A tüdőrák 7 előjele

A tüdőrákos betegek száma nemtől függetlenül lassan, de biztosan emelkedik. Mégsem tudunk róla mindent: a legtöbben azonnal a halállal azonosítjuk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi az a tüdőrák?

Tüdőrák, vagy más néven hörgőrák, tüdőtumor, pulmo carcioma, tüdő carcioma, carcinoma bronchial, egy hámeredetű, rosszindulatú daganatos betegség, mely szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered.

A tüdőrák jelenleg Magyarországon a férfiak esetében az első helyet fogalja, a nők esetében pedig a harmadikat a leggyakoribb halálokokat tekintve.

Hogyan alakul ki?

A tüdőrák elsődleges oka a magas dohányzási ráta. A kezdő életkor csökkent, igen gyakori, hogy tizenévesek dohányoznak. És, mint tudjuk, a tizennyolc év alatti dohányáru értékesítési tilalmát nem igazán tartják be.

A problémát csak súlyosbítja, hogy az aktív dohányosokat nem korlátozza semmi abban, hogy hol dohányozzanak. A dohányzó és nem dohányzó helyiségek elkülönítésében is vannak még hiányosságok, hiszen nem egy olyan vendéglátó ipari egység létezik, mely egy légtérben helyezi el az asztalokat függetlenül attól, hogy hol lehet és hol nem lehet dohányozni. Az Európai Uniós törvényeknek megfelelően azonban, mint sok más országban is – mint például Olaszország, vagy Franciaországban, nálunk is már csak néhány év kérdése, hogy kitiltsák a zárt helyiségekben történő dohányzást.

A Heidelbergi Rákkutató Intézet szerint a passzív dohányzás jelentős rizikófaktor a tüdőrák kialakulásában, a dohányfüst-mentes környezetben élőkkel szemben a passzív dohányosoknál akár 50 százalékkal is nőhet az esély a tüdőrákra, sőt ez a tendencia még a dohányfüstben tartott hobbyállatoknál is kimutatható. A fejfájás, szédülés, a szemek égése, a köhögés és a különböző légzési problémák ehhez képest már szinte ártalmatlan jelenségek.

Természetesen nem csak a dohányzás okozhat tüdőrákot. Szerepet játszik a genetika is, hiszen nem egy olyan emberről hallani, aki évtizedeken keresztül dohányzott, de nem lett beteg, illetve olyanokról is, akik sosem dohányoztak, mégis a tüdőrák okozta halálukat. Ezen kívül még fontos megemlíteni még a magas széndioxid mennyiséget is, mely a forgalomnak és levegőszennyezésnek köszönhetően jut tüdőnkbe. De okozhatnak bizonyos kémiai anyagok is tüdőrákot, ha valaki éveken keresztül nap mint nap beszívja gázait.

Minden szennyezés, mely a tüdőbe jut, roncsolja a tüdő öntisztító képességét, melyet a focipálya méretű felülettel rendelkező léghólyagocskák biztosítanak számunkra.

Több civil kutatás is bizonyítja, hogy egy dohányos ritkán szokik le csak a tüdőrák esetleges kockázata miatt. Ha ugyanis azt hallja, hogy majd egyszer rákos lesz tőle, az olyan távoli veszélynek tűnik a számára, hogy nem érzi a közvetlen fenyegetettséget. Ha azonban már megállapították a rákos betegséget, akkor azonnal képesek letenni a cigarettát.

A betegség előjelei, tünetei

A betegségnek nincsenek jellemző és kizárólagos tünetei, ezért is nagyon nehéz a rendszeres, kötelező szűrővizsgálaton kívül észrevenni. A tünetek attól függnek, hogy a daganat a tüdő mely részében helyezkedik, mely egyéb szervhez van közel.
De azért vannak olyan általános tünetek, melyek hosszantartó fennállása esetén nem árt tüdőrákra gyanakodni és orvoshoz fordulni:
  1. Tüdő körüli fájdalom
  2. Nehézlégzés
  3. Folyamatos, váladék nélküli köhögés
  4. Ismétlődő hörghurut és tüdőgyulladás, melyekből aztán egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen és lassan gyógyulsz ki
  5. Étvágy csökkenés, testsúlyvesztés, fáradság, így együttesen
  6. Esetleg az arc, vagy a nyak megduzzadása – ez leginkább a hörgőrákra jellemző
  7. Véres köpet, véres felköhögés

A betegség kezelése

A tüdőrák műtéttel, sugárkezeléssel és gyógyszerrel kezelhető. A tüdőrák felfedezése után 5 évvel a betegnek csak 10-15 százaléka van életben.

A betegség osztályozása

A betegséget a legtöbben azonnali halállal, vagy legalábbis biztos halállal párosítjuk. Ez azonban közel sem így van. A tüdőrákot súlyossága szerint hat stádiumba sorolhatjuk. Az els három stádium biztosan operálható, a negyedikben csak az esetek egy részében lehetséges a műtéti kezelés. Az ötödik és a hatodik stádiumban csak a nem sebészi beavatkozás lehetséges, a hetedikben pedig már nincs értelme a kezelések egyik típusának sem.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Műtétet kizáró ok, az előrehaladott stádiumon kívül lehet még a tüdőben és mellhártyán észlelt daganatszóródás, a daganat más mellkasi szervekkel meglévő kapcsolódósa, távoli nyirokcsomók vagy más szervek áttéte, daganatoldali gége- vagy rekeszbénulás.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük