5 ezer magyar hal bele minden évben: nem a cigi, és nem is az alkohol okozza
Sok mindent tehetsz azért, hogy csökkentsd a kockázatot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedésnek számít hazánkban, mellyel kapcsolatban szomorú tény, hogy a statisztikák szerint ötezer magyar hal bele minden évben.

A vastagbéldaganatoknak azonban csak egy kisebb hányadában mutatható ki, hogy leginkább öröklött tényezők állnak a betegség mögött, az esetek többségében sokkal inkább szerzett károsodásokról van szó. Az életmód, az étkezési szokások, de a fizikai aktivitás szintje is közrejátszik abban, hogy mennyire nő vagy csökken a vastagbélrák kockázata.

Táplálkozás és mozgás

Az egészségtelen táplálkozás és az abból eredő elhízás növeli a kockázatot, míg a fizikai aktivitás csökkenti. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki vastagbélrákos lesz, akinek túlsúlya van, vagy keveset mozog, viszont ezen emberek között gyakoribb a betegség megjelenése. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a fizikai aktivitás gyorsítja a bélműködést is, ezáltal a salakanyagok hamarabb távoznak, és kevesebb ideig tudják károsítani a tápcsatornát.

Ezzel szemben, akik bármilyen okból kifolyólag inaktívak, illetve ülő életmódot folytatnak, azoknál a lehetségesnél lassabb ez a folyamat, így a rákkeltő anyagok több időt töltenek a bélrendszerben. A fizikai összefüggés mellett a mozgásnak a hormonrendszerre, a gyulladásos folyamatokra, az inzulinszintre vagy az epesav-elválasztásra gyakorolt befolyásán keresztül is vélelmezik védő hatását.

A rostok és a dohányzás hatása

Kimutatták, hogy a zöldséget és más rostos élelmiszereket rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztóknál kisebb a betegség valószínűsége. Akik inkább vörös húsokat, zsíros ételeket, grillezett húsokat fogyasztanak, azoknál nagyobb a kockázata a betegségnek.

A dohányzás és a vastagbélrák között nem tisztázott olyan egyértelmű ok-okozati összefüggés, mint a dohányzás és a tüdőrák vagy a fej-nyaki daganatok között. Ugyanakkor a füstöléssel a szervezetbe hosszú éveken át adagolt méreganyagok mégiscsak növelhetik a kockázatot, ahogyan a rendszeres alkoholfogyasztás is valószínűleg növeli a rizikót.

Az életmód tehát az egyik legfontosabb rizikótényező a vastagbéldaganat kialakulásában, ugyanakkor egyetlen rosszindulatú daganatos betegség sem vezethető vissza egyetlen kiváltó okra.

Egyre nőnek a számadatok

Magyarországon évente több mint tízezer embernél fedeznek fel kolorektális daganatot. A nemek arányát tekintve némileg a férfiak vannak többségben, de lényegében azonos mértékben érintettek a nők is. A betegség rizikója az életkor előrehaladtával folyamatosan nő.

A Nemzeti Rákregiszter adatai azt tükrözik, hogy 55 éves kortól látható megugrás a betegek számában. Nem véletlen tehát az általános ajánlás, hogy az ötvenedik életév betöltésekor minden férfinak és nőnek indokolt vastagbélszűrésen részt venni, akkor is, ha semmilyen panasza nincs. További információt ide, a Rákgyógyítás.hu weboldalára kattintva találsz.

Ezt is szeretjük