Várható élettartam Magyarországon: mennyivel javult 10 év alatt?
Hány évet jósolnak szakértők a 2012-ben született gyerekeknek?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi évtizedben 2,7 évvel javultak a magyarok életkilátásai, hasonló mértékben, mint az Európai Unióban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

Az Országgyűlés honlapján közzétett Magyarország 2013 című dokumentum szerint a 2012-ben született magyarok 75 éves élettartamra számíthatnak - a férfiak több mint 71, a nők csaknem 79 évig élhetnek. Ezzel a magyarok várható élettartama egy évvel több, mint Litvániában és Lettországban, de hét évvel kevesebb, mint a leghosszabb élettartamú spanyolok körében.

A KSH jelentése szerint minden ötödik magyar embernek kell nap mint nap tartós egészségi problémával szembenéznie. Az elmúlt tíz évben az asztma, a vérképző szervek és az immunrendszer rendellenességei, valamint az agyi érbetegségek előfordulásának gyakorisága több mint kétszeresére emelkedett, a cukorbetegségé 80, a rosszindulatú daganatoké 70, a magasvérnyomás- és szívkoszorúér-betegségeké 60, az idült alsó légúti betegségeké 30%-kal lett több.

Kitértek arra is, hogy a fejlett világban, így Magyarországon is a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a dohányzás az elkerülhető betegségek és a korai halálozás fő okai. A felsorolást egyre több egészségügyi szakember kiegészíti a stresszel - írta a KSH, hozzátéve: a Magyar lelkiállapot 2013 című jelentés szerint a munkahelyi stressz 2006 óta jelentősen emelkedett.

Ők élnek a leghosszabb ideig Európában

Lapozd át az alábbi galériát és tudd meg, mely európai országok büszkélkedhetnek a legmagasabb születéskor várható átlagos életkorral.

Ezt is szeretjük