Miért nem lehet soha elfelejteni a biciklizést? Íme a tudományos magyarázat
A biciklizést nem lehet elfelejteni - de miért marad meg jobban, mint egy név vagy filmcím?

GettyImages-1306581126
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni! - szokták mondani, amikor valakit bátorítani kell, mert valamit rég csinált utoljára.

A biztató mondat azonban nem egy szimpla közhely, hanem egy valós tény: a biciklizést tényleg nem lehet elfelejteni. De miben más ez, mint egy filmcím vagy egy régi óvodástárs neve?

Miért nem lehet elfelejteni a biciklizést? 

A kulcs az, hogy az emberi agy többféle emlék létrehozására képes, és a biciklizés más típusú emlék, mint a filmek címe vagy a nevek.

Boris Suchan neuropszichológus a Scientific American számára írt cikkében magyarázza, hogy a hosszú távú memória kétféle: deklaratív illetve procedurális. A deklaratív memórián belül két altípus ismeretes, az epizodikus és a szemantikus memória. Az epizodikus emlékezés például egy életesemény - mint egy koncert vagy régi születésnapi buli, esetleg baleset - felidézése. A szemantikus emlékezet, más néven ténymemória pedig, ahogy a neve is elárulja, olyan tények ismerete, mint hogy Hitler náci vezér volt, vagy a II. világháború 1945-ben ért véget.

Egy készség megszerzése - mint a biciklizés elsajátítása - ugyanakkor a procedurális emlékezet része lesz. Érdekes, hogy a vezetés, a sport vagy a kerékpározás megtanulása mind az agy más-más részében raktározódik el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár elméletileg lehetséges lenne olyan agysérülést elszenvedni, amely kiradírozza azt az emléket, hogy az illető hol és mikor biciklizett, de az az emlék akkor is megmarad, hogyan kell biciklizni. Suchan szerint  az agynak abban a régiójában, ahol mozgásminták alakulnak ki, kevesebb idegsejtforgalom zajlik, ami segít megőrizni az egyes cselekvések felidézését. Ezért van az, hogy a biciklizést nem lehet elfelejteni.

Ezért ritka illattal álmodni

Ritka a szagérzékelés az álmokban, mert ezt a tapasztalatot egészen másképp idézi fel az agy, mint a látott vagy hallott élményeket.

Ezt is szeretjük