Miért kerültek repülő tárgyak a reneszánsz festményekre? A tudomány szerint van rá magyarázat

Repülő csészealjakra emlékeztető valamit sok reneszánsz festményre festettek.

ufo-festmeny
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fotó- és festőművészek tudják legjobban, hogy egy kép képes többet mondani a szavaknál. Mivel azonban a művészeti alkotások üzenetét mindenki szabadon, más-más módon értelmezheti, megoszlik a vélemény, mit közvetítenek. Előfordul olyan is, hogy egy-egy alkotás rejtett üzenetet hordoz: ezzel érvelnek azok, akik szerint egyes reneszánsz és középkori reneszánsz képek UFO-észlelésekre utaló jeleket hordoznak.

Példák egész sorát hozhatjuk olyan 14-18. századi vallásos témájú freskókra és festményekre, melyeken valóban láthatók korunk UFO-képéhez hasonlatos alakzatok. Festett faliszőnyeg a franciaországi Beaune Norte-Dame-bazilikájában, a grúziai Svetitskhoveli katedrális és a koszovói Visoki Decani apátság egy-egy freskója, Carlo Crivelli, Aert de Gelder, Domenico Ghirlandaio festményei - ezeket mind összeköti egy-egy ilyen részlet, de a lista messze nem teljes.

Gigantikus félreértés vagy bizonyíték?

Az UFO-hívők szerint e festmények nem mások, mint valaha történt UFO-látogatások bizonyítékai. Úgy vélik, elképzelhető, hogy a pár száz évvel ezelőtti művészek a képekbe rejtve üzenték meg, hogy láttak, tudtak valamit, esetleg továbbítói voltak még korábbi látogatások hírének, és tudatni akarták az utókorral, nem vagyunk egyedül. Mondják, azért üzenhettek ebben a formában, mert olyan korban éltek, amikor gyalázatnak tartottak volna hinni bárminemű idegen civilizációban. Más műértők mindeközben elzárkóznak ettől, mondván, ha van is hasonlatosság a mai UFO-képpel, ez csak véletlen, és az alkotásokon egészen más látható: a vallásos elemek vizuális megjelenítése az adott művészek elképzelése szerint, illetve megmagyarázható tartalommal bíró szimbólumok.

Ajánlóképek jobb oldala: digitális technikával készített illusztráció, Getty Images.

Ajánlóképek jobb oldala: faliszőnyeg Mária életéről a Notre-Dame-bazilikában.

Ezt is szeretjük