200 éve nincs magyarázat a 17 minikoporsóra: a skóciai lelet eredete máig tisztázatlan
Egy skót domb oldalában apró tündérkoporsókra leltek.

minikoporsok
beauty and style
Top olvasott cikkek

1836-ban három skót fiú, miközben nyúlüregeket keresgélt, furcsa dologra lelt egy domboldalon, játék közben: 17 aprócska koporsóra, mely azóta is megoldatlan rejtélyt jelent a kutatók számára.

A kis koporsók az edinburgh-i Arthur széke hegy dimbes-dombos környékén kerültek elő egy kisebb üregből, melyet kövekkel torlaszoltak el. Mivel először gyerekkezekbe kerültek, sok közülük játék közben megsemmisült. Körülbelül a koporsók fele vészelte át mindezt, amelyek előkerülésük után nem sokkal egy helyi ékszerészhez, Robert Frazierhez kerültek, aki privát múzeuma tárlatába helyezte őket.

Hosszú utat tettek meg

Mielőtt Frazierhez kerültek, a koporsókat a gyerekek városuk egy tanult polgárának, egy bizonyos Mr. Fergusonnak - George vagy Findlay, két Ferguson nevű tanár is élt a településen, de az előbbi a valószínűbb - adták oda.

Képzettsége dacára sajnos Mr. Ferguson nem megfelelő elővigyázatossággal bánt velük, ugyanis még aznap este késsel próbálta felfeszegetni a koporsók fedelét. Kollégáit lenyűgözték az érdekes darabok, ezután pedig az ékszerész múzeumában méltó helyre kerültek.

Amikor 1845-ben Frazier nyugdíjba ment, múzeumi tárgyait aukcióra bocsátották, Liliputi koporsók az Artúr dombról néven, és potom áron, 4 fontért adták el azokat. A magánkézbe került kis koporsók csak 1901-ben kerültek újra elő, amikor tulajdonosuk, a dumfriesshire-i Christina Couper a Skót Nemzeti Múzeumnak ajándékozott nyolc darabot. A szakértők csak feltételezhették, hogy ezek az apró koporsók valóban azok, amelyek 1836-ban előkerültek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Virginiai Egyetem és az Edinburgh-i Egyetem szakértői, Simpson és Menefee alaposabban is megvizsgálták az igen apró, 9-10 centiméter hosszú, 1-2  centiméter  széles és 2-2,5  centiméter  mély koporsókat. Mindegyikük egy-egy darab fából készült, gondos munka, lekerekített vagy szögletes szélekkel, fémberakásokkal, apró csatokkal illetve drótokkal rögzített fedéllel.

A szakértők a kis koporsókban szintén egyetlen darab fából faragott emberalakokat találtak. Mindegyikük arca egészen alaposan kidolgozott, de egyik-másik karja hiányzik, feltehetően azért, mert másképp nem fértek volna bele a miniatűr koporsókba. Ez arra enged következtetni, hogy a figurák már egy meglévő készlet darabjai voltak, amelyeket utólag párosítottak a koporsókkal. Ezt az is alátámasztja, hogy a figurák szemei nyitva vannak, azaz eredetileg nem halottakat ábrázoltak volna.

A figurákat, melyek mindegyike másképpen néz ki, pamutruhákba öltöztették.  Úgy találták, a koporsók 18. századiak lehetnek, de a ruhaanyagok alapján Naomi Tarrant múzeumi textilszakértő azonban 1830-as évekbelinek véli őket. N em készült alaposabb, például radiokarbonos kormeghatározás.

A szakértők szerint két ember készíthette őket, a koporsók megmunkálása ugyanis két külön kéz munkáját mutatja. Feltételezik, szűcs vagy cipész volt az illető, mert a koporsók fémberakásai a bőr megmunkálása és a cipőkészítés során használatos fémberakásokhoz hasonlók.

Rejtély, mik ezek

A tündérkoporsóknak is nevezett koporsócskák legnagyobb misztikuma, hogy senkinek nincs biztos elgondolása, mik lehetnek valójában. Több variáció is született: az egyik ötlet szerint szimbolikus temetések eszközei voltak, így helyezték örök nyugalomra a tengeren életüket vesztett tengerészeket. Mások azt gondolják, maguk a hírhedt West Port sorozatgyilkosok mintázták őket az áldozataikról, ám őket elég hamar letartóztatták, tehát nem lett volna rá idejük, hacsak nem egy ismerősük készítette volna a koporsókat. Az egyik elkövető csontvázából vett DNS-minta is arra mutat, hogy nincs kapcsolat a koporsócskák és a gyilkos közt, plusz nekik voltak női áldozataik is, de a figurák mindegyike férfiruhát kapott.

A szakértők szerint a figurák száma árulkodó lehet: mindenképp abból érdemes kiindulni, milyen szerencsétlenség vagy sorozatgyilkosság járt 17 áldozattal. Időbe telhet, de talán egyszer sikerül megfejteni, kiket szimbolizálnak, és miért készültek a tündérkoporsók.

Különös dologra leltek padlásaikon

A régi házak padlásai olykor furcsa, sőt, bizarr dolgokat őriznek. Van, aki akár IV. Henrik fejére is bukkanhatott. Ilyen érdekes esetekről mesél a következő cikk.

Ezt is szeretjük