1000 év után először játszották le a középkori dallamot: olyan, mint egy szép meditációs zene
Érdekes meghallgatni, milyen zenét játszottak a középkorban: ezer esztendő után szólaltattak meg egy kellemes dallamot.

kkor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Végignézni egy múzeumi tárlat réges-régi tárgyait érdekes dolog, hiszen olyasmiket láthat az ember, amiket több száz esztendeje élt emberek keze érintett. De ha lehet, talán még különlegesebb meghallgatni a zenét, amit egykor ők is hallottak és játszottak.

Sam Barrett, a Cambridge-i Egyetem történésze és a hivatásos zenész, Benjamin Bagby egy közös projekt keretében ezt a varázslatos élményt ajándékozta az embereknek.

Megszólalt egy 1000 éves dallam

Barrett és Bagby nagyot álmodtak: elhatározták, hogy életre keltik a középkor elfeledett dallamait. Barrett az elmúlt húsz évet e korszak zenéjének megismerésével töltötte, és összeállított egy gyűjteményt Vigasz dalai címmel, melyben 11. századi szerzemények szerepelnek. A kollekciót a középkori dal- és versgyűjtemény, a Cambridge-i dalok című könyv alapján készítette el.

A munkában meghatározó pillanat volt, amikor Barrett egy német könyvtárban, egy szerencsés véletlennek köszönhetően megtalálta az egyik zenemű hiányzó részletét. Érthető, ha úgy érezte, valóságos kincsre lelt: úgy gondolta, hogy amennyire csak lehetséges, a dallamot rekonstruálni kell, hogy az ezer esztendő után újra megszólalhasson.

Bagby segítségével 80-90%-ban sikerült visszahozniuk a középkor eme elveszett dallamát: a szerzemény a következő videón hallgatható meg: épp olyan, mint egy kellemes meditációs zene.

A szerzeményeket a kor sajátosságainak megfelelően neumákban jegyezték le, melyben egyetlen zenei jel 1-4 hangos dallamformulát, illetve a felfelé vagy lefelé ívelő hangmagasságot jelölt, és nem a pontos hangmagasságot.

- Benjamin megpróbált néhány lehetőséget, én pedig véleményeztem - mesélte a munkáról a történész. - Amikor az ember hallgatja a lehetséges verziókat, az érzékeire hagyatkozik, és néha egyszerűen belehasít az érzés, hogy igen, ez lehetett az! Bagbyt a munkám hiányzó láncszemének tekinthetem, hiszen ő hozta az emberi tényezőt abba a különleges, titokzatos rejtvénybe, amit húsz éve próbáltam megfejteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A dallamgyűjtemény darabjait először a Cambridge-i Egyetem falai közt adták elő, és azóta szerte a világon eljutott a történelem iránt fogékony közönséghez.

Ételek a középkori királyi asztalon

Vajon mi került egy uralkodói tányérba a középkorban? Egy királyi szakácskönyv sokat elárult erről: a következő cikk néhány étel leírását mutatja be.

Ezt is szeretjük