Mit üzen a macska a harapással, és mit a karmolással? Így jelzi a gazdinak, ha valami nincs rendben
A kis kedvenc támadását sok gazdi értetlenül nézi: érdemes mögé tekinteni.

GettyImages-1200175491
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A macska játék közben haraphat aprókat, sőt akár a körmeit is kieresztheti. Ezek apróságok, amik abszolút beleférnek a jó magaviseletű cica viselkedésébe. Van azonban az a harapás és karmolás, amiről a gazdi is érzi, hogy már nem játék.

Az ilyesfajta támadások nemcsak fájnak, de érthető, ha kifejezetten rosszul is esnek a gazdiknak. Büntetés helyett érdemesebb megkeresni az okot, és segíteni rajta: a macska nem véletlenül csinálta, amit csinált. Támadásával üzen a gazdinak.

Miért harap és karmol a macska, és mi a teendő?

Ha a macska durván harap, akkor szakértők szerint azt üzenheti tettével, hogy stresszel, fél, valami felmérgesítette, nyugalmat szeretne, vagy fájdalmai vannak. A gazdi dolga, hogy a cica viselkedésére magyarázatot találjon, és segítsen a kedvencének. Ha egyedül nem megy, az állatorvos vagy - szélsőséges viselkedés esetén - állatpszichológus bevonásával.

Ha a támadás oka rossz közérzet, fájdalom, betegség, akkor valószínűleg egyéb jeleket is tapasztalhat a gazdi. Romolhat a macska étvágya, mozgása, ébersége, ám ez nem törvényszerű: biztos diagnózist egy alapos állatorvosi vizsgálattal lehet kapni.

Félelmet egy másik állat, hangos gyerekek vagy akár az is kelthet az állatban, ha a gazdi erélyesebben, hangosabban fegyelmezi a kelleténél, esetleg - nagyon helytelenül - meg is üti a macskát, mikor bajt csinál. Az állat védekezik, a keményebb fenyítés miatt pedig alkalomadtán vissza fog támadni: úgymond, revansot vesz azért, amit kapott.

Mérges amiatt is lehet a macska, ha akadályozzák őt abban, amit csinálni szeretne. Például simogatják vagy felemelik, mikor nem akarja, ezzel zavarják, gyerekek cukkolják, húzzák-nyúzzák, pedig pihenne. Fontos tudatosítani felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, hogy a macska is egy önálló lény, akinek nem mindig ahhoz van kedve, amihez a gazdi szeretné, hogy legyen. Ha az ember tiszteletben tartja a határokat, akkor a macska nem zökken ki a nyugalmából, és jó eséllyel támadni sem fog.

Ha harap a cica, a gazdival közös játék is vezethetett idáig. A közös birkózást sokan viccesnek találják, de sajnos agressziót ébreszthet az állatban, és ellenségként kezd tekinteni a gazdira, akit le kell győznie. Érdemes a harcolósdi helyett olyan játékokat beszerezni, amivel közvetetten játszhat a cica és a gazdi. Fonalon rángatható műegerek, botra szerelt tollas pamacsok és egyebek ilyenek lehetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Saját játékokat azért is érdemes beszerezni a macskának, hogy önállóan játszhasson. A macskában ott lapul a vadász, akinek el kell ejtenie egy prédát. Nemhiába kap legyek után, nem véletlen kerget árnyékokat, vagy üldözi a saját farkát. Sajnos előfordulhat, hogy a gazdi lábát, kezét nézi ki magának, amit az ember tévesen támadásnak vehet, holott csak a vadászösztön tört felszínre. Ennek úgy lehet elejét venni, ha a macskának vannak csörgő-zörgő, guruló, egérszerű játékai, amiken kedvére gyakorolhat.

Egyszerű unalom?

Dr. Emily Levine állatviselkedés-specialista szerint a macskák rossz magaviselete mögött akár az unalom is állhat. Cicatulajdonosként fontos felismerni, ha a bent tartott állat túl sokat van egyedül, illetve, ha a négy fal közt túl kevés inger éri.  A különböző foglalkoztató játékok, mászókák segíthetnek orvosolni unalmát. Ennél is fontosabb gondoskodni a minőségi együtt töltött időről: nagyon fontos, hogy legyen elegendő interakció a macska és a gazdi között. Jó, ha a gazdi tanítja, motiválja, fejleszti is az állatot. Ne legyen visszatartó erő, hogy a macska nem kutya! A macska is tanítható, okos állat, és a fő az, hogy a közös időtöltés során a cica az addiginál több figyelmet fog kapni. Meglehet, mindvégig azért karmolt és harapott, hogy ezt elérje.

A legszívósabb állatok

A macskára azt mondják, szívós állat, de vannak nála jóval strapabíróbb lények: íme néhány olyan élőlény, amely irreálisan sokat bír.

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük