Szorongásmentes nyár zöld teával (x)
A testi-lelki egészség fenntartásában használt egyik legősibb eszköz a pandémia után a lelki és a fizikai rekreációban is hasznos társ lehet.

femina egeszseg 2100x1400
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár nemcsak a pihenés, hanem a formába lendülés, illetve a jó forma megőrzésének időszaka is: sokkal több rekreációs mozgás jut erre az évszakra, mint az év többi időszakára. Az egész esztendőt jellemző teljesítménykényszer ilyenkor másképp jelentkezik: az izomzat fejlesztése, a sport közben megtett távolság, az állóképesség terén is többet várunk magunktól, mint máskor. Az idei évben különösen, hiszen sokunknak a karanténidőszak mozgáshiányából adódó hatásokat is ellensúlyoznunk kell, ami több motivációt, több tudatosságot igényel.

A zöld tea az emberiség egyik legrégebben használt „legális” teljesítményfokozója: Kínában legalább négyezer éve fogyasztják, és a ránk maradt források szerint az élettani hatásainak nagy részét is hasonlóan régóta ismerik. Az természetesen csak a jelenkorban merült fel, hogy az egyik legismertebb hatóanyaga, az L-teanin befolyásolhatja az agyban a gamma-amino-vajsav szintjét, de hogy elűzheti a fáradtságot, oldhatja a feszültséget, javíthatja az anyagcserét és a teljesítőképességet, azzal az ókori Kínában is tisztában voltak. 

Friss kutatás a zöld teáról

Minderről egy friss hazai kutatás megkérdezettjeinek 59%-a úgy gondolja, hogy a zöld tea egészséges, 58% tisztában van vele, hogy javítja az anyagcserét - a nők körében mindkét érték néhány százalékponttal magasabb. Az Uniomedia által végzett felmérésből kiderült, hogy a teljes népesség 15-15%-a ismeri a zöld tea hangulatjavító, illetve a stresszoldó hatását. 28% fogyasztó hatást tulajdonít neki (talán az anyagcsere befolyásolásával összefüggésben). 

femina egeszseg 840x560

A válaszokból kitűnik, hogy a zöld teát többen kedvelik, mint a hagyományos (fekete) teát. Előbbit a magyarok 28 (ezen belül a nők 30) százaléka fogyasztja rendszeresen. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a zöld és a fekete tea alapanyaga ugyanaz a növény, ám míg az előbbit csak pörkölik, az utóbbit fermentálják is. Emiatt a zöld tea minden bizonnyal gazdagabb beltartalmi értékekben. 

Kínában, illetve a teakultúrájáról híres másik kelet-ázsiai országban, Japánban a teázás a nyugalom, a mindennapok rohanásából történő kiszakadás szimbóluma. Okkal: a már említett feszültségcsökkentő, lelki regeneráló hatást már azelőtt valószínűsítették, hogy magát a stresszt - mint a testi-lelki egyensúlyt felborító külső tényezők együttesét - definiálták volna. Mint az említett kutatás válaszaiból kiderül, a magyarok közel négytizede (37%) tudatosan próbál a stressz ellen védekezni. A nők körében az átlagosnál valamivel magasabb (38%) ez az érték. Szignifikánsan nagyobb a nők között - a férfiakhoz képest - azok aránya, akik sokat szoronganak (20 vs. 26%), illetve sokszor érzik feszültnek magukat (23 vs. 27%) Ugyanakkor csak a megkérdezett nők 5%-a ért egyet azzal az állítással, hogy a stressz elkerülhető. A kutatás kérdéseire választ adó nők közül mostanában a járvány és a bizonytalan jövő miatt stresszelnek a legtöbben - körükben a saját maguk és a családtagok egészségi állapotáért való aggódás is a vezető stresszokok közé tartozik. 

femina egeszseg 840x560 2

Az adatokból kirajzolódó kép szerint a hazai társadalom jelentős hányada a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely megfelelő eszközökkel kézben tartható, korlátok közé szorítható. A 39 év alatti felnőttek között a legnagyobb azok aránya (34%), akik szerint lehet tenni a stressz ellen. Ugyanezen korosztály tagjai között érzik a legtöbben úgy, hogy jelenleg, vagyis a járvány időszakában magasabb a stressz-szint, mint a Covid-19-járvány előtt volt. 

Ezen a ponton juthat szerephez egy másik, a népi gyógyászatban régóta használt gyógynövény, a rózsagyökér. Az illatos varjúhájnak is nevezett növény Európa, Észak-Amerika és Ázsia magashegyi és északi vidékein egyaránt elterjedt. A fáradékonyság, a fizikai gyengeség elűzésétől a termékenység és az immunvédekezés hatékonyságának javításáig számos hatását feltételezik, ideértve a stresszoldó és a koncentrációképességet fokozó képességét is. A zöld tea mellett a rózsagyökér is meggyőző példa rá, hogy olykor a civilizációs betegségekre is a természet kínálhatja a leghatékonyabb gyógyírt.

A kutatásról bővebb információ itt olvasható.

A cikk támogatója a Magne B6.

MAT-HU-2100710 (2021.07.04.)

Advertisement

Ezt is szeretjük