A vesekő 4 előjele

Kezelése és megelőzése

A vesekő elég gyakori betegség. Ha ismered tüneteit és hamar felismered, akkor nagyon sok fájdalmas szenvedéstől óvhatod meg magad.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vesekő tulajdonképpen nem más, mint a vizeletben felgyülemlett szerves - húgysav - és szervetlen - kalcium, foszfát - anyagok felgyülemlése és kicsapódása. Az így kővé kicsapódott anyagok jóval több, mint fele kalciumkő.

Mitől lehet veseköved?

A leggyakoribb oka a túlzott kalciumürítés. Ezt pedig a legtöbb esetben a pajzsmirigy túlműködése, vesebetegség, D-vitamin túladagolás vagy hosszan tartó fekvés okozza.

Hozzájárulhat:

  • súlyfelesleg
  • helytelen táplálkozás
  • mozgáshiány

Komoly befolyásoló tényező a folyadék mennyiség is, melyet egy nap elfogyasztasz. Minél többet iszol, annál könnyebben tisztulnak ki a szerves és szervetlen anyagok vizeletürítési rendszeredből.

Hol képződik a vesekő?

A vesekő eredetileg a vesemedencében képződik, melynek kis kelyheiben akár hónapokig is teljesen tünetmentesen el tud bújni. A fájdalom akkor kezdődik, amikor a kő/kövek megmozdulnak és elindulnak a vizelettel, majd a szűk húgyvezetékben elakadnak.

A vesekő előjelei, tünetei

A vesekő, az epekőhöz hasonlóan sokáig tünetmenetes, úgynevezett néma vesekő marad – amennyiben megbújik a már említett helyeken. Ilyenkor az első tünetek roham formájában törnek a betegre, elviselhetetlen fájdalmat okozva az alhasi területen.
Ha azonban az alábbi tüneteket észreveszed magadon, akkor joggal feltételezheted, hogy veseköved van:

  • Lágyékba sugárzó fájdalom.
  • Nemi szervekbe sugárzófájdalom. Ilyenkor a kő már valószínűleg megmozdult és elindult a húgyvezetékben.
  • Véres vizelet.
  • Homokszerű szemcsék távozása a vizelettel.

A fájdalom minden esetben szúró és éles, sokszor az elviselhetőség határát súrolja és hirtelen tapasztalható.

Kezelése

Ha az orvos úgy gondolja, hogy veseköveid vannak, akkor meg kell állapítani a kő helyzetét, nagyságát és fajtáját. A vér és vizelet kivizsgálása segíthet, annak megállapításában, hogy fertőzés vagy a vérben a kőképző anyagok túltengése okozza-e a köveket.

A vesekő érdekessége, hogy egy embernek mindig csak egy típusú köve lehet. Ha tehát egyszer kialakul és távozáskor felfogod és elküldöd kivizsgálásra, akkor ezt már soha többé nem kell megtenned, hiszen az esetleges újraképződésnél már tudják, milyen fajta köved van.

Szerencsére az esetek 70-80 százalékában a vesekő magától kiürül.

Annak ellenére, hogy a vesekövek, főleg amelyek kalciumból vannak, nagyon kemények, némelyik eltávolítható sebészeti beavatkozás nélkül. A lithotripszia nevezetű beavatkozás a veseköveket finom apró darabkákra töri. A lithotripszia a sokkoló hullámokat a vesekőre összpontosítja és így széttöri apró darabkákra. Ezek a darabkák pedig vizeléssel könnyen eltávoznak. Néhány betegen véraláfutásokat okoz, ami néhány nap után felszívódik.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Néhány követ sebészeti beavatkozással kell eltávolítani. Ez úgy történik, hogy egy teleszkópot bevezetnek a húgycsövön és a húgyhólyagon keresztül, miközben a beteget elaltatták. Általában a követ eltávolítják, de néha egy kis hajlékony csövet bent kell hagyni, ami arra szolgál, hogy a vesékből elvezessék a folyadékot.

Néhány követ úgy távolítanak el, hogy a vese fölött egy kis vágást végeznek, és a teleszkópot egyenesen a vesébe vezetik, hogy a köveket eltávolíthassák.

OLVASD EL EZT IS!

doktor orvos
  • vesekő
  • tünetek és betegségek

Görcsös fájdalom, véres vizelet

Ezt is szeretjük