A kínaiak már több mint 4 ezer éve háziasították a macskákat: ezért szerepelnek a festményeken
A macskák nagyon fontos szerepet játszottak az ősi Kínában, előszeretettel ábrázolták őket festményeken is.

kína macska jó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A macskákat ősidők óta kulcsfontosságú szereppel ruházták fel Kínában. Ebben az országban, akárcsak a világ többi részén, már évezredekkel ezelőtt beindult a földművelés, a gabonatermesztés, ami egy előtte nem ismert problémát generált.

Az országban ötféle gabona ismert, magjaikat aratás után a gabonatárolókba helyezték, hogy a hidegebb, kevésbé termékeny időszakban is legyen élelem. Ám a gabonaszemekre, akárcsak vérszagra az éji vad, gyűltek a különböző rágcsálók is, akik hatalmas károkat tudtak okozni. Ennek megelőzése érdekében vált kristálytisztává, hogy milyen feladatot osztanak ki a macskáknak.

Macskák a festményeken Kínában

Wu Ruzuo, kínai régész azt nyilatkozta, hogy egy neolitikus lelőhelyen, Chengdong megyében olyan nyomokat fedezett fel, amik arra engednek következtetni, hogy Kínában már több mint négyezer évvel ezelőtt házasíthatták a macskát. Ők elűzték a rágcsálókat, kártevőket, cserébe koszt-kvártélyt kaptak. Az aranyos, tűhegyes karmokkal felvértezett cicákat az évezredek során változatos szimbolikával ruházták fel, amikről a festmények regélnek.

GettyImages-985012788

Ha a képeken macska jelent meg, az a hosszú életért való imádkozást jelentette. A macskák gyakran bukkannak fel Tang-dinasztiabeli (618-907) hölgyekről készült portrékon, ekkoriban kezdődhetett, hogy a művészvilág külön témaként kezelte ezeket az állatokat.

Ezután következett nem sokkal a Szung-dinasztia, mely 960 és 1279 között tartott. A macska mint festészeti topik ebben az érában vált igazán népszerűvé. Ekkor már megjelennek utalások a kedvtelésből tartott macskákról is. A festményeken látható cicák a gazdagságot, a szerencsét és a hosszú életet szimbolizálták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elkövetkező dinasztiákban is meg-megjelent a macskafestészet. A Csing-dinasztia (1368-1644) végétől egészen a Kínai Köztársaság kikiáltásáig egyre több macskafestmény készült, a rajtuk lévő helyes szőrmókok áldást, védelmet és a veszély elkerülését szimbolizálták. 

A képeken sokat számított az is, hogy milyen színű macska jelenik meg, mennyire ápolt a szőrzete, milyen az arckifejezése, hamiskás, ravasz vagy szelíd - mindezt attól függően, hogy veszélyre akarja felhívni a figyelmet, vagy nyugalmat, békességet árasztani. Különleges, jómódú személyre, gazdira utalhatott egy olyan festmény, amin ápolt macskát jelenítettek meg, hiszen csak neki lehetett ideje és ereje így törődni állatával. Azok a macskák, akiknek a fején valamilyen szám látható, például 8-as, az erőt szimbolizálják. 

GettyImages-973791730

A Ming-dinasztia (1368–1644) palotáiban a macskatartás nagyon elterjedt volt, még különböző címeket is rájuk aggattak, a nőstény macskákat egyszerűen lánynak hívták, a hímeket kis szolgának, és az idősebb, veterán macskákat pedig gondnoknak, még fizetésben is részesítették őket - ennyire szerették a macskákat.

Nem volt könnyű dolga a középkori macskáknak: miért rettegtek tőlük annyian?

Bár az egérfogás reményében házak táján is tartottak macskákat, a középkori Európa nagy részén ferde szemmel néztek ezekre az állatokra, és féltek is tőlük, aminek egy különös hiedelem volt az oka.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük