemet lát

A fentiek fényében tulajdonképpen bármelyikünk láthat vagy akár láthatott szellemet, hiszen a stressz sajnos a mindennapok általános velejárója, ahogyan időről időre a gyász is elkövetkezik életünkben. Rémület helyett ezért érdemes racionálisan végiggondolni, mi is történik épp az életünkben, ami próbára tette az idegrendszerünket, kiélezve érzékeinket, még mielőtt egy ismeretlen eredetű hangot vagy elsuhanó árnyat kísértetként értelmezünk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük