250 millió dollárt ér, de nem akarnád megkapni: a Remény gyémánt mindenkire csak balszerencsét hozott

Hol van most a 17. századi ékszer?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

250 millió dollárt ér, káprázatos, és több mint háromszáz esztendős a Remény gyémánt névre keresztelt ékszer, mégsem csupán fenséges kinézete miatt vált világszerte ismertté. A Remény gyémánt legendája szerint balszerencsével sújtotta tulajdonosait.

A gyémántot, melyet ma a Smithsonian Intézetben, Washingtonban őriznek, állítólag egy hindu istenség, Ráma Szita szobrának homlokáról lopta le egy pap, akit később emiatt olyannyira megkínoztak, hogy bele is halt. 1642-ben Jean Baptiste Tavernier francia kereskedőhöz került, tőle pedig XIV. Lajos birtokába.

A Remény gyémánt XIV. Lajos udvarában kapta ékszerfoglalatát, amikor is az udvari ékszerész 67 karátosra "csonkította" az eredetileg 112 karátos követ. Az ékszer a királyi ékszerek közé került, és ünnepi darabbá lett.

Balszerencsét hozott

Bár a Remény gyémánt elnevezés pozitívan cseng, valójában a gyémánt balszerencsével, kegyetlen halállal sújtotta birtoklóit. A kereskedőt, Jean Baptiste Taverniert egy útja során kutyák tépték szét, XIV. Lajos birodalma meggyengült, majd az ékszer Marie Antoinette-re szállt, aki guillotine általi halált halt.

Amint kitört a francia forradalom, a gyémántnak nyoma veszett. 1792-től nem tudni, hol volt, egy feljegyzésben talált nyom azonban arra enged következtetni, hogy egy Daniel Eliason nevű ékszerészhez került. Az 1800-as évek elején a gyémánt IV. Györgyé lett, új tulajdonosát pedig ugyancsak balszerencsével sújtotta, az ugyanis óriási adósságot halmozott fel. A gyémántot 1830-ban ismét megcsiszolták, ekkor nyerte el mai paramétereit: 45,52 karátjával került Henry Philip Hope birtokába, névadójához.

Hope halála után unokaöccséhez került a Remény, aki szintén részesült a kő hordozta balszerencséből: csődbe jutott, és egy balesetet következtében elvesztette egyik lábát. 1909-ben Pierre Cartier lett új birtoklója, aki új foglalattal is ellátta a követ.

Cartier 180 ezer dollárért eladta az ékszert Edward Beale McLeannek, aki feleségét, Evalynt lepte meg a káprázatos darabbal. A nő állítása szerint érezte, rá nem hat majd az átok, és attól fogva bárhová is vitte az útja, magán viselte a Remény gyémántot. A családban rövid időn belül tragédiák sorozata indult el: Evalyn édesanyja, két gyermekük és két szolgálólányuk is életét vesztette, de ő még akkor sem volt hajlandó párhuzamot vonni az ékszer és az események között. A pár elvált, Edward pedig elmegyógyintézetbe került.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hírhedtté vált kő

Ekkorra már az egész világ ismerte a vándorló gyémánt ékszer nevét, melyet szépsége híressé, a vele járó balszerencsés események pedig hírhedtté tettek. 1947-ben Harry Wilsonhoz került, aki ékszerészként tevékenykedett, és aki 1958-ban a Smithsonian Intézetnek ajándékozta a Remény gyémántot, egy egyszerű barna borítékba csomagolva. A Remény 2010-ben újfent másik foglalatot kapott, és azóta is az intézetben őrzik.

Ezt is szeretjük