Nem volt könnyű dolga a középkori macskáknak: miért rettegtek tőlük annyian?
A középkorban sokan ártó lényeket láttak a macskákban.

4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma, amikor a gazdik húsz percekig válogatnak cicaeledelek között, és átengedik kedvenceiknek a kényelmesebb fotelt, nagyon távoli, sőt, már-már hihetetlen a tény, hogy pár évszázaddal ezelőtt még tartottak a macskáktól az emberek.

Bár az egérfogás reményében házak táján is tartottak macskákat, a középkori Európa nagy részén ferde szemmel néztek ezekre az állatokra, és féltek is tőlük, aminek egy különös hiedelem volt az oka: ördögi lelkeket sejtettek bennük.

A macskák mint a gonosz alakjai

Irina Metzler, a Swansea Egyetem történésze szerint a középkoriak úgy hitték, a gonosz lakhat ezekben az állatokban, különösen a feketékben: maga az ördög, vagy épp alakot cserélő boszorkányok.

2

Különböző hiedelmeiket írásos emlékek őrzik, képviselve a középkori közvéleményt a macskákról. Edward yorki herceg 15. századi feljegyzésében így írt róluk:

Hamisságuk és rosszindulatuk jól ismert. De egy dolgot bizton állíthatok. Ha van lény, amelyikben az ördög lelke lakik, az kétségtelenül a macska, legyen bár vad vagy szelíd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Metzler a dominikánus inkvizítor, Heinrich Kramer Malleus Maleficarumát is említi. Az írás elmesél el egy történetet, melyben a macskákat olyan boszorkányokkal azonosította, akik éjjelente repkednek, és kedvükre váltogatják nő és macska alakjukat.

Mi válthatta ki az emberek ellenérzését?

Irina Metzler szerint a macskák rossz megítélése több dologból eredhetett. Az egyik, hogy szabadságukkal kivívhatták a vallásos középkoriak ellenérzését. A másik ok törhetetlen függetlenségük lehetett.

3

A középkoriak ugyanis, mint a történész mondja, úgy gondoltak az állatokra, mint Isten adta teremtményekre, amelyeket saját hasznukra fordíthattak. Valószínűleg négy lábon járó egérfogókká akarták nevelni a macskákat, ám próbálkozásuk hiábavaló volt: ha a háznál is éltek, mégsem tudták őket a kutyákkal azonos módon szófogadásra bírni.

Érdekes, hogy napjainkra a macskák épp különleges személyiségükkel varázsolják el az embereket: bár a régi babona miatt még mindig sokan tartanak a fekete szőrűektől, mára gyökeresen megváltozott a megítélésük.

Középkori macskafestmények

Furcsábbnál furcsább macskaábrázolások maradtak fenn a középkorból: a következő cikk ilyeneket mutat be.

Ezt is szeretjük