Itt nyaraltak a szovjet vezetők a kommunizmusban - Jūrmala Brezsnyev egyik kedvenc üdülőhelye volt
Lettország mesés homokos partján fekszik Jūrmala, ahol a szovjet vezetők is előszeretettel üdültek, köztük Brezsnyev is.

GettyImages-867559992
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lettország fővárosától, Rigától 25 kilométerre fekvő Jūrmala üdülőhely már régóta vonzza homokos tengerpartjára a pihenni vágyókat. Olyannyira, hogy a Szovjetunió fennállása alatt szinte kötelező jelleggel látogatták a szovjetek, köztük a kommunista párt nagyobb vezérei, mint Leonyid Iljics Brezsnyev.

Úgy tartják, hogy a Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkárának Jūrmala vált az egyik kedvenc pihenőhelyévé, de mellette még Nyikita Szergejevics Hruscsov, a Szovjetunió kormányfője is előszeretettel látogatta a kies vidéket. A „megszokott” Fekete-tengerhez képest kész felüdülést jelentett számukra a Balti-tenger.

Jūrmala a Szovjetunió idején

Lettország 5. legnépesebb városa, Jūrmala 32 kilométer hosszan húzódik a Balti-tenger partján, strandja a mai napig közkedvelt úti cél, hiszen a fővárosból vonattal akár 40 perc alatt oda lehet érni, a jegy pedig nagyjából 1,5 euró. Egykor, még a 18. század második felében, a 19. század fordulópontján jómódú civilek nyaraltak az üdülővárosban, ám a napóleoni háborúk végén már orosz katonák jöttek ide gyógyulni.

Szecessziós stílusú faház.
Szecessziós stílusú faház.

Az építészeti stílusban is megmutatkozik az egykori lakosság összetétele, szecessziós stílusú faházakat lehet megcsodálni séta közben, ezek balti német, lett, orosz és finn építészek műremekei - több mint 414 védett épület található ott. A szovjet időkben, ami Lettországban 1940-1991 közé tehető, az országot Lett Szovjet Szocialista Köztársaságnak hívták, Rigának pedig az egyik kerületévé vált Jūrmala. Ez a tengerparti szakasz hamar az egyik legnépszerűbb üdülőhely lett az egész Szovjetunióban. 

Jūrmala főútja.
Jūrmala főútja.

Egy-egy jūrmalai vakációt gyakran használtak kecsegtető jutalom gyanánt, amivel a párttagokat a munkájuk minél precízebb elvégzésére ösztönözték. Ahogy egyre nőtt a látogatók száma, úgy épültek sorra a különböző tájidegen szállodák a gyönyörű szecessziós épületek közé. Ezek brutalista vagy modernista stílusban jöttek létre, legtöbbször egyszerű négyszög alakjuk volt. 

Természetesen a kommunista érában, akik mindenkinél egyenlőbbek voltak, magánlakásokban szálltak meg, köztük Brezsnyev és Hruscsov is. Brezsnyev egyik kedvenc üdülőhelyévé épp exkluzivitása miatt vált Jūrmala, hiszen itt könnyen el tudott vonulni a figyelő tekintetek elől.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Szovjetunióban Lenin különböző gyógyhelyeket, szanatóriumokat építtetett, ahová a szovjet munkásokat néhány hétre pihenni küldték, hogy szellemileg és fizikailag is feltöltődjenek. Azonban ők nem úgy nyaraltak ott, mint a kommunista párt krémje, nekik szigorú menetrendet kellett követniük, fókuszban a gyógyulásuk volt. Sokat mozogtak, és biztosították számukra a pihentető éjszakai alvást is. Eredetileg az állam fizette ezen intézmények működését, virágzásuk idején évente több millió polgár érkezett ide gyógyulni, pihenni a Szovjetunió különböző részeiről.

A Baltic Beach Hotel és SPA.
A Baltic Beach Hotel és SPA.

Létrehozták többek között a Fehérorosz szanatóriumot, amit nevéhez hűen a fehéroroszok számára építettek, a csernobili katasztrófa után az érintett régióból számos gyereket is ide küldtek gyógyulni. A jelenleg Baltic Beach Hotel és SPA nevet viselő szálló eredetileg a Riga Szanatórium volt. Most ez a környék legjobban felszerelt gyógyfürdője, ma már csak a formája árulkodik a múltjáról. Ezenkívül megépült a Vaivari Nemzeti Rehabilitációs Központ, mely úgy néz ki, akár egy hatalmas csatahajó, és a Jaunķemeri Rehabilitációs Központ, amit balneoterápiás közponként hoztak létre. Itt jelenleg is különböző termálvizes terápián, gyógyiszapos kezelésen lehet részt venni.

Gyógyiszapos kezelés régen a Jaunķemeri Rehabilitációs Központban.
Gyógyiszapos kezelés régen a Jaunķemeri Rehabilitációs Központban.

A Szovjetunió összeomlásával teljesen megváltoztak a viszonyok, az egykor népszerű üdülőhely kongott az ürességtől, sorra zártak be a szállók és gyógyhelyek. Azonban némi idő elteltével - és gazdag befektetőknek köszönhetően - Jūrmala ismét felkerült a népszerű nyaralóhelyek listájára, ma már leginkább a skandináv országokból érkeznek üdülni a területre. 

Ritkán látott fotók Sztálin családjáról

A diktátor, Sztálin gyerekei közül ketten is korai halált haltak, egyikük pedig disszidált.

(Cikken belüli képek forrása: Zám Adrienn / Femina,  Visit Jūrmala / Facebook , borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük