Rák alakulhat ki belőle, és benned is ott lehet: 100 ezer magyar embert érinthet már most
Még aprócska, de tíz év alatt nagyon elfajulhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Gyógyulj Velünk Egyesület közleménye szerint a mai napon mintegy 100 ezer embernek kellene bejelentkeznie vastagbéltükrözésre - ők lehetnek a következő tíz év vastagbélrákos betegei, náluk ugyanis valószínűleg már most ott van az elváltozás, ami rákot fog okozni - vagy már okozott is, csak még nincsenek panaszaik.

Az egyesület arra figyelmeztet, próbáljon meg mindenki időben megszabadulni az elrákosodásra hajlamos vastagbélpolipoktól.

100 ezer magyar már ma veszélyben lehet

Azon betegek többségénél, akikkel a mai napon közlik a vastagbélrák diagnózisát, már akár nyolc-tíz évvel ezelőtt is ott volt az ominózus elváltozás a vastagbélben, ha pedig egy szűrővizsgálat során kivették volna, ma nem szembesítenék őket a rákkal.

Másként fogalmazva: azoknál az embereknél, akikkel a következő tíz évben fogja közölni orvosuk a vastagbélrák-diagnózist, egy vastagbéltükrözéssel jó eséllyel már ma meg lehetne találni és eltávolítani a fenyegető elváltozást.

Ezzel meg lehetne előzni az életüket veszélyeztető rák kialakulását, vagy ha az már kialakult, a most még kezdeti stádiumban lévő daganatot a teljes gyógyulás esélyével kezelhetnék.

Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület vastagbélrákon ugyancsak keresztülment elnöke szerint évente 10 ezer vastagbéldaganatot fedeznek fel, ami átlagban tíz év alatt fejlődhetett ki, tehát 100 ezer embernek még ma időpontot kellene kérnie vastagbélszűrésre ahhoz, hogy elkerülje a komolyabb szövődményeket.

Többségüknek ma még nincs panasza, és ránézésre nem is lehet megmondani, melyik az a 100 ezer ember, akiben ott a vastagbélrák vagy annak előképlete, ezért indokolt minden 50 év feletti nőnek és férfinak a vastagbélszűrés. Az 50 év felettiek között minden negyedik emberben vannak vastagbélpolipok, és bár nem minden polipból lesz rák, az elváltozások típusba sorolásához és a veszélyesnek ítélt polipok eltávolításához vastagbéltükrözésre van szükség.

Mindenkinek a saját felelőssége

Hazánkban országos szintű vastagbélszűrés sajnos mind a mai napig nincs, így mindenkinek a személyes felelőssége, hogy eljut-e vizsgálatra. A vastagbéltükrözést a gasztroenterológiákon végzik, oda a háziorvostól kérhető beutaló.

Akik tartanak a vizsgálatoktól, jó, ha tudják, hogy a tükrözés bódításban vagy rövid altatásban is elvégezhető, igaz, utóbbira kapacitáshiány miatt kevés kórházban van ma lehetőség.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük