18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

3 tünetmentes nemi betegség, amit elkaphatsz a párodtól

A kapcsolat szexuális örömei néha súlyos fertőzésekhez vezethetnek, melyektől leginkább a nő szenved. Légy felkészült, és ismerd fel a jeleket!

A női szervezet gyakran érzékenyebben reagál a fertőzésekre, mint a férfié. Míg bizonyos nemi betegségek a párodnál nem okoznak tüneteket, te szenvedsz tőlük. Ennek legfőbb veszélye, hogy úgy hiszed, párod egészséges, miközben tőle kapod el a téged kínzó kórt.

Trichomonas-fertőzés

Egy egysejtű parazita áll a kellemetlen nemi betegség mögött. A hüvelyben és a húgycsőben egyaránt elszaporodhat. Így nem csupán a nemi szervekre nézve jelent veszélyt, hanem a húgyhólyag gyulladását is okozhatja.

A probléma jelei

Nők esetében igen egyértelmű tüneteket produkál a betegség. Ilyen lehet a kissé zöldes, habos hüvelyi folyás, valamint az égő, viszkető érzés – különösen közösülés közben. Továbbá a gyakori vizelési inger, illetve a vizeletürítés közben fellépő csípő érzés is felhívhatja rá a figyelmet. A férfiaknál azonban a húgycső enyhe irritációján kívül nincsenek tünetek.

Kezelési lehetőségek

Antibiotikumos kezeléssel – többnyire krémekkel, hüvelykúpokkal – gyógyítható a betegség. Rendkívül fontos, hogy ne csak te fordulj orvoshoz, hanem párodat is elküldd urológiai vizsgálatra, annak ellenére, hogy ő valószínűleg tünetmentes.

A hüvely gombás fertőzése

A Candida-fertőzés számtalan módon kialakulhat. Bizonyos esetekben elegendő hozzá egy stresszes élethelyzet vagy egy influenzavírus. Mindkettő következménye ugyanis, hogy szervezeted természetes egyensúlya felborul, ami kihat a hüvelyflórára is. Ilyenkor a jótékony baktériumok száma lecsökken, és helyüket átveszi a Candida albicans nevű gomba.

Pingpong-effektus

Ha régóta tapasztalod, hogy a gombás fertőzés a nőgyógyászati kezelés következtében elmúlik, majd néhány hét múlva újra visszatér, az gyanakvásra adhat okot. Ilyenkor valószínű, hogy párodtól kapod vissza a betegséget – újra meg újra. Ugyanis, míg a nők esetében olyan egyértelmű jelei vannak a fertőzésnek, mint az égő, viszkető érzés és a hüvelyi folyás, addig a férfiak tünetmentesek.

Szűrővizsgálat és kezelés

Ilyenkor tehát mindkettőtöket kezelni kell. Ez többnyire különféle krémekkel, orális úton szedhető tablettákkal – illetve esetedben hüvelykúpokkal is – történhet.

Kedvesednek azonban nem feltétlenül kell orvoshoz fordulnia, sokszor az is elegendő, ha megkéred nőgyógyászodat, írjon fel párodnak is krémet vagy tablettát. Ha ezeket használja, minden valószínűség szerint megszűnik a gombás betegségetek.

Chlamydia-fertőzés

A bakteriális úton terjedő Chlamydia jóval veszélyesebb következményekkel járhat, mint a gombás fertőzés vagy a trichomonas. A fertőzés az esetek 65-80%-ában semmiféle tünetet nem produkál, sem a férfiak, sem a nők esetében. A beteg hónapokig tünetmentes – ez idő alatt pedig nagy az esély arra, hogy megfertőzze szexuális partnereit.

Esetleges jelek

Ritkán előfordulhat, hogy mégis tüneteket produkál a fertőzés. Ilyenkor a jelzés lehet a zavaros, szürkés hüvelyi folyás – melynek hátterében a gyulladt méhnyak áll –, de Chlamydiára utaló tünet a rendszertelen vérzés is. Ezeket a problémákat azonban csak a betegek 20-35%-a tapasztalja, ráadásul egyáltalán nem specifikusak, így nem pusztán a Chlamydiára utalhatnak.

A fertőzés következményei

Mivel a fertőzést okozó Chlamydia trachomatis nevű baktérium hosszú ideig nem produkál tüneteket, sokszor csak akkor veszi észre a beteg, amikor már komoly problémákat okozott a szervezetben. A legsúlyosabb következménye a petevezeték-elzáródás lehet, mely meddőséget okoz. De ezenkívül növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát, valamint a koraszülés esélyeit is.

Szűrővizsgálat és kezelés

A Chlamydia szűrése jelenleg nem tartozik az államilag finanszírozott vizsgálatok közé, ezért külön kell kérned azt a nőgyógyászodtól. Ha kiderül, hogy fertőzött vagy, antibiotikum-kúrára van szükség, melyben részesülnie kell a partnerednek is.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük