Fotózol, hogy emlékezz, de épp ezért nem fogsz: érdekes dologra mutatott rá egy kutatás
Nyaraláskor érdemes felidézni, mit mondanak a kutatók. Több emlék megmaradhat.

fotozas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Turistaként már évtizedekkel ezelőtt is szívesen fotóztak az emberek, ám akkor egy-két tekercs film állt rendelkezésre képeket készíteni. Amióta viszont kamera is került a mobiltelefonokba, több száz kép is születik az utazásokon.

A rengeteg kép ugyan megmarad, de a végigfényképezett út elvesz tőlünk valami fontosat: elvesznek a valós emlékek. Bár ez úgy hangozhat, mint egy átlagos ijesztgetés a mobilok káros hatása ellen, ezúttal egy tudományosan alátámasztott tényről számolunk be. Kutatók megvizsgálták, hogyan befolyásolja az utazásról begyűjtött emlékeket, ha folyamatosan fényképezünk.

Fényképek az emlékek rovására

Hogyan emlékezhetünk valamire? A kérdés egyszerű, de a válasz is. Ha jól figyelünk az adott dologra. Enélkül az agy nem fog elraktározni semmiféle információt, legalábbis csekély mennyiségűt.

Az emlékek elraktározása neuronok összekapcsolódása által történik. Minél erősebb a neuronok közötti összeköttetés, annál élénkebb lesz egy emlék. Hangok, illatok, látvány és sok egyéb információ erősíti ezeket a kis láncolatokat. Ha viszont nem figyelünk, az agyba kevés információ jut egy adott dologról, az összeköttetések gyengék lesznek, az emlékek pedig halványak.

A mobiltelefonnal fotózgatás, a zoomolás ki-be, a megfelelő szög megtalálása, a jó időben kattintás mind elveszik az ember figyelmét, így akadályozzák, hogy például az épp megcsodált látnivalóról raktározzon el minél több információt az agy. A fotózgatás tehát a valós emlékek rovására megy.

Egy szemléletes példa

Tettek is egy próbát a kutatók. A Stanford Memorial Templomba szerveztek turistalátogatást, ezek a turisták azonban tesztalanyok voltak. A belül igen látványos templomba voltak, akik mobillal a kezükben mehettek, mások anélkül. Egy héttel később azt a feladatot kapták, hogy idézzék fel a látottakat. Azok, akik nem vittek telefont, és nem fotózgattak, több kérdésre tudták a választ, mint azok, akik vittek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók azzal magyarázzák ezt, hogy a fotózgatók figyelmét elvonta az eszköz kezelése, de a többiek jobban figyeltek, nézelődtek, információkat gyűjtöttek, és raktároztak el magukban.

Ezek alapján sokakban felmerülhet a kérdés, érdemes-e ennyit fényképezni az utazásaik során. Valószínűleg nem, hiszen éppen azt veszítik el, amiért odamentek. Sem szétnézni, sem emlékezni nem tudnak majd élesen a látottakra. Ráadásul a legszebb látnivalókat a helyszínen, de egy mobilkijelzőn keresztül megnézni jókora veszteség.

A mobilt érdemes tehát félretenni, és maximum pár darab képet készíteni a kirándulásokon. A lényeg nem az, mennyi képpel térünk haza, hanem hogy megéljük, és emlékekkel gazdagodjunk az út során. Saját döntésünk, hogy a fotókat vagy ez utóbbit választjuk-e.

A világ legkülönlegesebb helye a birtok

Egy hely, ahová egyenesen tilos lenne mobillal érkezni: a mesebelinek nevezhető portugáliai birtokot sokan a világ legkülönlegesebb helyének tartják.

Ezt is szeretjük