Mit tesz az aggyal és a szervezettel, ha valakinek kutyája van? Boldogabbá válik a neurológusok szerint
Egy kutya társasága rendkívül erős hatást gyakorol az emberre.

GettyImages-1071519196
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutya az ember legjobb barátja - szokták mondani, és ez nem is túlzás, hiszen ha beszélni nem is tud, kommunikál a gazdájával, együtt örül vele, és vigasztalja, hű társasa jóban és rosszban egyaránt.

A kutya-ember kapcsolat tagadhatatlanul egy különleges gyöngyszem az emberek és állatok közt kialakuló viszonyok sorában. Nem hiába keltette fel a tudomány figyelmét is: a neurológia szakértői nagy lelkesedéssel vizsgálják, mi történik az ember agyában és szervezetében, melynek hatására ilyen erős kötődés szövődik eb és gazdija között.

Ez történik az agyban és a szervezetben a kutya hatására

Gazdi és kutyája között már az első közös naptól fogva rendkívül erős érzelmi kapcsolat indul el, mely mögött érdekes agyi folyamatok húzódnak meg.

Dr. Marian Rissenberg neuropszichológus magyarázata szerint, amikor az ember és kedvence interakcióba kerül, a gazdi agya oxitocint, azaz a kötődésért felelős hormont küldi a hipotalamusztól a szervezete felé, mely kellemes érzéseket generál, és szeretetet ébreszt a kutya felé.

Ahogy a gazdik bizonyosan tapasztalják, a kutya iránt érzett szeretet azonban nem önmagában érkezik, hanem a boldogság érzésével karöltve, ami ugyancsak agyi reakciók eredménye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Sanam Hafeez neuropszichológus szerint annak hatására, hogy a testben szétárad az oxitocin, automatikusan elindul a szerotonin- és dopamin-, vagyis boldogsághormon-képződés is. A szakértő úgy véli, már csak a kutya megsimogatása is pozitív hatást gyakorol az agy cinguláris kérgére, mely az érzelmekért, az empátiáért és az impulzuskontrollért felelős.

A fenti folyamatokból következik, hogy minél több időt tölt együtt a gazdi és a kutya, annál szeretetteljesebb lesz a kapcsolatuk, amitől pedig egyre boldogabbá válik az ember.

A gondoskodás és szeretet örök körforgása

Rissenberg szerint az ember kutyája iránt érzett szeretete nemcsak az oxitocinnak tudható be, de annak is, hogy az ember természete úgy van kódolva, hogy kötődjön azokhoz a lényekhez, amelyek a gondoskodására szorulnak, és akik értékelik a törődését. A kutyák természete pedig, ahogy a szakértő mondja, tökéletesen találkozik az ember eme tulajdonságával.

Mivel a kutya frontális lebenye kicsi, a jelenben gondolkodik, és ha adott pillanatban kielégítik testi-lelki igényeit, akkor boldog. Örömét buzgó farokcsóválással és egyértelmű gesztusokkal kommunikálja az ember felé, aki szavak híján is megérti, hogy kedvence hálás azért, amit érte tett. Az állat viselkedése újfent arra ösztökéli, hogy gondoskodjon kutyájáról, mely pedig ismét együtt fog járni az oxitocin, szerotonin és dopamin termelődésével, kiapadhatatlan szeretet- és boldogságforrást képezve az ember szervezetében.

A kutyatartás további pozitív hatásai

A kutyatartás hatására az ember testében és lelkében további előnyös változások is történnek. Ezek az állatok, ahogy a Harvard Egyetem kutatói is állítják, jó hatással vannak a keringési rendszerre, és segítik a szív egészséges működését.

Ami a lelket illeti, a kutyatartás pozitív hatása, hogy a vele járó feladatokkal folyamatos elfoglaltságot, feladatokat jelent, és az érzést, hogy az emberre valakinek szüksége van. Ez nagyon sokat jelent, különösen a magányosak és az idősek számára. Utóbbiak aktivitását is segít szinten tartani a négylábújuk. Ezt egy több mint 3 ezer fős kutatás bizonyította, melyet az Észak-Angliai Egyetem kutatói végeztek. Ahogy egy másik, ausztrál, liverpooli, és lancasteri kutatók által végzett kutatás rámutatott, a kutyatartók alapvetően többet mozognak azoknál, akiknek nincs ebük, ami a közös sétákból, futásból, játékból természetesen adódik.

A fentieket látva valószínűleg már senki számára sem kérdéses, miért és hogyan teheti kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá egy kutya az ember életét: barátsága érték, lénye, szeretete szinte gyógyszer, valóságos terápia.

Kutyatartás a középkorban

Bár a kutyatartást neuropszichológiai szempontból még nem tudták megmagyarázni, már a középkorban is tartottak kutyát az emberek. A következő cikk elmeséli, hogyan és miért történt ez akkoriban.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük