3 nemzet, ahol a délutáni pihenés soha nem maradhat el: van, ahol a bankok is zárva vannak

A különböző nemzeteknek egészen eltérő elképzeléseik vannak a kikapcsolódási rituálékkal kapcsolatban.

pihenes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lelki-testi egészség összekapcsolódik, így nagyon fontos, hogy a pihenésre, feltöltődésre is elegendő időt szánj. Sokat lehet tanulni az alábbi nemzetek példáiból, akik egészségrituálékkal gondoskodnak jóllétükről. 

Az, hogy melyik nemzetnél milyen rítus alakult ki, nagyban függ annak éghajlatától, kultúrtörténetétől, illetve a nép temperamentumától, de akár a helyi termésektől is. 

3 egészségrituálé különböző országokban

A svéd fika

A fika egy svéd koncepció, amit gyakran úgy fordítanak, mint "süti- és kávészünet", de a fika sokkal több ennél. Inkább egy tudat- és lelkiállapot, ami olyan fontos a svéd kultúrában, hogy próbálják napi rutinná tenni, olykor napi kétszer is teremtenek rá alkalmat. A rítus lényege leginkább abban rejlik, hogy tudatosítsák a szünet és a szocializálódás fontosságát.

GettyImages-121955616
Fotó: Oli Scarff / Getty Images Hungary

Ami azt illeti, a fikának mindig társaságban kell történnie, mert szociális aspektusa épp olyan fontos, mint a kikapcsolás. A svédek elmondása alapján azért olyan lényeges számukra, mert erősíti a kapcsolataikat és felfrissíti az elméjüket. Rengeteg tanulmány kimutatta, hogy napi két 15 perces szünet segíthet felélénkíteni az agyat, hatékonyabban koncentrálni és elkerülni a kiégést. 

Ezt a szokást te is könnyedén beépítheted a napi rutinodba. Invitáld meg a kollégáidat egy délutáni kávéra, vagy menj el a barátaiddal egy kellemes cukrászdába.

GettyImages-181615177
Fotó: Ignacio Perez Diez / Getty Images Hungary

A spanyol szieszta

A délutáni szundítás nálunk leginkább a kisgyerekek vagy a fáradt felnőttek, esetleg az idősek szokása. Spanyolországban a szieszta a mindennapi élet része. Általában délután 14 és 17 óra között zajlik, és arra találták ki, hogy az emberek lepihenjenek, miután befejezték a napjuk legfontosabb étkezését, az ebédet. Ez nem úri huncutság a déli országban, ilyenkor szinte minden zárva van. 

Ez a típusú relaxálás általában a melegebb éghajlatú kultúrák esetében jellemző. Onnan ered, hogy a szabadban dolgozó embereknek szükségük volt arra, hogy elbújjanak az égető hőség elől. A szieszta azért is indokolt - ahogy a Washington Post is írja -, mert a spanyol emberek általánosságban egy órával kevesebbet alszanak éjjelente, mint kellene. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A maté Dél-Amerikában

Dél-Amerikában a maté ivása mellé különleges rituálé párosul. A maté egy teához hasonló ital, amelyet a yerba mate nevű fa leveleiből készítenek. Argentínában a legnépszerűbb, ahol az ország nemzeti itala is lett. A  National Institute of Yerba Maté tanulmánya kimutatta, hogy az argentin háztartások 98%-ában fellelhető a teafajta. A levél számos egészségügyi előnnyel bír: természetes antioxidáns és segíti az emésztést is.

A barátok, munkatársak és családtagok megosztják a teát egymás között, és ezt a hagyományt komolyan is veszik: ugyanabból a csészéből fogyasztják el a különleges italt. 

8 kép, ami új megvilágításba helyezi a világot

Nagyon érdekes és különleges fotókat mutatunk a nagyvilágból.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük