250 millió dollárt ér, de nem akarnád megkapni: a Remény gyémánt mindenkire csak balszerencsét hozott
Hol van most a 17. századi ékszer?

beauty and style
Top olvasott cikkek

250 millió dollárt ér, káprázatos, és több mint háromszáz esztendős a Remény gyémánt névre keresztelt ékszer, mégsem csupán fenséges kinézete miatt vált világszerte ismertté. A Remény gyémánt legendája szerint balszerencsével sújtotta tulajdonosait.

A gyémántot, melyet ma a Smithsonian Intézetben, Washingtonban őriznek, állítólag egy hindu istenség, Ráma Szita szobrának homlokáról lopta le egy pap, akit később emiatt olyannyira megkínoztak, hogy bele is halt. 1642-ben Jean Baptiste Tavernier francia kereskedőhöz került, tőle pedig XIV. Lajos birtokába.

A Remény gyémánt XIV. Lajos udvarában kapta ékszerfoglalatát, amikor is az udvari ékszerész 67 karátosra "csonkította" az eredetileg 112 karátos követ. Az ékszer a királyi ékszerek közé került, és ünnepi darabbá lett.

Balszerencsét hozott

Bár a Remény gyémánt elnevezés pozitívan cseng, valójában a gyémánt balszerencsével, kegyetlen halállal sújtotta birtoklóit. A kereskedőt, Jean Baptiste Taverniert egy útja során kutyák tépték szét, XIV. Lajos birodalma meggyengült, majd az ékszer Marie Antoinette-re szállt, aki guillotine általi halált halt.

Amint kitört a francia forradalom, a gyémántnak nyoma veszett. 1792-től nem tudni, hol volt, egy feljegyzésben talált nyom azonban arra enged következtetni, hogy egy Daniel Eliason nevű ékszerészhez került. Az 1800-as évek elején a gyémánt IV. Györgyé lett, új tulajdonosát pedig ugyancsak balszerencsével sújtotta, az ugyanis óriási adósságot halmozott fel. A gyémántot 1830-ban ismét megcsiszolták, ekkor nyerte el mai paramétereit: 45,52 karátjával került Henry Philip Hope birtokába, névadójához.

Hope halála után unokaöccséhez került a Remény, aki szintén részesült a kő hordozta balszerencséből: csődbe jutott, és egy balesetet következtében elvesztette egyik lábát. 1909-ben Pierre Cartier lett új birtoklója, aki új foglalattal is ellátta a követ.

Cartier 180 ezer dollárért eladta az ékszert Edward Beale McLeannek, aki feleségét, Evalynt lepte meg a káprázatos darabbal. A nő állítása szerint érezte, rá nem hat majd az átok, és attól fogva bárhová is vitte az útja, magán viselte a Remény gyémántot. A családban rövid időn belül tragédiák sorozata indult el: Evalyn édesanyja, két gyermekük és két szolgálólányuk is életét vesztette, de ő még akkor sem volt hajlandó párhuzamot vonni az ékszer és az események között. A pár elvált, Edward pedig elmegyógyintézetbe került.

A hírhedtté vált kő

Ekkorra már az egész világ ismerte a vándorló gyémánt ékszer nevét, melyet szépsége híressé, a vele járó balszerencsés események pedig hírhedtté tettek. 1947-ben Harry Wilsonhoz került, aki ékszerészként tevékenykedett, és aki 1958-ban a Smithsonian Intézetnek ajándékozta a Remény gyémántot, egy egyszerű barna borítékba csomagolva. A Remény 2010-ben újfent másik foglalatot kapott, és azóta is az intézetben őrzik.

Ezt is szeretjük