Az emésztési problémák lelki háttere
A természeti népek még ösztönösen érezték-értették testük jelzéseinek üzenetét, és tudták, min is kell változtatniuk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Neked is jót tesz, ha tisztában vagy betegségeid, panaszaid jelentésével, azaz tested üzeneteinek szimbólumrendszerével.
A táplálkozás a földi dolgok megélése és megértése. Magadhoz veszed az anyagi-fizikai-testi valóság egy darabját, az emésztéssel saját magad részévé teszed azt, és miután különbséget tettél hasznos és haszontalan között, a szükséges anyagokat asszimilálod, a felesleges anyagokat pedig kiválasztod.

Az emésztés szimbólumai

Miután a harapással jelét adod ragadozó-önvalódnak, gyomrod a gyomorsav révén ártalmatlanítja a bekebelezett falatot. A vékonybél feladata a részekre bontás és az analizálás, amely után az egyes alkotórészek a helyükre kerülhetnek a szervezetben. A vastagbél kiválasztja a salakanyagokat, amiket aztán a végbél ürít ki a testből.

Ez a folyamat lelki síkon önbizalmat, bátorságot és egészséges agressziót kíván. Ha valaki elutasítja az evés és emésztés normális rítusát, akkor a természethez való kapcsolatát, saját testiségét, illetve a túléléshez szükséges egészséges agressziót utasítja el. Amit elnyomsz, azt nem tudod feldolgozni és beépíteni az életedbe, ezért jobb híján összezavarja tested működését, és így jelzi létjogosultságát.

A szájüreg betegségei

A száj a bekebelezés, felfalás szimbóluma. Itt derül ki, mennyire vágysz arra, hogy kapj, birtokba vegyél, hogyan elégíted ki létszükségleteidet, illetve milyen a viszonyod a szexualitáshoz. Az anya-gyermek kapcsolatról – szoptatás – szerzett emlékeid is itt manifesztálódnak. Ezenfelül a száj a kommunikáció, az önkifejezés eszköze is. Betegségei ezekkel függenek össze.

  • A harapás agresszív cselekedet, a megtámadás, elkapás, szétcincálás szimbóluma. A fogakkal kapcsolatos legbeszédesebb mondás: Kimutatja a foga fehérjét. Az emberek a társadalmi követelmények miatt ritkán vicsorognak úgy, mint az állatok. Sokaknak azonban gondot okoz az agresszió visszafojtása, és ettől például sorvadásnak indulnak a fogai. A fogak az életenergiádról és önérvényesítési képességeidről is tanúskodnak. A fogszuvasodás azt mutatja, hogy gyengül az erőd, a kitartásod.

Érdekes! Ha csikorgatod a fogaidat, és ezért hajlamosak a törésre, akkor lassan már szétmorzsolódsz a visszafojtott agressziótól.

  • A fogíny az életerő és az agresszió alapját, táptalaját szimbolizálja, vagyis azt a fizikai létbe vetett ős-bizalmat, amire támaszkodva magabiztosan tudsz küzdeni a túlélésért vagy az igazadért. Ha valakiben gyenge az ős-bizalom, abban önbizalom sincs, ezért nem tud aktívan és bátran szembesülni a problémáival. A fogínyvérzés minden esetben a túlérzékenységet, illetve a túlzott ingerelhetőséget jelképezi, ami miatt bele sem mersz fogni kockázatosabb vállalkozásokba.
  • A nyelv fontos kommunikációs szerv, ugyanakkor az ízérzékeléssel és ízpreferenciával, a nyeléssel, az önkifejezéssel – beszéd – és a szexualitással is összefüggésbe hozható. Ha nem akarod bevallani magadnak az érzelmi, szexuális vagy társadalmi beilleszkedéshez kapcsolódó elfojtásaidat, a nyelved megbotlik – ezzel elárul –, vagy súlyosabb esetben megbetegszik.

A nyak, a nyelőcső és a mandulák betegségei

A nyelés passzív folyamat, békességre és befogadásra irányuló késztetés. Általában akkor nyelsz félre, ha nem csak befogadni, hanem rögtön kiadni, kiárasztani is akarsz, méghozzá a légzéssel és a beszéddel. Akinek nyelési problémái vannak, annak érdemes elgondolkodnia azon, hogy mennyire tudja lenyelni azt, ami vele történik, illetve nem beszél-e feleslegesen túl sokat, akkor is, amikor nem kellene.

  • Könnyebben nyeled le a falatot – és az élet megpróbáltatásait is –, ha iszol is hozzá. Az alkoholisták nemcsak a falatok lenyelését igyekeznek megkönnyíteni a folyadékkal, hanem magát az ételt is pótolják vele, így még rágni sem kell. Az alkohol ráadásul egy idő után étvágytalanságot okoz, és így további felmentést ad a fizikai szükségletek határozott módon való kielégítése alól.
  • A reflux, vagyis a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása azt jelzi, hogy nem tudod lenyelni a problémáidat, és lezárni egy-egy kritikus eseményt, időszakot. Ha tartósan magadban tartod sérelmeidet, visszafojtod véleményedet, és nem mered felvállalni magad, a nyelőcső a sok savtól be is gyulladhat, és fekély, majd később akár daganat is keletkezhet rajta.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin októberi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Őszi wellnesstippek
Hajgondok
Ég a gyomor

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:

Ideál Magazin 2007. október »

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük